Skip to main content

Aan de grond nabij het Verdronken Land van Saeftinghe

De KNRM komt 376 keer per jaar in actie voor noodgevallen die rechtstreeks veroorzaakt zijn door navigatiefouten, met als gevolg stranding of aanvaring. In de meeste gevallen is een verouderde navigatiekaart en onvoldoende kennis van het vaargebied de oorzaak. En dan kan je aan de grond lopen…

Door een navigatiefout loopt een zeilboot aan de grond nabij het Verdronken Land van Saeftinghe. Het jacht maakt slagzij en heeft veel last van de hekgolven van de passerende zeeschepen. De golven komen tot aan de rand van de kuip. Aan boord ontstaat enige paniek en de opvarenden slaan alarm. Het KWC alarmeert reddingboot Jan van Engelenburg en politieboot P41. De reddingboot zet een opstapper over, die de vier vrouwlijke opvarenden van boord haalt. Twee mannen en een hond blijven in de zeilboot, die wordt losgetrokken door de Jan van Engelenburg.

De boot heeft geen schade en de mannen vervolgen hun weg naar Antwerpen. De opstapper vaart mee en wordt later door een andere opstapper met de auto opgehaald. De reddingboot brengt de vrouwen naar Hansweert, vanwaar een vrijwilliger hen per auto naar Vlissingen brengt. De onbekendheid met het vaarwater was de oorzaak van het incident, zegt plaatsvervangend schipper Ronnie den Boer: ‘Je gaat hier heel snel van diep naar ondiep. Als je te ver buiten de boeien vaart, zit je al snel aan de grond.’

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wil je weten hoe je dat voorkomt?

Gerelateerde blogs

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.