Skip to main content

De geschiedenis van de overlevingspakken

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Vroeger droegen de bemanningsleden alleen nog niet zulke mooie overlevingspakken, zoals je vandaag gewend bent. Tot en met 1991 kregen ze alleen een pet, een trui en een oliejas.

Het overlevingspak moet goed beschermen

Vandaag de dag krijgt elke bemanningslid een eigen op maat gemaakt overlevingspak en een kledingpakket van Gaastra. Dit pak is het belangrijkste redmiddel voor de opstappers, omdat ze bescherming moeten bieden onder hele slechte weersomstandigheden. Het pak moet de bemanningsleden beschermen tegen striemend water, sneeuw en kou. Als de redder door deze extreme omstandigheden overboord zou slaan, is het pak daar om hen te beschermen.

Wil je meer informatie over de werking van het overlevingspak? Lees de blog "Hoe werkt een overlevingspak", die je vindt via onderstaande button.

Oliegoed petten en truien

Kun je het je voorstellen dat de bemanningsleden van de Noord en Zuid Hollandse Reddingmaatschappij tot en met 1991 alleen maar een pet, een trui en een oliejas kregen? In de film “Moed Volharding en Zelfopoffering” vertellen Jan Bijl (reddingbootschipper in Den Helder) en Gooi Visser (reddingbootschipper Ameland) over de kleding die zij vroeger beschikbaar gesteld kregen ter bescherming tegen wind en water. Zie hieronder het desbetreffende stuk, afgewisseld met mooie en indrukwekkende beelden van vroeger.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.