Skip to main content

Vaartuig maakt water! Of toch niet?

Datum: donderdag 21 april 2022 | Sectie: De Koog - Texel

Donderdagmiddag gaat om 15.10 het alarm voor de bemanning van reddingboot Cornelis Dito van station Oudeschild.

De alarmering luid: "vaartuig maakt water". Haast is dus geboden en de bemanning zorgt dat alles alvast in gereedheid wordt gemaakt voor een eventueel zinkend schip. Ondertussen is ook de NHV heli, die in de buurt was, door het kustwachtcentrum richting het zeiljacht gestuurd.

Het zeiljacht bevindt zich bij de Bollen, een beruchte ondiepte in de Waddenzee voor Oudeschild. De heli bevindt zich boven het zeiljacht en heeft een zwemmer neergelaten om de bemanning te controleren. Dan blijkt het gelukkig mee te vallen. Het zeiljacht heeft zich vastgevaren op de ondiepte en is daardoor naar één kant gezakt. Hierdoor loopt door de golfslag zeewater aan de lage kant over het schip. Doordat het schip vast ligt is er geen gevaar om te zinken. De opvarenden zijn in orde en na overleg en controle door de reddingbootbemanning besluiten ze aan boord te blijven.

De kikvorsman wordt door de Cornelis Dito opgepikt en weer omhoog gehesen zodat de heli retour kan. Met de opvarenden van het zeiljacht wordt afgesproken dat ze de komende uren contact houden met de KNRM, in afwachting van hoger water.

's Avonds, toevallig onze oefenavond, staat er genoeg water om een poging te wagen om het zeiljacht los te trekken. De reddingboten Cornelis Dito en Zalm hebben deze klus gauw geklaard en het zeiljacht wordt op sleeptouw genomen naar de haven van Oudeschild waar het veilig wordt afgemeerd.

De Koog - Texel

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.