Skip to main content

Aanvaring scenario voor multidisciplinaire rampenoefening Westerschelde

Datum: woensdag 23 september 2015 | Sectie: Hansweert

De grootscheepse calamiteitenoefening “Deltawateren” op de Westerschelde vergde vandaag de inzet van alle hulpverleningsinstanties.

Scenario
Nabij boei 44 in de Schaar van Waarde vond rond 09:30 uur een aanvaring plaats tussen passagiersschip Denick-II en werkboot ­VLB-1. Als gevolg van de aanvaring waren 5 personen overboord geslagen. Het passagiersschip maakte water en er waren diverse gewonden gevallen. Aan boord heerste grote paniek onder de bijna 200 opvarenden. Het vrachtschip verloor een deel van zijn lading waarbij gevaarlijke stoffen vrijkwamen.

Direct werd groot alarm geslagen. Onder meer diverse sleepboten en patrouillevaartuigen van Rijkswaterstaat en de Politie kwamen ter plaatste. Ook de KNRM reddingstations Hansweert en Breskens werden gealarmeerd evenals brandweereenheden en diverse hulpverleners van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR).

Inzet (vanuit KNRM gezien)
De 5 overboord geslagen drenkelingen waren reeds opgepikt door passerende scheepvaart. De KNRM richtte zich op passagiersschip Denick-II. Vanaf reddingboot Jan van Engelenburg (Hansweert) zijn diverse opstappers aan boord van de Denick-II overgezet. Één van hen werd benoemd tot Coördinator Incident Ship (CIS). De CIS heeft als taak de hulpverlening aan boord gestructureerd te laten verlopen en de communicatie tussen het incidentschip en de On-Scene-Commander (OSC) te verzorgen. De taak van OSC werd door patrouillevaartuig RWS-79 vervuld.

Na een eerste triage bleken er diverse gewonden aan boord te zijn, variërend in gradatie tussen T3 (geen acute medische zorg nodig) en T1 onmiddellijk medische hulp noodzakelijk. Bij de verzorging van de slachtoffers kregen de KNRM-opstappers hulp van de opvarenden van het passagiersschip.Omdat het passagiersschip water maakte dienden alle opvarenden te worden geëvacueerd. Hiervoor werden de reddingboten Jan van Engelenburg en Zeemanshoop (Breskens) ingezet. Zij namen de opvarenden aan boord en zetten deze af op te hulp geschoten sleepboten die de opvarenden naar Hansweert vervoerden, alwaar de geneeskundige combinatie klaarstond voor verdere verzorging en opvang. Twee zwaargewonden werden vanaf een sleepboot opgepikt door een reddingshelikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen.

Achtergrondinformatie
De incidentbestrijding op de Westerschelde, als onderdeel van het project Deltawateren, is geborgd binnen Veiligheidsregio Zeeland. Het project Deltawateren omvatte onder andere de aanschaf van de benodigde incidentbestrijdingsmiddelen, het maken van werkafspraken en sluiten van convenanten met partners en het opleiden, trainen en oefenen van alle functionarissen betrokken bij de incidentbestrijding op het water. Daarbij is een belangrijk speerpunt van het project - het opstellen van het incidentbestrijdingsplan Deltawateren - afgerond.
Bron: Veiligheidsregio Zeeland

Omroep Zeeland deed uitgebreid verslag van deze oefening. Bekijk hier hun reportage.

Hansweert

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.