Gestrand op Veerse Meer

15 mei 2018

Het was er een mooie avond voor - en het zou de eerste vaartocht van het seizoen worden. De Oosterschelde op, richting Goes was het plan. Maar men strandde letterlijk naast de vaargeul bij de sluis in het Veerse Meer.

Dinsdagavond rond de klok van half negen werd de bemanning van de Veerse KNRM reddingboot Oranje opgeroepen voor een melding 'motorjacht aan de grond'.

Ter plaatse aangekomen bleek dat het jacht inderdaad hoog en droog lag. Zo hoog zelfs dat de reddingboot, die toch een zeer geringe diepgang heeft en geen schroef maar jet-aandrijving, er ook niet bij kon komen.

Er moesten daarom 2 opstappers van boord om de sleeplijn naar het motorjacht te lopen. En omdat een motorboot als deze geen punten heeft waar hard aan getrokken kan worden moest ook de zogenaamde broek* nog aangelegd worden.

*De broek is een soort net wat rondom de boot aangebracht wordt en waaraan de sleeplijn bevestigd wordt. Op die manier trek je niet aan de kikkers die vaak, met maar een enkel schroefje, in het polyester vastgeschroefd zijn.

Eenmaal vlot getrokken leek het erop dat het motorjacht zijn weg kon vervolgen maar omdat de bemanning van de reddingboot het niet helemaal vertrouwde bleef men nog even stand-by.

En dit vermoeden werd bevestigd; de stranding had waarschijnlijk toch gevolgen voor de aandrijving, waarna de eigenaar besloot het motorjacht aan een steiger te leggen om bij daglicht te kijken wat er aan de hand is.

Want inmiddels was het donker en tijd om terug te gaan naar het reddingstation. Een nieuwe dag was begonnen...