200 jaar KNRM

Blijf op de hoogte

200 jaar KNRM

Blijf op de hoogte!

200 jaar redders op zee

Op 11 november 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek.

Omringd door het verleden, op weg naar de toekomst. Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorboten en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken. Onveranderd is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen.  

We staan stil bij het verleden, herdenken de redders die hun leven gaven voor anderen en kijken vooruit naar de toekomst. Het thema van 200 jaar KNRM is dan ook ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst.’  

 

200 JAAR REDDERS OP ZEE

Op 11 november 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek.

OMRINGD DOOR HET VERLEDEN, OP WEG NAAR DE TOEKOMST

Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorboten en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken. Onveranderd is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen.  

We staan stil bij het verleden, herdenken de redders die hun leven gaven voor anderen en kijken vooruit naar de toekomst. Het thema van 200 jaar KNRM is dan ook ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst.’  

x
200-jaar Home - KNRM

Tijdlijn van het KNRM jubileumjaar

In deze tijdlijn vind je een selectie van de activiteiten uit het jubileumjaar.

Voor het jubileumjaar heeft de KNRM een gevarieerd programma samengesteld, met zowel verwachte als verrassende elementen. Dit jubileum programma wordt gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten.

Tijdlijn van het KNRM jubileumjaar

In deze tijdlijn vind je een selectie van activiteiten uit het jubileumjaar.

Voor het jubileumjaar heeft de KNRM een gevarieerd programma samengesteld, met zowel verwachte als verrassende elementen. Dit jubileum programma wordt gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten.

De KNRM ontvangt principieel geen subsidie. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.  

KNRM Podcasts 'Redders op zee' met Roelof hemmen

Fisherman’s Friend waardeert de kracht en vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de KNRM en lanceert daarom vanaf 18 maart de podcast serie ‘Redders op Zee’. In deze meeslepende podcast serie vertellen redders, slachtoffers, nabestaanden en collega hulpverleners de meest indrukwekkende, bloedstollende en hartverwarmende verhalen van reddingsacties waar zij bij betrokken waren. Met niemand minder dan Roelof Hemmen als presentator. Met zijn scherpe geest en empathische aanpak geeft hij een mooi inkijkje in de menselijke kant van de reddingsoperaties en brengt hij de boeiende verhalen tot leven

Lees meer...

LEER DE REDDERS EN GEREDDEN KENNEN

Roelof neemt je mee terug in de tijd. Je beleeft de emoties van de mensen die bij een reddingacties betrokken waren. Van redders en geredden. Hachelijke momenten waarop het volledig mis leek te gaan, maar ook de blijdschap en ontlading als de slachtoffers veilig van boord gehaald konden worden. Je voelt bijna de moed en vastberadenheid van de redders die zonder voorbehoud stormen trotseerden om levens te redden. 

MIS HET NIET! 

 Luister nu de trailer van aflevering 1 & 2 en volg de 200 jaar-podcast 'Redders op zee', zodat je vanaf 18 maart geen verhaal mist!

Volg het laatste nieuws over de podcast op onze social media. 

Image
Image
Image
Mogelijk gemaakt door Fisherman's Friend.

EXPOSITIE ‘REDDERS OP ZEE’ NEDERLANDSE MARITIEME MUSEA

In 2024 presenteren twaalf landelijke en regionale maritieme musea, waaronder het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de expositie ‘Onze Redders’. De basis van de exposities zijn foto’s gemaakt door landschapsfotograaf Jeroen Hofman en portretfotograaf Robin de Puy aangevuld met verhalen en eigen collectie-items over de redders van nu en het historische perspectief. Iedere expositie is dus uniek.

Bekijk het overzicht van exposities en deelnemende maritieme musea

Image
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Vrienden loterij

KNRM jubileumboek

Het jubileumboek "Redders op Zee" vormt een visueel getuigschrift van de tomeloze inzet door vrijwilligers van de KNRM in het Nederlandse landschap.

Ter ere van onze 200ste verjaardag brengen we naast een ‘gewone’ uitgave ook een bijzondere, gelimiteerde editie uit van ons jubileumboek, waarin we de namen van donateurs opnemen die een jubileumdonatie doen van 200 euro of meer. 

Doneer nu 200 euro of meer en je ontvangt een exemplaar van deze unieke uitgave in mei 2024 thuis.

Image
Schrijfster Maria Barnas met fotografie van Robin de Puy en Jeroen Hofman

Govert vlogt

Youtuber Govert Sweep is altijd op zoek naar bijzondere verhalen. Niet zo gek dus dat hij bij de KNRM is aangeland!

In het jubileumjaar gaat Govert een jaar lang ervaren hoe het is om opstapper te worden. Hij draait mee met reddingen, volgt opleidingen en wil van anderen weten waarom ze juist vrijwilliger zijn geworden bij de KNRM.

Hou onze social media in de gaten en beleef de avonturen van Govert mee.

Historie van de KNRM

In vroegere tijden was het redden van schipbreukelingen een zeldzaamheid en ongeorganiseerd. In oktober 1824 wordt een reddingspoging ondernomen als het schip De Vreede vergaat voor de kust van Huisduinen. Hierbij komen zes redders om het leven. Een maand later wordt in Amsterdam de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij opgericht en een goede week daarna in Rotterdam de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. De eerste redding onder de vlag van de nieuwe maatschappij is op 26 december. Met een roeireddingboot worden voor de kust van Egmond aan Zee vijf schipbreukelingen gered. 

Over twee eeuwen KNRM zijn veel verhalen te vertellen. Die hebben we voor je verzameld in verhalen, films en foto’s. We nodigen je uit om een duik te nemen in onze geschiedenis.

Image

Actueel

09-12-2023 Nieuws Rennen en fietsen voor de KNRM

130 km afzien voor de redders van de KNRMOp zaterdag 9 december gaat de veertiende editie van de KNRM West Coast Challenge van start, een uniek duursportevenement langs de kust van Nederland. Twee personen met één fiets ...

07-12-2023 Nieuws KNRM vrijwilligers onbetaalbare redders in nood

Vrijwilligersinzet voegt waarde toe aan donaties Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke ...

29-11-2023 200 jaar nieuws Fisherman’s Friend viert de kracht van de KNRM met een 30-delige podcastserie.

Fisherman's Friend, het iconische merk van verfrissende pastilles, kondigt met trots een nieuwe samenwerking aan met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) die volgend jaar 200 jaar bestaat. Beide delen niet alleen een ...

Actueel

Updates van lokale reddingstations

Hoe help jij?

Je kunt de KNRM op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door donateur te worden, geld te schenken of door met je bedrijf onze organisatie te sponsoren. De KNRM is afhankelijk van giften en donaties. Maar ook van de inzet van vrijwilligers. Zonder al die gedreven mannen en vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM, beginnen wij niets. Ruim 1400 vrijwilligers geven hun vrije tijd om het redderswerk op, in en rond het water mogelijk te maken. Met de giften en donaties geven wij ze reddingboten en opleidingen. Hoe steun jij?

Hoe help jij?

Je kunt de KNRM op verschillende manieren steunen. Bijvoorbeeld door donateur te worden, geld te schenken of door met je bedrijf onze organisatie te sponsoren. De KNRM is afhankelijk van giften en donaties. Maar ook van de inzet van vrijwilligers. Zonder al die gedreven mannen en vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM, beginnen wij niets. Ruim 1400 vrijwilligers geven hun vrije tijd om het redderswerk op, in en rond het water mogelijk te maken. Met de giften en donaties geven wij ze reddingboten en opleidingen. Wat geef jij?

erkend-goed-doel- Home - KNRM

Erkend goed doel

Wij zijn een erkend goed doel, ontvangen geen subsidies, werken met vrijwilligers en bestaan dankzij donateurs. Met vrijwilligersinzet en donaties kunnen wij nu en in de toekomst veilig uitvaren en mensen redden. Wij zorgen samen voor modern reddingmaterieel en een professionele opleiding van onze mensen. Dat doen we omdat we blindelings op elkaar moeten vertrouwen als het er echt toe doet. 

Lees meer over ons
donateur-in-beeld Home - KNRM

Donaties

Wij noemen onze 120.000 donateurs ‘Redders aan de wal’ en we voelen een diepe wederzijdse verbondenheid. Met hun donaties, bedrijfssponsoring, schenkingen en nalatenschappen houden we de KNRM in stand. Elke bijdrage helpt.  

Lees meer over donateurschap
large-img_22604 Home - KNRM

Vrijwilligerstijd

Of het nou gaat om redden op zee, helpen aan de wal of organisatorische ondersteuning: voor alles wat we doen zijn betrokken mensen hard nodig. Mannen en vrouwen met tijd en motivaties om de KNRM te komen versterken zijn van harte welkom. 

Hoe word ik vrijwilliger?

KNRM 200 Club

De KNRM is 200 jaar geleden opgericht door vermogende particulieren en ondernemers die samen vonden dat het redden op zee beter en veiliger moest. De KNRM 200 Club doet eigenlijk hetzelfde: het is een groep bedrijven, organisaties en particulieren die het jubileumjaar mogelijk maken. Leden investeren daarmee in de toekomst van de KNRM voor de komende 200 jaar. Dit kan bijvoorbeeld door directe sponsoring, inhoudelijke bijdragen of donaties in natura. Een deel van de leden wil anoniem blijven. Van anderen delen we echter met trots dat zij lid zijn van deze bijzondere club.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die er zijn om het jubileumjaar mede mogelijk te maken? Lees dan verder op de KNRM 200 Club pagina.

vriendenloterij Home - KNRM

Vriendenloterij

De VriendenLoterij steunt niet alleen organisaties die zich inzetten voor het welzijn van mensen, maar richt zich ook op organisaties die waken over onze rijke cultuur. Denk aan musea, de monumenten bij u in de buurt of het theater waar u graag komt. Dankzij een bijdragen van 850.000 euro van de Vriendenloterij worden veel projecten binnen het jubileumjaar zoals de exposities in de Maritieme Musea, Informatieborden bij de reddingstations en het jubileumboek gerealiseerd.

Website
1.-het-scheepvaartmuseum Home - KNRM

Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum bewaart één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en bevat onder andere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en zeekaarten. In het jubileumjaar is Het Scheepvaartmuseum een belangrijke partner van de KNRM. Naast een expositie wordt er op tal van projecten samengewerkt om 200 jaar KNRM onder de aandacht te brengen van Nederland.

Website
pnp-media Home - KNRM

PnP Media

PnP Media is een frisse en vernieuwende productiemaatschappij. PnP ontwikkelt en produceert programma’s voor alle publieke en commerciële media voor platformen en maakt content voor bedrijven en kennisinstellingen. Samen met de KNRM tekent PnP voor de podcast ‘Redders op Zee’

Website
xsaga Home - KNRM

XSAGA

XSAGA is een live communicatiebureau. XSAGA creëert betekenisvolle ervaringen waar mensen en merken met elkaar verbonden worden. Met XSAGA werken we aan de productie van de KNRM 200 Jaar Anthem en de jubileumvoorstelling 'Symfonie van het Water’

Website
texels Home - KNRM

Texelse Bierbrouwerij

De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij brouwen sinds 1999 hun bijzondere bieren van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Een aantal bieren wordt zelfs nog gebrouwen met authentiek Texelse gerst. Speciaal voor het jubileumjaar heeft de Texelse Bierbrouwerij een KNRM biertje ontwikkeld. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de KNRM. Daarnaast is het biertje een mooie gelegenheid om het verhaal van de KNRM bij een breed publiek te kunnen vertellen.

Website
fishermans-friend Home - KNRM

Fisherman’s Friend

Fisherman’s Friend waardeert de kracht en vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de KNRM. Ze zijn gemaakt van strong stuff. En strong stuff is the good stuff. Als gezamenlijke vriend van de vissers helpt Fisherman’s Friend de KNRM om er nog eens 200 jaar als redders op zee te zijn. Naast dat Fisherman’s Friend de podcast mogelijk maakt spelen ze ook een rol in de toeristencampagne op de Waddeneiland gedurende de zomer van 2024.

Website
bereik Home - KNRM

Bereik.nl

Bereik is in 2014 opgericht om de jonge markt van digitale buitenreclame te veroveren. Bereik was toentertijd de eerste die zich volledig ging richten op de digitale variant van buitenreclame. Momenteel beschikt Bereik over ruim zo’n 100 digitale billboards op toplocaties. Samen bereiken de digitale billboards ruim 17 miljoen passanten per week. Met bereik.nl gaat de KNRM in 2024 haar boodschap door Nederland verspreiden.

Website
moskito-media Home - KNRM

Moskito Media | Gerben Bakker

Als freelance creative director, show-regisseur (event), tekstschrijver en programmamaker zet Gerben Bakker zijn vaardigheden en ervaring met veel enthousiasme in voor live-events, video-tv, en muziekproducties. Voor de KNRM heeft Gerben Bakker de concepten ontwikkeld voor de KNRM 200 Jaar Anthem en de jubileumshow ‘Symphony of Water’

Website
beel-en-geluid Home - KNRM

Beeld en Geluid

Beeld & Geluid is het instituut voor media. Beeld en Geluid beheert een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in haar collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en media gerelateerde objecten. Voor de KNRM heeft Beeld en geluid historische en recente beelden uit het archief ter beschikking gesteld voor diverse toepassingen in het jubileumjaar.

Website

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij