Skip to main content

Van 700 contribuanten naar ruim 101.000 donateurs

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Wist jij dat de KNRM volledig afhankelijk is van vrijwillige donaties? Inmiddels wordt het werk van de KNRM mogelijk gemaakt door de 101.000 donateurs. Maar dat was vroeger een veel kleinere groep!

De donateurs zijn onze "Redders aan de wal"

Wie de KNRM steunt met een donatie krijgt de geuzennaam “Redder aan de wal”. Een titel die het kenmerk draagt ook deel te zijn van de vrijwilligers die helpen redden. Donateurs zijn voor de KNRM onmisbaar. Sinds 1824 bestaat de KNRM dankzij vrijwillige bijdragen. Dat is één van de drie pijlers waarop de organisatie is gebouwd: donateurs, vrijwillige redders en kosteloos hulp bieden (tegen een vrijwillige bijdrage).

De KNRM startte in 1824 met 700 contribuanten, zoals de donateurs toen genoemd werden. Dat aantal is nu 101.000 en stijgt nog steeds. De naam “Redder aan de wal” wordt sinds 1938 gebruikt en heeft in wervingscampagnes goed gewerkt. In de jaren na 1950 groeide het aantal donateurs snel, dankzij veel aandacht rond reddingen, scheepsstrandingen en verhalen van reddingbootschippers.

De laatste grote wervingsactie dateert van 1992, toen via een wervingsactie op televisie in één dag 13.000 nieuwe “Redders aan de wal” werden bijgeschreven. Van die donateurs zijn er nog steeds veel trouw supporter van de KNRM. 

Bij de KNRM worden “Redders aan de wal” als belangrijke vrijwilligers beschouwd, die ieder jaar van harte welkom zijn op Reddingbootdag om zich voor één dag ook Redder op het water te voelen.

Sinds 2021 kunnen we ook crowdfunden

Iedereen kan de KNRM helpen om mensen in nood op het water nog beter te helpen. Onze donateurs steunen ons op bescheiden wijze, met kleine donaties en giften, of op een ruimhartige manier, met periodieke schenkingen, testament of legaten het werk van de KNRM al meer dan 195 jaar mogelijk maken.

En sinds 2021 kun je voor de KNRM ook via ons crowdfundingsplatform Samen voor KNRM heel makkelijk zelf een actie starten. Doe je bijvoorbeeld mee aan de Dam-tot-Damloop of een ander evenement, dan kun je via dit platform fondsen werven. Laat je sponsoren of roep je vrienden en familie op om jouw actie te steunen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek het online platform voor meer informatie.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.