Slide

Zoek jij een vakantiebaan op slippers?

Word lifeguard bij de KNRM

Wil jij vakantie vieren aan zee, chillen én geld verdienen? De Koninklijke Nederlandse Redding maatschappij (KNRM) biedt jou op de Friese Waddeneilanden het mooiste vakantiewerk als lifeguard, inclusief gratis verblijf, toffe opleidingen en een hoop leuke collega’s!

Wat doet een lifeguard?

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op het strand en de zee. Ieder zomer werken de KNRM lifeguards op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Als lifeguard word je ingezet om strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te bezorgen. Dit doe je door ze te informeren, toezicht te houden en reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in problemen komen.

Wil je ook strandwacht worden? Vraag dan het digitale informatiepakket voor 2023 aan of meld je direct aan voor de selectiedag.

 

 

Image

Werken op het strand

De lifeguards worden door de gemeente ingezet om de strandbezoekers een plezierige en vooral veilige strandbeleving te geven. Dit doen ze door de bezoekers te informeren over het weer, het getij en mogelijke gevaren in zee, door toezicht te houden op zwemmers en door reddingsacties uit te voeren wanneer de mensen alsnog in de problemen komen.

Goed betaald vakantiewerk

Gedurende een aaneengesloten periode van minimaal 4 weken in de zomer worden de strandposten op de Friese Waddeneilanden bewaakt door lifeguards van minimaal 18 jaar oud. Voorafgaand aan het seizoen volgen zij een zesdaagse opleiding tot Beach Lifeguard om het internationaal erkende Beach Lifeguard diploma te behalen, zodat zij deze leuke en goed betaalde bijbaan in de zomermaanden kunnen vervullen.

5 dingen die elke lifeguard moet weten

Lees meer

Belangrijkste skill voor een lifeguard

Lees meer

Een vakantiebaan met veel bonus

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat zijn de toelatingseisen?

Om KNRM lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

 • Minimaal 18 jaar oud op je eerste werkdag
 • 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
 • Een hardlooptest van ongeveer 1 kilometer
 • Minimaal 4 weken aaneengesloten beschikbaar in de zomermaanden juli t/m augustus 
 • Een zelf ingevulde medische verklaring (meenemen bij de selectiedag)

Verder heb je bij voorkeur:

 • Een Rijbewijs B
 • Ervaring met de zee / brandingssporten

 

Wat doet een lifeguard?

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten op het strand en in de zee. KNRM lifeguards zijn actief op de Friese Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. De belangrijkste taken van lifeguards zijn:

 • Beoordelen van de zee- en strandomstandigheden
 • De bewaking van de dag aanpassen aan omstandigheden
 • Het geven van voorlichting
 • Voorkomen dat recreanten in gevaarlijke situaties terecht komen
 • Het uitvoeren van hulpverleningen en reddingen
 • Het uitvoeren van EHBO en verloren kinderen met familie herenigen

Voor minimaal 4 aaneengesloten weken in de zomerperiode ben je als KNRM lifeguard werkzaam op één van de Friese Waddeneilanden. Tussen de roodgele vlaggen (volgens het internationale bewakingssysteem) zorgen jij en jouw collega’s ervoor dat strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen, waarbij de lifeguards de garantie geven dat ze direct in actie kunnen komen als er iets gebeurt. Buiten deze zone houden lifeguards beperkt toezicht.

Daarnaast horen het onderhouden van het materieel en rapporteren ook bij de dagelijkse werkzaamheden. net zoals het trainen en oefenen om fit te blijven.

Wat wordt er van jou verwacht?

Jij bent het visitekaartje van de KNRM. We verwachten van de KNRM Lifeguards dat zij:

 • Affiniteit hebben voor het strand en de zee
 • Een sportieve instelling hebben
 • Een open houding en communicatief vaardig zijn naar publiek
 • Een goed observatievermogen hebben
 • Alert en geconcentreerd werken
 • Onder stress kunnen werken
 • Meewerken aan teambuilding
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal

De KNRM Lifeguards vormen een hechte groep. Naast dat je met je collega's werkt, breng je ook privé veel tijd samen door. Lifeguards zijn dus echte teamplayers!

 

In welke periode ben je als lifeguard werkzaam?

Gedurende een periode van minimaal 8 weken in de zomer worden de strandposten op de Friese Waddeneilanden bewaakt door lifeguards. Het is belangrijk dat jij dan ook minimaal 4 aaneengesloten weken beschikbaar bent in de zomermaanden juli en augustus. Wanneer jij aan het begin van de zomer vanaf 7 juli, óf aan het eind van de zomer tot en met 3 september beschikbaar bent, is de kans groter dat wij jou een plek in het rooster kunnen geven. 

