Reddingboot Anna Dorothea

De Anna Dorethea werd op 11 juni 1994 in dienst gesteld en gestationeerd in Eemshaven.

De zelfrichtende reddingboot is onder andere bekostigd uit giften van de Anna Dorothea Hingststichting in Groningen. De stichting is opgericht bij leven door Jan Wendelinus de Vries en zijn zuster Aaltje de Vries en genoemd naar hun moeder.

Broer en zuster waren beiden ongehuwd en hadden geen kinderen. De Vries was oud-bestuurder van de Twentsche Bank. Op 13 december 1970 overleed de heer J.W. de Vries, twee weken later gevolgd door zijn zuster.

Het geld van de stichting werd belegd. In 1989 volgden uitkeringen aan KNZHRM en Vereniging voor Natuurmonumenten en Koningin Wilhelminafonds.

De reddingboot werd gedoopt door Jacomijn van Olst, dochter van Mr. A. van Olst, voorzitter van de Anna Dorothea Hingststichting.

De Anna Dorothea verhuisde in 2000 van station Eemshaven naar station Lemmer.

Valentijn

Reddingboot Anna Dorothea

Klasse: Valentijn

De KNRM heeft 16 Valentijn-reddingstations. Op 1 december 2017 is het 27 jaar geleden dat de eerste Valentijn in dienst trad, bij reddingstation Noordwijk aan Zee. 
Deze Valentijn is in oktober 2016 met pensioen gegaan, en doet nu dienst als museumreddingboot bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling hiervan.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij