Skip to main content

DE koninklijke NEDERLANDSE REDDING MAATSCHAPPIJ

Redders op zee

Wij zijn de KNRM

Zeeman in nood? Surfer vermist? Zeiljacht met gebroken mast door harde wind? Onze reddingbootbemanningen zijn 24 uur per dag stand-by om mensen te redden. Onder alle weersomstandigheden. Onze artsen van de Radio Medische Dienst geven via telecommunicatie zeelieden medisch advies bij ziekte en ongevallen, waar ook ter wereld. Op het strand en in de duinen helpen onze kusthulpverleningsvoertuigen op moeilijk bereikbare plaatsen. Wij geven veiligheidsvoorlichting om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het water opgaat. Dat doen we vol overgave met gedreven vrijwilligers, ondersteund door betaalde krachten. Iedere dag weer. Professioneel en kosteloos.

Missie en visie

Onze missie is het redden en voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater. In onze visie geven we daaraan invulling met onze onderstaande kerntaken. Dat doen we, dankzij de steun van donateurs, kosteloos en voor iedereen die daarom vraagt in spoedeisende en niet-spoedeisende gevallen. Of het nu gaat om zeevarenden, watersporters of strandbezoekers.

Preventief mensen redden doen we door onze veiligheidskennis te delen via de preventiecampagnes onder het motto Veilig uit, veilig thuis!’ We geven tips om de veiligheid te vergroten en maken watersporters bewust van de risico’s in en op het water.

Onze kerntaken zijn:

De KNRM als organisatie

Bij de KNRM werken vrijwilligers, medewerkers, managementteam en de raad van toezicht (ook vrijwilligers) gedreven samen aan de missie van de KNRM: mensen redden en het voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater

Het fundament van de KNRM

Al bijna 200 jaar, sinds onze oprichting op 11 november 1824, bestaat het fundament van de KNRM uit drie belangrijke pijlers die nog steeds de basis vormen van ons werk:

Redders op Zee

KNRM vrijwilligers nemen in de tv-serie ‘Redders op zee’ letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan.

Voor de tv-serie zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een bodycam te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig worden achteraf de betrokken bemanningsleden en geredden thuis geïnterviewd.

Bekijk ook onze webserie ' Gered' In deze 4 delige serie worden de ervaringen verteld vanuit de kant van de geredden.

De KNRM op tv

Beleid en strategie

 Koninklijk Huis

KNRM en het Koningshuis

De band tussen de KNRM en het Koningshuis gaat terug tot de oprichting in 1824. Koning Willem 1 was zeer betrokken bij het reddingwezen in het algemeen en de Redding Maatschappij in het bijzonder. Hij maakte zich hard voor één landelijke reddingmaatschappij. Het lukte echter niet om de beide actieve reddingmaatschappijen – in Amsterdam en in Rotterdam- te laten fuseren. Een verzoek aan Willem 1 om beschermheer te worden, wees hij van de hand.

Pas in 1891 kreeg de Redding Maatschappij een koninklijke beschermer: koningin Emma gaf gehoor aan het verzoek van de Rotterdamse reddingmaatschappij om beschermvrouwe te worden. Koningin Wilhelmina nam die functie in 1899 van haar moeder over. Ook de echtgenoot van Wilhelmina, Prins Hendrik, was nauw betrokken bij het reddingwezen.

Bij de ramp met de veerboot Berlin in Hoek van Holland in 1907 die aan 129 opvarenden het leven kostte, speelde Prins Hendrik een actieve rol in de reddingsoperatie. Hij constateerde dat een betere coördinatie bij rampen geen overbodige luxe was en stuurde aan op een betere organisatie van het reddingwezen in Nederland. Hij stond aan de wieg van het Oranje Kruis. Dat zag in 1909 het levenslicht als ‘Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingswezen en Eerste Hulp bij Ongelukken’. Vanaf 1911 was Prins Hendrik eveneens beschermheer van de Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij. Na zijn overlijden in 1934 nam Prinses Juliana deze erefunctie over. Prins Bernhard werd in 1937 erevoorzitter.

Koningin Juliana verleende in 1949 aan de twee reddingmaatschappijen bij hun 125-jarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de fusie tot de KNRM in 1991 werd dit predicaat door Koningin Beatrix bestendigd. In 2011 bracht zij een werkbezoek aan de KNRM in IJmuiden. Toen nog als koningin.

Ook nadat Willem-Alexander de troon besteeg, bleef Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix beschermvrouwe van de KNRM en nog steeds is zij een belangrijke symbolische steun voor de organisatie.

In 2014 werd de reddingboot Nh1816 in IJmuiden gedoopt door koningin Maxima.

Sinds de oprichting in 1824 kregen achttien reddingboten in onze vloot een koninklijke naam. Momenteel vaart de reddingboot Koning Willem 1 nog in actieve dienst vanuit reddingstation Schiermonnikoog. Bij het Reddingmuseum in Den Helder ligt de reddingboot Prins Hendrik.

anbi

De KNRM is een ANBI

De KNRM is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat je gift (deels) aftrekbaar is van de belasting. Je donatie of schenking is bij de KNRM in goede handen.  

Als door het CBF erkend goed doel  (Centraal Bureau Fondsenwerving) voldoen wij aan de strenge kwaliteitseisen van het CBF. Ieder jaar checkt een CBF toezichthouder of wij doen wat we beloven, zorgvuldig met ons geld omgaan en bijdragen aan een betere wereld.  

Dit doet de KNRM met jouw donatie

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk. Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.  

Vind je het leuk om te zien wat we van jouw donatie kunnen kopen? Bekijk hier de materialen en opleidingen die wij nodig hebben voor onze reddingacties. Wordt jij ook KNRM donateur?

 • Handstakelicht

  € 20,00

  Handstakellicht aan boord van de reddingboot die bij nood of zoekactie kan worden afgestoken.

 • Laarzen

  € 30,00

  Geef warme comfortabele voeten aan een vrijwillige redder van de strandploeg!

 • Thermovest

  € 65,00

  Warm vest bij gure wind en regen onder het overlevingspak. Geef een vest voor een KNRM vrijwilliger.

 • Flitslicht

  € 82,00

  Noodflitslicht op het overlevingspak. Onbreekbaar, waterdicht, tot 5 km zichtbaar. Geeft 50 tot 70 flitsen per minuut.

 • Verrekijker

  € 200,00

  Levensreddend! Waterbestendig, lichtsterk, onmisbaar voor zoekacties naar drenkelingen.

 • Pieper

  € 245,00

  Met deze pieper wordt een vrijwilliger gealarmeerd. Binnen 10 minuten na alarmering moet een redder aan boord van de reddingboot zijn!

 • Helm

  € 259,00

  Geef een veiligheidshelm. Hoofdbescherming met ingebouwde communicatieset voor redders op open reddingboten.

 • AIS MOB

  € 300,00

  Levensreddend! Door deze noodzender kan een overboord geslagen vrijwilliger weer teruggevonden worden.

 • Overlevingspak (Basis)

  € 1.522,00

  Levensreddend! Een overlevingspak beschermt tegen onderkoeling en geeft drijfvermogen als een redder overboord geslagen is.

 • Opleiding schipper

  € 3.550,00

  Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!

 • Opleiding opstapper

  € 5.190,00

  Het complete opleidingspakket bevat meer dan zeven opleidingen en cursussen. Investeer in de vrijwillige redders van de toekomst!

 • Buitenboordmotor

  € 15.535,00

  Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.

  Mis de boot niet!
  Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

  Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.