HOME

25 jaar Reddingboot Jan van Engelenburg

21-09-2015 hansweert

Morgen viert de Jan van Engelenburg haar 25e verjaardag. Sinds eind 2008 is de Jan van Engelenburg de reddingboot van reddingstation Hansweert. Sinds de doop in 1990 is de reddingboot vele honderden keren ingezet om mensen te redden en te helpen.

De in 1990 bij Aluboot te Hindeloopen gebouwde reddingboot uit de Johannes Frederik-klasse kon worden bekostigd uit de nalatenschap van mevrouw F. Van Engelenburg – Brecht.

De Jan van Engelenburg was van 1990 tot 1999 gestationeerd op reddingstation Terschelling. In 1999 namen de Terschellinger redders de Arie Visser in gebruik, waarbij de Jan van Engelenburg werd verplaatst naar reddingstation Scheveningen. Nadat reddingstation Scheveningen in 2008 de beschikking kreeg over reddingboot Kitty Roosmale Nepveu, eveneens uit de zogenaamde Arie-Visser klasse, kwam de Jan van Engelenburg, na een uitgebreide revisie, beschikbaar voor het pas opgerichte reddingstation te Hansweert.

Johannes Frederik klasse
De Jan van Engelenburg is een reddingboot uit de Johannes Frederik-klasse, één van de grotere typen reddingboten uit de KNRM vloot. Deze reddingboten werden eind jaren 80 ontwikkeld ter vervanging van oude havenreddingboten zoals de Carlot, Johanna Louisa en Javazee. Deze stalen reddingboten hadden tientallen jaren achtereen bewezen onder alle omstandigheden te kunnen uitvaren, maar kenden in hun geringe snelheid (11 knopen) een belangrijke beperking.

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling ervan. Het nieuwe ontwerp, de Johannes Frederik klasse, werd uitgerust met waterjets en werd van aluminium gebouwd waardoor ze lichter en sneller was dan haar voorgangers en daarmee minder diep in het water lag.

De KNRM liet 7 schepen van deze klasse bouwen.

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht