Zeeman in nood? Surfer vermist? Zeiljacht met gebroken mast door harde wind? Onze reddingbootbemanningen zijn 24 uur per dag stand-by om mensen te redden. Onder alle weersomstandigheden. Onze artsen van de Radio Medische Dienst geven via telecommunicatie zeelieden medisch advies bij ziekte en ongevallen, waar ook ter wereld. Op het strand en in de duinen helpen onze kusthulpverleningsvoertuigen op moeilijk bereikbare plaatsen. Wij geven veiligheidsvoorlichting om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het water opgaat. Dat doen we vol overgave met gedreven vrijwilligers, ondersteund door betaalde krachten. Iedere dag weer. Professioneel en kosteloos.
Onze missie is het redden en voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater. In onze visie geven we daaraan invulling met onze onderstaande kerntaken. Dat doen we, dankzij de steun van donateurs, kosteloos en voor iedereen die daarom vraagt in spoedeisende en niet-spoedeisende gevallen. Of het nu gaat om zeevarenden, watersporters of strandbezoekers.
Preventief mensen redden doen we door onze veiligheidskennis te delen via de preventiecampagnes onder het motto Veilig uit, veilig thuis!’ We geven tips om de veiligheid te vergroten en maken watersporters bewust van de risico’s in en op het water.
Onze kerntaken zijn:
Nederland heeft de internationale verplichting om een goed georganiseerd reddingwezen te onderhouden, voor het zoeken en redden van drenkelingen op zee: Search and Rescue (SAR). De KNRM heeft hiervoor de mensen, kennis en kunde.
Via telecommunicatie verlenen KNRM-artsen wereldwijd assistentie aan de beroepsvaart, in geval van een ernstig ongeluk of ziekte aan boord. 24 uur per dag is er een arts oproepbaar bij spoedgevallen.
De KNRM helpt ook op het land. De reddingstations langs de Noordzeekust hebben een kusthulpverleningsvoertuig (KHV-truck) voor gewondentransport in moeilijk begaanbaar terrein of ter ondersteuning van grote zoekacties op het strand en in de duinen.
Lifeguards van de KNRM houden in de zomer dagelijks toezicht op de bewaakte stranden van de Friese Waddeneilanden en Wassenaar.
Veilig uit, veilig thuis! Dat is ons uitgangspunt. Elke watersporter moet zo goed mogelijk voorbereid het water opgaan. Of je nu gaat varen, surfen of zwemmen, gevaren liggen altijd op de loer. Wat moet je vooral wel doen en wat juist niet? We maken watersporters bewust van de risico’s en geven ze tips & tricks om veilig te recreëren.
Bij de KNRM werken vrijwilligers, medewerkers, managementteam en de raad van toezicht (ook vrijwilligers) gedreven samen aan de missie van de KNRM: mensen redden en het voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater
De reddingstations worden bestuurd door een plaatselijke commissie. De plaatselijke commissie houdt lokaal toezicht op het reilen en zeilen van het reddingstation, zowel voor de operationele taken op het water als de taken aan de wal. De reddingbootbemanning staat onder leiding van een schipper. De walploeg wordt aangestuurd door een ploegleider.
Bij de KNRM werken 67 gedreven beroepsmedewerkers, waaronder acht betaalde reddingbootschippers. Samen met de 1.400 vrijwilligers zorgen zij ervoor dat alle reddingstations en reddingboten 24 uur per dag inzetbaar blijven en dat de inkomsten uit fondsenwerving dit financieel mogelijk maken. Directie en managementteam sturen de betaalde organisatie aan.
De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van de KNRM en de algemene gang van zaken. Zij adviseert de directeur over beleidsvoornemens. Vijf keer per jaar komt de raad van toezicht bijeen. De leden zijn vrijwilligers en ontvangen geen beloning of salaris.
Al bijna 200 jaar, sinds onze oprichting op 11 november 1824, bestaat het fundament van de KNRM uit drie belangrijke pijlers die nog steeds de basis vormen van ons werk:
Onze vrijwilligers staan 365 dagen per jaar 24/7 voor ons klaar om anderen belangeloos te helpen en redden. Voor vrijwilligers zijn de belangrijkste beloningen: dankbare geredden, onderlinge kameraadschap en betrouwbaar reddingmaterieel.
De volledige kosten van de KNRM operatie en organisatie, reddingboten, opleidingen en hulpverleningen worden gefinancierd met de donaties en giften van onze ruim 120.000 donateurs en vanuit nalatenschappen. De KNRM ontvangt principieel geen subsidie. Donateurs zijn onze Redders aan de wal.
Aan de hulpverlening van de KNRM zijn sinds 1824 geen kosten verbonden voor de hulpvrager. Een vrijwillige bijdrage na een redding of hulpverlening is altijd welkom. Dit past bij het vrijwilligerswerk en bij ons financieringsmodel.
KNRM vrijwilligers nemen in de tv-serie ‘Redders op zee’ letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan.
Voor de tv-serie zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een bodycam te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig worden achteraf de betrokken bemanningsleden en geredden thuis geïnterviewd.
Bekijk ook onze webserie ' Gered' In deze 4 delige serie worden de ervaringen verteld vanuit de kant van de geredden.
Bij de activiteitenplanning voor de strategie 2020-2024 zijn de volgende 4 kernactiviteiten benoemd en uitgewerkt:
De KNRM hecht veel waarde aan integer handelen, zowel binnen de organisatie als in onze omgang met bij ons betrokken partijen. Hiervoor hebben wij een gedragscode, die onderdeel uitmaakt van ons integriteitsbeleid.
*Zie of vermoed je dat een werknemer, bestuurder of vrijwilliger van onze organisatie niet integer handelt? Geef hier je melding door: integriteitsfunctionaris@knrm.nl
Lees hieronder meer over onze gedragscodes en hoe wij omgaan met een melding.
Heb je een klacht of feedback waarmee we onze dienstverlening kunnen verbeteren? Dan horen we dat graag! We staan open voor jouw suggesties en zullen je eventuele klacht snel en serieus oppakken. Mail je klacht of feedback naar klachten@knrm.nl
De band tussen de KNRM en het Koningshuis gaat terug tot de oprichting in 1824. Koning Willem 1 was zeer betrokken bij het reddingwezen in het algemeen en de Redding Maatschappij in het bijzonder. Hij maakte zich hard voor één landelijke reddingmaatschappij. Het lukte echter niet om de beide actieve reddingmaatschappijen – in Amsterdam en in Rotterdam- te laten fuseren. Een verzoek aan Willem 1 om beschermheer te worden, wees hij van de hand.
Pas in 1891 kreeg de Redding Maatschappij een koninklijke beschermer: koningin Emma gaf gehoor aan het verzoek van de Rotterdamse reddingmaatschappij om beschermvrouwe te worden. Koningin Wilhelmina nam die functie in 1899 van haar moeder over. Ook de echtgenoot van Wilhelmina, Prins Hendrik, was nauw betrokken bij het reddingwezen.
Bij de ramp met de veerboot Berlin in Hoek van Holland in 1907 die aan 129 opvarenden het leven kostte, speelde Prins Hendrik een actieve rol in de reddingsoperatie. Hij constateerde dat een betere coördinatie bij rampen geen overbodige luxe was en stuurde aan op een betere organisatie van het reddingwezen in Nederland. Hij stond aan de wieg van het Oranje Kruis. Dat zag in 1909 het levenslicht als ‘Koninklijke Nationale Organisatie voor Reddingswezen en Eerste Hulp bij Ongelukken’. Vanaf 1911 was Prins Hendrik eveneens beschermheer van de Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij. Na zijn overlijden in 1934 nam Prinses Juliana deze erefunctie over. Prins Bernhard werd in 1937 erevoorzitter.
Koningin Juliana verleende in 1949 aan de twee reddingmaatschappijen bij hun 125-jarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de fusie tot de KNRM in 1991 werd dit predicaat door Koningin Beatrix bestendigd. In 2011 bracht zij een werkbezoek aan de KNRM in IJmuiden. Toen nog als koningin.
Ook nadat Willem-Alexander de troon besteeg, bleef Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix beschermvrouwe van de KNRM en nog steeds is zij een belangrijke symbolische steun voor de organisatie.
In 2014 werd de reddingboot Nh1816 in IJmuiden gedoopt door koningin Maxima.
Sinds de oprichting in 1824 kregen achttien reddingboten in onze vloot een koninklijke naam. Momenteel vaart de reddingboot Koning Willem 1 nog in actieve dienst vanuit reddingstation Schiermonnikoog. Bij het Reddingmuseum in Den Helder ligt de reddingboot Prins Hendrik.
De KNRM is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat je gift (deels) aftrekbaar is van de belasting. Je donatie of schenking is bij de KNRM in goede handen.
Als door het CBF erkend goed doel (Centraal Bureau Fondsenwerving) voldoen wij aan de strenge kwaliteitseisen van het CBF. Ieder jaar checkt een CBF toezichthouder of wij doen wat we beloven, zorgvuldig met ons geld omgaan en bijdragen aan een betere wereld.
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.