Voorafgaand aan het seizoen is er een aantal opleidingen die je dient te volgen, zodat je aan de slag kunt in deze leuke en goed betaalde bijbaan. Deze opleidingen vinden voornamelijk plaats in mei. 

Seizoen 2023 
In 2023 loopt het lifeguard seizoen van 8 juli tot en met 3 september. En de weekenden op Ameland zijn: 24/25/26 juni, 1/2/3 juli, 10/11/12 september en 17/18/19 september. 

Wat zijn de opleidingen die je moet volgen?

Alle KNRM Lifeguards hebben een erkent beach lifeguard diploma van de International Lifesaving Society (ILS). De KNRM biedt je hiervoor de opleiding aan. Wanneer jij al een geldig Beach Lifeguard diploma hebt van de reddingsbrigade, hoef je alleen een refreshopleiding te doen.

Verplichte opleidingen
Als je door de KNRM geselecteerd wordt om als lifeguard te komen werken moet je een aantal opleidingen volgen. De Beach Lifeguard opleiding (BLG) is voor iedereen verplicht, die nog geen geldig door de ILS erkent BLG diploma heeft. Zodra de data van de opleidingen bekend zijn worden die hier op de website vermeld.

Aanvullende opleidingen
Als je wordt ingedeeld op een werklocatie waar een reddingwaterscooter (RWC) of 4WD voertuig staat gestationeerd, dan kan het zijn dat je naast het beach lifeguard diploma enkele aanvullende opleidingen dient te volgen. In dit geval de 4WD rijopleiding of de RWC basisopleiding. Ook voor deze opleidingen geldt dat de KNRM je deze opleidingen aanbiedt. 

Vergoeding van opleidingskosten
Alle KNRM opleidingen vinden plaats in het voorseizoen (mei en juni), zodat alle lifeguards voorbereid het seizoen in gaan. Wanneer je ingeroosterd bent, word je uitgenodigd om aan de voor jou relevante opleidingen deel te nemen. De kosten voor de opleidingen worden door de KNRM betaald, op voorwaarde dat jij minimaal 4 weken werkt in het seizoen.

Data van de opleidingen

Beach lifeguard opleiding (BLG)

 • Nader te bepalen in 2023

Reddingwaterscooter opleiding (RWC-basis)

 • Nader te bepalen in 2023

4WD opleiding

 • Nader te bepalen in 2023

 

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

KNRM Lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris.


LoonTabel 01

Let op: Deze tabel dient als referentie. De lonen voor 2023 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie. Dit wordt zsm bekendgemaakt.

 
 • Je werkt afhankelijk van de planning en het eiland waar jij op werkt 5 of 6 dagen in de week. Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog werk je van 10.00 uur tot 18.00 uur, op Vlieland van 11.00 uur tot 17.00 uur. 
 • Je wordt de avond voor je eerste werkdag op het eiland verwacht, houd daar rekening mee in jouw planning.

 

Verder hanteert de KNRM:

 • Een vergoeding voor je reiskosten.
 • Elke lifeguard krijgt een KNRM Lifeguard kledingpakket in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje en wetsuit.
 • Je krijgt een huurfiets ter beschikking.
 • De huisvesting wordt geregeld, waarbij je als één groep vaak een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
 • Je moet zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.
Wanneer is de selectiedag?

De selectiedagen voor 2023 staan gepland op zondag 04 en zaterdag 19 maart. Houd de website en onze sociale media in de gaten voor meer informatie.

 

Waar verblijf ik tijdens mijn werk als lifeguard?

Als je lifeguard bent voor de KNRM werk je op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Je hoeft niet zelf te zorgen voor overnachting, want je krijgt als lifeguard een verblijf toegewezen. Je verblijft in een groepsaccommodatie of op het strand.

Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving. 

Hoe vaak moet je daadwerkelijk iemand redden?

Dit komt minder vaak voor dan je wellicht zou denken. Over alle tien de strandlocaties zijn er in 2022 in totaal 843 inzetten geweest. Het daadwerkelijk aantal reddingsacties waren er 31 over alle reddingsposten, daarbij werden 49 mensen uit het water gehaald. Wel waren er 682 kleine EHBO-verleningen zoals sneetjes, kwallenbeten en schaafwonden. En er waren 27 grote EHBO-verleningen, waar je professionele medische hulp bij nodig hebt zoals een huisarts, ambulance of een helikopter.

Laat je gegevens achter en word lifeguard

Vraag nu HIER het digitale informatiepakket voor 2023 aan!