Skip to main content

Per reddingboot kerstbroden bezorgen

Datum: donderdag 21 december 2023 | Sectie: Nieuws

Het hele jaar door komt de vrijwillige reddingbootbemanning van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de ankergebieden voor de Hollandse kust. Meestal om zieken en gewonden van boord van grote zeeschepen te halen. Deze week combineren de vrijwillige redders van KNRM-reddingstations Katwijk aan Zee, Scheveningen, IJmuiden, Hoek van Holland, Ter Heijden, Stellendam en Neeltje Jans hun laatste oefening van het jaar met een speciale actie. Ze delen kerstbroden uit bij voor anker liggende schepen.

De zeelui aan boord van ankerliggers kunnen Kerst niet in familiekring vieren. Ze liggen soms weken voor de Nederlandse kust te wachten op laden of lossen van vracht en zijn dus ver van hun dierbaren. Om ze een hart onder de riem te steken varen vrijwilligers van de KNRM de komende tijd langs en bezorgen kerstbroden en kleurplaten gemaakt door kinderen van lokale basisscholen.

"Normaal gesproken komen we als KNRM bij deze zeeschepen langs als er nood aan de man is. Met de kerstbrodenactie willen we de bemanningen op een andere manier aandacht geven", vertelt Edward Zwitser van de KNRM.

Extra aandacht tijdens feestdagen

Rick Slijk, schipper van reddingstation Hoek van Holland, vaart elk jaar rond de Kerst met een lading kerstbroden het ankergebied in: "Voor ons is de kerstbrodenactie een goede oefening in navigeren en langszij varen. We roepen het schip op om te melden dat we een kerstpresentje komen brengen. Dan laat de bemanning een emmertje zakken waarin we de lekkernijen en kleurplaten stoppen. Mooi om die blije gezichten dan te zien."

De kerstbroden worden gesponsord door International Food Services, Shipko en Koolwijk Shipstore.

Rutger van der Kreek van Loon, Procurement Manager van International Food Services: "Als wereldwijd opererend maritiem cateringbedrijf weten wij hoe belangrijk goed eten is voor de motivatie aan boord. De kerstbroden voor de bemanning van ankerliggers zijn een mooi gebaar van aandacht zo tijdens de feestdagen."

Medische hulp

"De KNRM en de handelsscheepvaart zijn al zolang wij bestaan, bijna 200 jaar, intensief met elkaar verbonden", aldus Edward Zwitser. "Met de komst van de pleziervaart is ons werkgebied verschoven. Maar nog steeds komen we ieder jaar zo'n driehonderd keer in actie voor de beroepsvaart. Bijvoorbeeld om zieke of gewonde bemanningsleden op een vrachtschip aan wal te brengen voor medische zorg."

Daarnaast verleent de KNRM sinds vijftien jaar wereldwijd medische hulp via de Radio Medische Dienst. Een belangrijke kerntaak van de KNRM die minder bekend is dan de reddingsacties per boot. Edward Zwitser: "Via een satellietverbinding kunnen schepen 24/7 wereldwijd kosteloos medisch advies krijgen van een bij de KNRM aangesloten arts. In totaal voeren zij elk jaar zo'n duizend eerste consulten uit. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk deze adviezen zijn voor kapiteins en bemanningen van grote zeeschepen midden op de oceaan."

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een veilig en gezond 2024! 

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.