De KNRM kerstkaartenactie vroeger en nu

De KNRM kerstkaartenactie vroeger en nu

De unieke KNRM-kerstkaarten bestaan al ruim 50 jaar

KNRM kerstkaartenactie vroeger en nu

Wist je dat er al meer dan vijftig jaar lang KNRM-kerstkaarten op de mat vallen tijdens de decembermaand? Kaarten met prachtige afbeeldingen van reddingboten en – stations in winterse sferen.  De KNRM begon met de kerstactie in 1969 met een keuze uit twee kaarten. Nu in 2023 is het een stuk lastiger kiezen uit 25 kaarten, verdeeld over vijf series. 

 

Topdrukte tijdens de kerstperiode

"In de topjaren werden er wel 400.000 kaarten besteld. Tegenwoordig zij het er ongeveer 94.560", vertelt Kees Brinkman, woordvoerder bij de KNRM. "In de tijd dat we nog geen automatisering hadden en alles via acceptgiro's ging was dat was een hele administratie. Daarbij ging ook nog wel eens wat mis. Er raakten pallets kaarten kwijt, mensen kregen de verkeerde kaarten of hingen aan de lijn omdat ze nog steeds niks hadden ontvangen. Je kunt je voorstellen dat dit wat stress opleverde zo aan het eind van het jaar." Kees herinnert zich avonden op kantoor waarbij alle collega's meehielpen de achterstanden weg te werken. 

De unieke KNRM-kerstkaarten bestaan al ruim 50 jaar

Mooie KNRM-cadeaus

Tegenwoordig is het bestelproces volledig geautomatiseerd en krijgen bestellers netjes op tijd hun setjes kaarten. Ook is de kerstshop uitgebreid met volop andere mooie KNRM-cadeaus voor de feestdagen. Wat dacht je van een jaarkalender, de KNRM-wimpel, een spannend jeugdboek of een speciale baby romper?  

"Wat al die jaren hetzelfde is gebleven, is dat je met een aankoop uit de kerstshop direct het reddingswerk van de KNRM steunt", aldus Kees. "Wij zijn een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, nalatenschappen en giften van bedrijven. Al bijna 200 jaar lang." 

Wil jij familie en vrienden dit jaar verrassen met een prachtige kerstkaart of origineel KNRM-cadeau en een bijdrage leveren aan het redden van mensen en dieren op het water? Neem snel een kijkje in onze kerstshop!

De unieke KNRM-kerstkaarten bestaan al ruim 50 jaar

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij