Skip to main content

Brand aan boord & aanvaring: Inzet KNRM en MIRG EU

Datum: zaterdag 11 april 2015 | Sectie: Nieuws

Brand aan boord en een aanvaring waren vanmorgen het scenario voor de jaarlijkse Westerschelde oefening. De reddingboten van Breskens, Cadzand, Westkapelle en Hansweert schoten te hulp.

Scenario
Rond 09:45 uur gingen de piepers af voor de vrijwilligers van KNRM stations Breskens (BRE), Cadzand (CDZ), Westkapelle (WEK) en Hansweert (HAN). Op de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen was brand uitgebroken op betonningsvaartuig Frans Naerebout. Ten gevolge hiervan was er een black-out opgetreden waarna een aanvaring plaatsvond met voormalig KNRM reddingboot Carlot. Op de Carlot sloegen vier man overboord. Op de Frans Naerebout waren drie personen vermist.

Omdat er sprake was van brand op een schip werd ook een beroep gedaan op de Maritime Incident Response Group (MIRG EU) van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Zij zijn door reddingboot Winifred Lucy Verkade Clark (Cadzand) opgehaald in Vlissingen.

Inzet
Als eerste arriveerde reddingboot Uly (WEK) die direct twee opstappers aan boord van de Frans Naerebout zette. Één van hen werd benoemd tot Coördinator Incident Ship (CIS). Vlak daarna arriveerde de Zeemanshoop (BRE) die eveneens een aantal opstappers aan boord bracht.

Aan boord van de Frans Naerebout heerste paniek. Er werden bemanningsleden vermist en de kapitein was volledig overstuur. Aan de hand van de bemanningslijst werden de koppen geteld waarbij bleek dat er drie personen werden vermist. Omdat de machinekamer en het ruim vol rook stonden konden deze door de KNRM niet worden doorzocht.

Ondertussen bleek dat op de Carlot vier bemanningsleden te water waren geraakt. Er werd een zoekactie op touw gezet met de reddingboten Winifred (CDZ), Uly (WEK) en Jan van Engelenburg (HAN). Na diverse zoekslagen te hebben gemaakt trof de Winifred de vier vermisten aan. Drie personen levend, maar wel onderkoeld en één overleden. Zij zijn met spoed naar Terneuzen gebracht alwaar de ambulance klaar stond voor medische zorg.

Omdat de Frans Naerebout op een zandplaat dreigde te verdagen maakte de Zeemanshoop vast om het schip op positie te houden. Sleepboothulp was als gevolg van een calamiteit elders niet direct beschikbaar. Nadat de MIRG door de Winifred aan boord van de Frans Naerebout was afgezet werd een plan van aanpak opgesteld. Aan de hand van de scheepsplattegrond startten zij een zoektocht naar de resterende 3 vermisten. De aanvalsploeg van het MIRG team trof hen aan in het ruim.

De vermisten hadden allen brandwonden opgelopen en één persoon had hevige pijn op de borst. De MIRG droeg deze over aan de vrijwilligers van de KNRM zodat de KNRM zich kon richten op EHBO en de MIRG op brandbestrijding.

Nadat de gewonden waren gestabiliseerd zijn deze met de Jan van Engelenburg naar gereedstaande ambulances in Terneuzen getransporteerd. Met de KNRM stand-by wist de MIRG de brand te bestrijden, waarna het sein “einde oefening” klonk.

Vooral de samenwerking tussen KNRM en MIRG werd als zeer leerzaam ervaren en zal verder worden beoefend.

Uitgebreide fotoreportage zie Mariorentmeester.nl


Foto's: Mario Rentmeester (KNRM) & Rens Marijs (HVsite.nl)
Video: Rens Marijs

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.