Hoe gaat de KNRM om met Corona?

Hoe gaat de KNRM om met Corona?

20 maart 2020

Het beheerst het dagelijks leven van iedere Nederlander. Maar wat betekent het voor de KNRM als hulpverleningsorganisatie om met zo’n pandemie om te gaan? De KNRM volgt de lijn van de overheid (RIVM) bij de aanpak om de verspreiding van het coronavirus te remmen en geeft daarnaast een duidelijk handelingspersectief voor de vrijwilligers.

Naast de standaard maatregelen die voor iedereen gelden in Nederland worden binnen de eigen organisatie de nodige zaken opgepakt. Zo is er een groep medewerkers die voortdurend werkt aan het continuïteitsplan, met de stappen die de KNRM moet nemen. Dat gaat over hoe wij als KNRM voorkomen dat reddingstations uitvallen door besmettingen, en wat wij gaan doen als dat wel gebeurt.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Continuïteit

Voor het reddingwerk op het water is het van het grootste belang dat de reddingstations inzetbaar blijven met voldoende bemanningsleden voor de reddingboten. De continuïteit van onze hulpverlening moet zo lang mogelijk gegarandeerd blijven.

Voor de vrijwilligers van de KNRM is een duidelijk handelingsperspectief gemaakt. Dat geeft antwoord op vragen over hoe te handelen in het dagelijkse KNRM-hulpverlenerswerk in relatie tot het virus. Dit handelingsprotocol biedt een leidraad voor de huidige situatie en wordt aangepast waar nodig.

Hoogst noodzakelijk

Zo zijn alle activiteiten op de reddingstations, niet zijnde een reddingsactie, opgeschort. Er wordt niet meer geoefend, de opleidingen zijn gestaakt, de onderhoudsavonden geschrapt en vergaderingen uitgesteld. Alleen de hoogst noodzakelijke zaken worden met minimale inzet van mensen gedaan om 24/7 inzetbaar te blijven. Tijdens een actie vaart uitsluitend het minimale aantal bemanningsleden (wat geldt voor het type reddingboot) aan boord van de reddingboot. Overige bemanning blijft thuis.

Radio Medische Dienst

Tussen de Kustwacht en de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM zijn aanvullende afspraken gemaakt. Bij ernstige ongelukken of ziekte aan boord van een zeeschip of jacht, waar ook ter wereld, kan de kapitein een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM kosteloos om een advies vragen. Het gaat om afspraken bij medische evacuaties vanaf de schepen, waarbij extra alertheid is voor patiënten die mogelijk een besmettingsrisico vormen. Binnen Nederlandse wateren gebeurt de evacuatie per SAR-helikopter van de Nederlandse Kustwacht om verspreiding van het virus te voorkomen. 

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij