KNRM IJmuiden al 130 jaar bemand door vrijwilligers

7 december 2017
ijmuiden

Donderdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. Ook door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die enorm trots is op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

Voor de uitvoering van het soms levensreddende reddingwerk trekt de KNRM al 193 jaar vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en hun professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 80 reddingboten en 1.400 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

265.000 kosteloze uren
De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 265.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim acht miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade ter waarde van 12 miljoen euro, die ontstaan zou zijn door ongelukken op het water.

De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs voor de instandhouding van het reddingwerk. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De ‘Dag van de Vrijwilliger’ is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.

KNRM-reddingstation IJmuiden
IJmuiden is één van de 45 reddingstations van de KNRM. Pas bij het graven van het Noordzeekanaal na 1865, kwam de plaats in aanmerking voor het stationeren van een reddingboot. Voor die tijd deden de roeireddingboten in Wijk aan Zee en Zandvoort het reddingwerk. In eerste instantie werd in IJmuiden een vuurpijltoestel gestationeerd, waarmee een lijn over een gestand schip geschoten kon worden. IJmuiden had toen maar weinig vaste bewoners, die een reddingboot zouden kunnen bemannen.

In 1876 werd de eerste roeireddingboot aan de noordzijde van het kanaal gestationeerd. In september een jaar later, ook aan de zuidzijde. Door het drukke scheepvaartverkeer, de havenhoofden en de centraal ligging van de haven aan de Hollandse kust, is IJmuiden een belangrijk KNRM-reddingstation geworden. IJmuiden heeft daardoor altijd veel en zwaar reddingmaterieel gehad.

Jarenlang was IJmuiden de thuishaven van de beroemde reddingboot Neeltje Jacoba. Tegenwoordig ligt in IJmuiden het materieel van de KNRM klaar in de vissershaven. De reddingboot Johanna Louisa al sinds 1968 en vanaf begin 2003 ook de snelle (34 knopen) reddingboot Koos van Messel en Nh1816. De Koos van Messel en Nh1816 kunnen onder alle weersomstandigheden uitvaren.

Veel acties vanuit IJmuiden betreffende het vervoer van patiënten of gewonden van passerende schepen. Daarnaast wordt regelmatig uitgevaren voor watersporters in problemen.

De bemanning van IJmuiden bestaat zeventien vrijwilligers en één beroepsschipper. Daarnaast zijn er vijf vrijwillige helpers aan de wal en eveneens vier vrijwilligers die een functie hebben in de plaatselijke commissie van het reddingstation.

Doneer €2,50 om een vrijwilliger te steunen

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij