Skip to main content

Hoe Reddingbootdag ooit begon

Wat in 1994 begon als een speciale dag om donateurs te bedanken is nu, na bijna dertig jaar, nog steeds één van de hoogtepunten van het reddingseizoen. Reddingbootdag! Dé dag dat de KNRM de deuren van het reddingstation openzet voor het publiek.

Inmiddels is het niet meer alleen voor donateurs. "Iedereen is welkom, maar voor donateurs hebben we een extraatje, die mogen meevaren op een reddingboot", vertelt Lieneke Kroon, communicatieadviseur bij de KNRM. "In al die jaren heeft Reddingbootdag zich ontwikkeld tot een spektakeldag; met demonstraties van onze wendbare en snelle reddingboten en soms ook andere hulpdiensten zoals de brandweer en ambulance. Het is echt sensatie. Maar wat altijd hetzelfde is gebleven is de gezellige braderiesfeer, met een hapje en drankje en vooral de bijzondere reddingsverhalen van onze vrijwilligers."

Ook voor hen is Reddingbootdag een feestdag. Alle reddingstations doen mee met wat wordt gezien als de start van het watersportseizoen. Redders kijken ernaar uit te vertellen over hun bijzondere vrijwilligerswerk en geven rondleidingen door de boothuizen. En het levert de KNRM ook ieder jaar weer extra donateurs op. Redders aan de wal, die voor de KNRM zo belangrijk zijn om het redden van mensen en dieren op zee mogelijk te maken.

Het publiek is in al die jaren niet veranderd aldus Lieneke. "Het is echt een familie-evenement waar veel gezinnen uit het hele land op afkomen. Ze zien het als een unieke kans om eens mee te varen op zo'n snelle boot. Er zijn zelfs bezoekers die ieder jaar naar een ander reddingstation gaan om zo elk type reddingboot eens gehad te hebben. Naast het meevaren zijn talloze andere activiteiten te doen en te beleven. Alle bezoekers gaan met een lach op hun gezicht weer naar huis."

Ook de komende jaren zal Reddingbootdag vaste prik zijn. Volgend jaar zelfs met een speciale editie vanwege het 200-jarig bestaan van de KNRM. Hou de communicatiekanalen van de KNRM in de gaten!

Dit jaar is Reddingbootdag op 13 mei van 10:00-16:00uur. Kom je ook?

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.