Ambulance inzet en een evacuatie voor KNRM De Koog

26 mei 2022
Texel De Koog

Op Hemelvaartsdag gaat om 15.21 het alarm voor het kusthulpverleningsvoertuig van KNRM Texel De Koog. Het gaat om assistentie van een ambulance bij paal 31 nabij De Cocksdorp, op het meest noordelijke puntje van Texel, bij de vuurtoren.

Vanuit De Koog is het een uitdaging om snel ter plaatse te komen. Het eiland is afgeladen met toeristen en we hebben enige moeite om door het drukke verkeer te komen. Aangezien op het tijdstip van de alarmering beide Texelse ambulances al elders op het eiland zijn gealarmeerd, treffen we bij het strand de Rapid Responder. We nemen de verpleegkundige aan boord en begeven ons naar het strand.

Op het grote vlakke strand heeft iemand een ongeluk gehad met een kite-buggy, een kleine driewielige buggy die voorgetrokken wordt door een kite. De persoon heeft met hoge snelheid een klapper gemaakt, maar had gelukkig wel een helm op. Getuige de scheur in de helm heeft deze erger kunnen voorkomen.

Er wordt getwijfeld of er een helikopter moet komen voor het vervoer, maar net op tijd is er een ambulance klaar met een andere inzet zodat deze naar het strand kan komen. De persoon wordt met het kusthulpverleningsvoertuig naar de ambulance vervoerd. Deze zal met de veerboot richting het ziekenhuis gaan voor verder onderzoek.

's Avonds hebben we de reguliere oefenavond. Aangezien er een mooie branding staat, oefenen we met reddingboot Zalm op de Noordzee voor De Koog. Intussen vangen we in het kusthulpverleningsvoertuig het marifoonverkeer op van de collega's van reddingstation De Cocksdorp. We worden door de schipper van de Beursplein 5 gevraagd voor assistentie: de Waddenveer de Vriendschap is vastgelopen op een zandplaat en er moeten 70 mensen geëvacueerd worden. 

De oefening wordt direct afgebroken en de Zalm gaat vol gas richting De Cocksdorp. Het kusthulpverleningsvoertuig gaat ook zo snel mogelijk die kant op. Daar worden alle passagiers veilig van boord gehaald en zo komt er rond 22:15 uur een eind aan een drukke dag.