Een dag als lifeguard op: Terschelling

Een dag als lifeguard op: Terschelling

Een dag als lifeguard op: Terschelling

Zon, zee, strand en 24/7 gezelligheid op het eiland.
We spreken KNRM lifeguard Elise
over haar bijzondere en sportieve vakantiewerk.

Wat houdt het in om KNRM lifeguard op Terschelling te zijn?

“Ik zit met 14 lifeguards gedurende zes weken op het mooie Terschelling. We waren er vanaf het eerste moment aan het begin van de zomer en we blijven tot het eind van het seizoen. Na een gezamenlijk ontbijt stappen we op de fiets naar het boothuis. Daar brieft de alle lifeguards om 09:30 uur. Je hoort op welke post je die dag bent ingedeeld. Ik zit zelf vandaag bij Paal 8.”

“Na de briefing verzamelen we de porto’s, het overige materiaal en laden we de auto’s in. Zodra de waterscooter achter de auto is gekoppeld, start ik de auto en rijden we naar de Lifeguard-post op het strand.”

Risico inventarisatie maken

“Op de post maak ik samen met de teamcaptain een risico-inventarisatie. Hierin bepalen we de gevaren voor de dag en welke maatregelen we nemen om de risico’s te beperken. Vervolgens maken we de post klaar voor gebruik. Ik hijs de juiste vlag in de vlaggenmast, schrijf de dagelijkse informatie op het informatiebord en leg het EHBO en reddingmateriaal klaar voor gebruik. Aan de waterlijn zet ik het zwemmersgebied uit met twee vlaggen. Zo weten de badgasten waar we toezicht houden en waar het het veiligst is om te zwemmen.”

Reddingszwemmen

“Om 10:00 uur is de post volgens planning geopend. Is het nog rustig in de ochtend? Dan hebben we tijd om te oefenen. De teamcaptain geeft aan dat het vandaag mogelijk is. Ik pak het rescue board, Kees pakt de rescuetube. We oefenen diverse reddingtechnieken in zee. We oefenen gezamenlijk, met Klaas-Sipke en Laurens, ook nog het reddingszwemmen. Iedere lifeguard heeft voldoende training nodig om te kunnen presteren wanneer het er om spant.”

Werken op het strand

“De eerste badgasten arriveren. Voor ons als lifeguards start nu het toezicht houden. Er staat altijd een lifeguard tussen de vlaggen, zodra er mensen in het water zijn. Ik start vandaag aan de waterlijn. Ik houd de zwemmers binnen het zwemmersgebied scherp in de gaten. Ook ben ik makkelijk aanspreekbaar voor eventuele vragen van badgasten. Door de portofoon die ik bij me draag heb ik contact met collega lifeguards op de post.”

“De post ligt hoger, waardoor de lifeguards vanaf hier een goed overzicht hebben over het strand. Zij kunnen wellicht dingen opmerken die vanuit mijn positie lastiger te zien zijn. We wisselen iedere 20 minuten van positie. Zo blijf je fris en alert. Ik startte de ochtend aan de waterlijn, vervolgens sta ik op uitkijk op de post en loop ik een rondje over het strand om polsbandjes uit te delen aan ouders van kleine kinderen. Hiermee kunnen we de ouders eenvoudig terugvinden als hun kind vermist raakt.

Lifeguards aan het werk op een waterscooter

Hulp verlenen tijdens reddingsactie

“Tijdens een actie is het alle hens aan dek. We krijgen een melding van een reddingsactie op zee. De teamcaptain bepaalt hoe de actie wordt uitgevoerd en wie wat gaat doen. Ik verleen samen eerste hulp met Laurens, terwijl de teamcaptain de nabijgelegen posten informeert en opschaalt naar de ambulancemeldkamer. We hebben een reanimatie gedaan. Dat is heel heftig. Tijdens de redding schiet de adrenaline door je lichaam.”

“We hebben dit nog amper een plekje kunnen geven als er een nieuwe melding binnen komt van een badgast met een snee in zijn arm. Dit los ik eenvoudig zelf op door EHBO te verlenen.”

Vakantiegevoel en werken op Terschelling

“Om 18:00 uur zit de bewaking erop. We maken het gebruikte materiaal schoon en zorgen dat het op de juiste plek wordt teruggelegd. Als team zorgen we ervoor dat de reddingsacties worden nabesproken en dat het dagrapport goed is ingevuld. We controleren of het strand er netjes bij ligt om vervolgens de post af te sluiten. Daarna verzamelen we bij het boothuis om de waterscooter en de auto schoon te spuiten. Zo is al het materiaal weer schoon voor de volgende dag. We stappen weer op onze fiets om naar de lifeguard accommodatie te gaan. Het eten staat al klaar. Daar hebben de collega’s voor gezorgd die vandaag vrij waren.”

“We hebben het even zwaar als we terugdenken aan de reddingsactie van vanmiddag. We stellen ons voor hoe het had kunnen aflopen als we een paar seconden later waren geweest en de reanimatie niet gelukt was. We praten met elkaar en we drinken wat.” 

“Er worden plannen gemaakt voor vanavond. Ik ben morgen vrij, samen met andere collega’s, dus we besluiten om nog even het dorp in te gaan. Ik maak het niet te laat, omdat ik morgen weer fit wil zijn. ’s Avonds staat er een training gepland met het lokale KNRM reddingstation. We mogen meevaren op de reddingboot en als we geluk hebben dan krijgt één van ons de kans om ook nog eens een stuk te sturen…”

Vakantiewerk zomer 2021

Net als Elise ook lifeguard worden? Zin in een zomervakantie op de Waddeneilanden en tegelijkertijd geld verdienen? Meld je direct aan als lifeguard voor vakantiewerk in de zomer van 2021!

KNRM lifeguards Terschelling

Auteur: KNRM
Locatie: Terschelling
Datum: Zomer 2019