Skip to main content

112, ook om de reddingboot te alarmeren

Heb je in Nederland hulp nodig na een ongeluk dan bel je het alarmnummer 112. De meldkamer zal dan vragen: wilt u politie, brandweer of ambulance? Je maakt een keuze en binnen de kortste tijd zijn de hulpdiensten bij je.

Maar wat als je op het water hulp nodig hebt? Ook dan kun je 112 bellen, maar de keuze voor een reddingboot krijg je niet automatisch aangeboden.

Sla je alarm op het water? Dan zijn dit de belangrijkste tips:

  1. Vertel rustig, maar vooral duidelijk dat je hulp nodig hebt op het water.
  2. Vertel precies wat er aan de hand is met de slachtoffers of met je schip. Zo krijgt de centralist een duidelijk beeld van de situatie om de benodigde hulp te sturen.
  3. Vertel zo duidelijk mogelijk wat je locatie is: door middel van coördinaten, betonning in de buurt of zichtbare objecten om je heen.
  4. De centralist stelt extra vragen om de situatie nog beter in te schatten en de reddingbootbemanning van extra informatie te voorzien. Blijf vooral rustig, want op de achtergrond is de alarmering van de reddingboot al gestart.
  5. Soms geeft de centralist advies hoe je moet handelen voordat de hulp aanwezig is. Volg deze adviezen zo goed mogelijk op.

Watersporters twijfelen soms om 112 te bellen, omdat de situatie niet bedreigend genoeg is. In dat geval is de KNRM Helpt-app een uitstekend hulpmiddel. In de app kun je zelf de keuze maken tussen ‘Assistentie’ of ‘Noodgeval’. Kies je voor ‘Assistentie’, dan ga je uit van niet-spoedeisende hulp en krijg je de KNRM Helpt Assistentie Centrum aan de lijn. De KNRM Helpt Assistentie Centrum brengt je in verbinding met het dichtstbijzijnde reddingstation voor advies en een hulpafspraak. Kies je voor ‘Noodgeval’ dan is er sprake van een spoedgeval heb je direct contact met het Kustwachtcentrum.

Wanneer je via de KNRM Helpt-app alarmeert, beschikken de KNRM Helpt Assistentie Centrum of de Kustwacht direct over je positie, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers, die je vooraf in de app hebt geregistreerd. Deze informatie is van groot belang en versnelt de hulpverlening enorm.

Vandaag is het de “dag van het Europese alarmnummer 112”. Waarom uitgerekend vandaag? Voeg de dag met het maandnummer maar eens samen ;-). Wist je dat je met 112 in heel Europa hulp kunt inroepen? Dus als je komende zomer hulp nodig hebt aan de Spaanse Costa of in een Noorse fjord, dan bel je gewoon 112.

Gerelateerde blogs

KNRM Helpt Assistentie Centrum

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Voor niet-spoedeisende hulpvragen is het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC) 24/7 bereikbaar, ook buiten het watersportseizoen. Je kunt ze bereiken via de KNRM Helpt app of telefonisch: 088 – 999 6100

Klik hieronder op jouw Playstore om de KNRM Helpt App te downloaden.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.