Skip to main content

De KNRM redt niet alleen mensenlevens

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Maar de KNRM redt niet alleen mensen in nood op het water. Er zijn namelijk ook voldoende reddingen waar dieren bij betrokken zijn. 

Katten behoorde tot de vaste bemanning

Katten, honden, varkens en een papegaai. Alle soorten dieren die in nood zijn op het water redden wij. Van oudsher behoren katten tot de vaste bemanning van de zeeschepen. Ze voorkwamen dat muizen of ratten het voedsel aanvraten en ze waren goed gezelschap voor zeelieden in eenzaamheid. Geen wonder dat we ook katten moesten helpen bij een scheepsramp.

Hetzelfde gold voor het vette varken, dat onderweg spek en karbonades moest leveren. Het varken werd bij strandingen vaak als eerste overboord gezet om met een touw aan de poot naar de wal te zwemmen, zodat de rest van de bemanning daarlangs gered kon worden. Varkens konden toen meestal beter zwemmen dan het scheepsvolk.

Honderden dieren zijn gered

Honderden katten en honden, die in latere jaren over de schepen waakten, zijn dan ook gered door de KNRM. En een enkele keer zat er een exotischer dier bij zoals een papegaai of een kanarie. Tegenwoordig redden de vrijwilligers van de KNRM gemiddeld 90 dieren per jaar. Als je het werk van de redders steunt, help je daarmee ook de dieren met alle pootjes weer veilig aan wal.

Wil je meer lezen over reddingdacties waar dieren bij betrokken waren? Lees verder:
Loslopend paard op het strand
Op hol geslagen paard raakt kind
Zeehond verstrikt in visnet
KNRM Oudeschild helpt een gewonde zeehond

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.