In gesprek met een vrouwelijk bemanningslid van station Huizen

In gesprek met een vrouwelijk bemanningslid van station Huizen

In gesprek met een vrouwelijk bemanningslid van station Huizen

De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. De meeste doen vrijwilligerswerk op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in. In de blogreeks "In gesprek met" komen meerdere vrijwilligers aan het woord over hun inzet bij de KNRM.

Naam: Jeanine van Leeuwen
Leeftijd: 28
Dagelijks leven: Medewerker ANWB-winkel
Vrijwilliger bij de KNRM: Bemanningslid / redder bij reddingstation Huizen
 

'Wat kom jij hier doen?'

"Ik kwam terecht in een team met alleen maar mannen, die in het begin wel een beetje naar me keken van: ‘wat kom jij hier doen?’ Maar dat duurde maar heel kort. In de tussentijd heb ik vrienden gemaakt onder de andere opstappers.", vertelt Jeanine van Leeuwen, bemanningslid bij station Huizen. Vroeger was het reddingwerk een echte mannenwereld, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo! Lees hier over de historie van deze verschuiving door de komst van de eerste vrouwelijke redder in 1972.

In veel andere Europese landen hielpen vrouwen al veel eerder met reddingsacties. Nog niet vaak als bemanningslid, maar wel bij het lanceren van de reddingboten. Tegenwoordig zijn er 30 vrouwelijke bemanningsleden actief. Zij krijgen uiteraard dezelfde opleidingen en voldoen aan dezelfde eisen die aan mannen worden gesteld.

In gesprek met een vrouwelijk bemanningslid van station Huizen

Ik droomde er vroeger al van om redder te worden

“Ik zeil al sinds ik vier was en mijn ouders waren donateur, dus De Reddingboot lees ik ook al heel lang. Zo jong als ik was, dacht ik er toen al aan om later ook redder te worden. Een paar jaar geleden was ik aan het zeilen op het IJsselmeer, toen ik een reddingboot tegenkwam. Op een of andere manier viel toen het kwartje pas echt en heb ik station Huizen gemaild of ze vrijwilligers nodig hadden. Inmiddels heb ik bijna al mijn diploma’s. De laatste twee wil ik komende winter gaan halen.

Station Huizen is een hechte groep. Ik zou niet meer zonder het reddingwerk kunnen, want het voegt echt iets toe aan mijn leven. Het is fijn om mensen te helpen; als je aan boord komt bij een actie zie je de opluchting in de ogen van de mensen. Huizen is vanwege de pleziervaart op het Gooi-, IJ- en Markermeer een druk station. Mijn werk is te ver van het station, dus ik heb in mijn vrije tijd altijd dienst.

Dat levert wel eens een scheef gezicht op van mijn vriend, vooral als hij net heeft gekookt en mijn pieper gaat af. Maar hij vindt het wel heel leuk dat ik het doe. Mijn vrouw zijn speelt nooit een rol bij het reddingwerk, al gebeurt het wel eens dat mensen een verbaasd gezicht trekken als ik, na te zijn overgezet op een schip in problemen, mijn helm af doe en ze zien dat er een vrouw onder zit.”

Vrijwillig redden dankzij vrijwillige bijdragen

Vrijwillige redders, vrijwillige bijdragen van donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. Wil jij de KNRM ook helpen? Word dan vrijwilliger of donateur.

Auteur: KNRM
Locatie: Huizen
Datum: 06-04-2019