Skip to main content

De zee is mooi,
Maar ook
Onvoorspelbaar

200 Jaar redders op zee

Op 11 november 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Vanaf 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek.

Omringd door het verleden, op weg naar de toekomst. Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorboten en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken. Onveranderd is dat KNRM'ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen.

We staan stil bij het verleden, herdenken de redders die hun leven gaven voor anderen en kijken vooruit naar de toekomst. Het thema van 200 jaar KNRM is dan ook ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst.’

jubileumjaar spotlight

Mogelijk gemaakt door Fisherman's Friend.

KNRM Podcasts 'Redders op zee' met Roelof hemmen

Fisherman’s Friend waardeert de kracht en vastberadenheid van de mannen en vrouwen van de KNRM en lanceert daarom vanaf 18 maart de podcast serie ‘Redders op Zee’. In deze meeslepende podcast serie vertellen redders, slachtoffers, nabestaanden en collega hulpverleners de meest indrukwekkende, bloedstollende en hartverwarmende verhalen van reddingsacties waar zij bij betrokken waren. Met niemand minder dan Roelof Hemmen als presentator. Met zijn scherpe geest en empathische aanpak geeft hij een mooi inkijkje in de menselijke kant van de reddingsoperaties en brengt hij de boeiende verhalen tot leven
Lees meer

LEER DE REDDERS EN GEREDDEN KENNEN

Roelof neemt je mee terug in de tijd. Je beleeft de emoties van de mensen die bij een reddingacties betrokken waren. Van redders en geredden. Hachelijke momenten waarop het volledig mis leek te gaan, maar ook de blijdschap en ontlading als de slachtoffers veilig van boord gehaald konden worden. Je voelt bijna de moed en vastberadenheid van de redders die zonder voorbehoud stormen trotseerden om levens te redden. 

Govert als redder op zee

Youtuber Govert Sweep is altijd op zoek naar bijzondere verhalen. Niet zo gek dus dat hij nu bemanningslid wordt bij de KNRM!

In het jubileumjaar gaat Govert een jaar lang ervaren hoe het is om bemanningslid te worden. Hij draait mee met reddingen, volgt opleidingen en wil van anderen weten waarom ze juist vrijwilliger zijn geworden bij de KNRM.

Bekijk nu de derde aflevering van ‘Govert als Redder op Zee’. Hou onze social media in de gaten en beleef de avonturen van Govert mee.

Aflevering 3 | 29 juni 2024

Drenkeling redden en hoisten door de SAR helikopter

KNRM single 'Wat Als De Storm Komt'

Stef Bos en FLEUR hebben speciaal voor de KNRM de single 'Wat Als De Storm Komt' gemaakt. Het nummer, geproduceerd door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, vertelt het verhaal van de helden van de KNRM en hoe zij het verschil maken in het leven van de mensen die ze redden.

Via onderstaande link speel je 'Wat als de storm komt' af op je favoriete online muziekdienst endraai je deze helemaal grijs.

Historie van de KNRM

In vroegere tijden was het redden van schipbreukelingen een zeldzaamheid en ongeorganiseerd. In oktober 1824 wordt een reddingspoging ondernomen als het schip De Vreede vergaat voor de kust van Huisduinen. Hierbij komen zes redders om het leven. Een maand later wordt in Amsterdam de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij opgericht en een goede week daarna in Rotterdam de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen. De eerste redding onder de vlag van de nieuwe maatschappij is op 26 december. Met een roeireddingboot worden voor de kust van Egmond aan Zee vijf schipbreukelingen gered.

Over twee eeuwen KNRM zijn veel verhalen te vertellen. Die hebben we voor je verzameld in verhalen, films en foto’s. We nodigen je uit om een duik te nemen in onze geschiedenis.

Wie Maak Jij Onvergetelijk?

VEREEUWIG NU EEN DIERBARE (OF JEZELF) OP ONZE NIEUWE REDDINGBOOT 

Binnenkort start de bouw van een nieuwe reddingboot. Hierop hebben we plek gereserveerd voor 5.000 namen. Het is bedoeld als een bijzonder en duurzaam eerbetoon aan mensen die geliefd en/of gemist worden. We bieden jou de mogelijkheid om een naam toe te voegen.  

Met een naam op onze boot zorg je dat iemand nooit wordt vergeten en ben je altijd betrokken bij onze reddingacties. Bovendien krijg je een uitnodiging om ‘jouw’ boot straks te bezoeken. Als tegenprestatie vragen we om een eenmalige donatie van 50 euro per naam. Daarmee help je de KNRM om mensen te redden en draag je bij aan een behouden vaart. Dus WIE MAAK JIJ ONVERGETELIJK?

Hoe help jij?

Je kunt de KNRM op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door donateur te worden, geld te schenken of door met je bedrijf onze organisatie te sponsoren. De KNRM is afhankelijk van giften en donaties. Maar ook van de inzet van vrijwilligers. Zonder al die gedreven mannen en vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM, beginnen wij niets. Ruim 1500 vrijwilligers geven hun vrije tijd om het redderswerk op, in en rond het water mogelijk te maken. Met de giften en donaties geven wij ze reddingboten en opleidingen. Hoe steun jij?

Updates van lokale reddingstations

KNRM 200 Club

De KNRM is 200 jaar geleden opgericht door vermogende particulieren en ondernemers die samen vonden dat het redden op zee beter en veiliger moest. De KNRM 200 Club doet eigenlijk hetzelfde: het is een groep bedrijven, organisaties en particulieren die het jubileumjaar mogelijk maken. Leden investeren daarmee in de toekomst van de KNRM voor de komende 200 jaar. Dit kan bijvoorbeeld door directe sponsoring, inhoudelijke bijdragen of donaties in natura. Een deel van de leden wil anoniem blijven. Van anderen delen we echter met trots dat zij lid zijn van deze bijzondere club.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die er zijn om het jubileumjaar mede mogelijk te maken? Lees dan verder op de KNRM 200 Club pagina.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.