Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers, die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. Vroeger was dit echt een mannenwereld, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo!

Reddingbootvrouwen

Het reddingwerk op zee is heel lang een mannenwereld gebleven. In Nederland althans, want in andere Europese landen namen vrouwen al veel eerder deel aan reddingsacties. Soms als reddingbootbemanning, maar vaker als helper bij het lanceren van reddingboten.

In Nederland werd in 1972 voor het eerste een vrouwelijke opstapper ingeschreven in Burghsluis. Het was mevrouw Corry van der Haven-Eikelenboom. Zij voer op de reddingboot President Jan Lels en de snelle reddingboot Dolfijn. In de jaren daarna volgden meer vrouwen haar voorbeeld. Tegenwoordig zijn 30 vrouwelijke opstappers actief als redder. Zij krijgen dezelfde opleidingen en voldoen aan dezelfde eisen als aan de mannen worden gesteld.

Aan de wal zijn nog eens 30 vrouwen actief in andere vrijwilligersfuncties zoals de Plaatselijke Commissies of communicatie en fondsenwerving op de reddingstations.

Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Vrijwilligers

De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwilligers en vrijwillige bijdragen. De donateurs en kosteloze hulpverlening zijn sinds 1824 het fundament onder de KNRM. Deze zuivere vorm van vrijwilligerswerk past bij het karakter van hulp verlenen, redden op zee en het kameraadschap dat redders bindt. De meeste vrijwilligers helpen mee op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in.

We zijn heel blij met onze vrijwilligers die vanuit hun passie willen bijdragen aan ons belangrijkste doel: Het redden en helpen van mensen waar het moet. Van haven tot vaarwater, van strand tot zee. Als vrijwillige redder bij de KNRM ontwikkel je jezelf, ontmoet je veel mensen, maak je bijzondere momenten mee en help je een ander.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, op het schip of aan de wal. Wil jij ook vrijwilligerswerk doen voor de KNRM? Bekijk onze vrijwilligerspagina voor meer informatie.

Het reddingwerk is al lang geen mannenwereld meer

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij