Skip to main content

Hoe werkt een overlevingspak?

Bemanningslid Thijs Veenstra laat de kijker in een serie vlogs kennismaken met het werk van de KNRM door antwoord te geven op vragen die er zijn over de KNRM. Dit keer gaat Thijs op zoek naar het antwoord op de vraag "Hoe werkt een overlevingspak?"

Het belangrijkste redmiddel

Het overlevingspak is het belangrijkste redmiddel voor de bemanningsleden. De redders zijn eraan gewend te moeten werken onder slechte weersomstandigheden. In hun overlevingspak zijn ze goed beschermd tegen striemend buiswater, sneeuw en kou. Door de jaren heen heeft het overlevingspak zich ontwikkeld van kurken reddingsvest tot een onmisbaar onderdeel tijdens de reddingen. Als de redder vandaag de dag door extreme omstandigheden overboord zou slaan, is het pak daar om hen te ondersteunen.

Een overlevingspak is gemaakt van oersterk materiaal en gaat ongeveer zeven jaar mee. Daarna is het pak door slijtage en lekkage niet meer te repareren. Afgekeurde overlevingspakken worden niet weggegooid, maar hergebruikt voor producten zoals deze drijvende sleutelhanger, waarmee we opnieuw mensen blij kunnen maken. Bekijk via onderstaande button de video hoe de pakken worden omgetoverd tot sleutelangers.

Hoe veilig is een overlevingspak?

Hoe veilig is een overlevingspak eigenlijk? Veel mensen zijn benieuwd of je blijft drijven met zo een pak aan. En waar beschermd het pak je allemaal voor? Elke redder heeft zijn eigen pak, en ze zijn speciaal ontworpen voor de KNRM. Ze zijn erg zwaar en toch zijn de redders in staat om de pakken in no time aan te trekken.

Thijs laat in deze vlog zien hoe het overlevingspak van de KNRM werkt, wat hij allemaal mee heeft tijdens een melding en hij geeft antwoord op de vraag 'Blijf je wel drijven in zo'n overlevingspak?'. De beste plek om het overlevingspak te testen is het trainingscentrum van de KNRM in Rotterdam. Hier kunnen ze zelfs een storm simuleren!

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.