Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers, die geheel belangenloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. Vroeger was dit echt een mannenwereld, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo!
Reddingbootvrouwen
Het reddingwerk op zee is heel lang een mannenwereld gebleven. In Nederland althans, want in andere Europese landen namen vrouwen al veel eerder deel aan reddingsacties. Soms als reddingbootbemanning, maar vaker als helper bij het lanceren van reddingboten.
In Nederland werd in 1972 voor het eerste een vrouwelijke opstapper ingeschreven in Burghsluis. Het was mevrouw Corry van der Haven-Eikelenboom. Zij voer op de reddingboot President Jan Lels en de snelle reddingboot Dolfijn. In de jaren daarna volgden meer vrouwen haar voorbeeld. Tegenwoordig zijn 30 vrouwelijke opstappers actief als redder. Zij krijgen dezelfde opleidingen en voldoen aan dezelfde eisen als aan de mannen worden gesteld.
Aan de wal zijn nog eens 30 vrouwen actief in andere vrijwilligersfuncties zoals de Plaatselijke Commissies of communicatie en fondsenwerving op de reddingstations.