KNRM Lifeguards
Vakantiewerk zomer 2021
4 weken aansluitend beschikbaar
Leeftijd minimaal 18 jaar
400 meter zwemmen in 8 minuten
Een echte teamplayer
Slider

Zoek jij een vakantiebaan op slippers?

Wil jij vakantie vieren én geld verdienen? De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) biedt jou het mooiste vakantiewerk op de Waddeneilanden als lifeguard, inclusief gratis verblijf! 

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten op het strand en in de zee. Iedere zomer zijn de KNRM lifeguards werkzaam op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Als lifeguard wordt je ingezet om de strandbezoekers een plezierige en vooral veilige strandbeleving te geven. Dit doe je door bezoekers te informeren, toezicht te houden en door reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in de problemen komen.

Wil jij ook strandwacht worden? Vraag het digitale informatiepakket aan of meld je aan voor de selectiedag.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de toelatingseisen?

Om KNRM lifeguard te worden moet je voldoen aan de volgende toelatingseisen:

 • Minimaal 18 jaar oud
 • 400 meter voorwaartse slag (borstcrawl, schoolslag of combinatie van beide) binnen 8 minuten kunnen zwemmen in een 25 of 50 meter bad
 • Een hardlooptest van maximaal 1 kilometer
 • 4 juli tot en met 2 augustus of van 1 augustus tot en met 31 augustus 2020
 • Een zelf ingevulde medische verklaring (meenemen bij de selectiedag)
 • Bij voorkeur een Beach Lifeguard diploma of een KNBRD diploma strandwacht / lifeguard*
 • Bij voorkeur een EHBO diploma
 • Bij voorkeur een Rijbewijs B

Voldoe je aan de toelatingseisen en wil je ook KNRM lifeguard worden? Meld je aan voor het sollicitatietraject of vraag meer informatie op.

Wat doet een lifeguard?

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten op het strand en in de zee. KNRM lifeguards zijn actief op de Friese Waddeneilanden Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. De belangrijkste taken van lifeguards zijn:

 • Beoordelen van de zee- en strandomstandigheden
 • De bewaking van de dag aanpassen aan omstandigheden
 • Het geven van voorlichting
 • Voorkomen dat recreanten in gevaarlijke situaties terecht komen
 • Het uitvoeren van hulpverleningen en reddingen
 • Het uitvoeren van EHBO en verloren kinderen met familie herenigen

Voor minimaal 4 aaneengesloten weken in de zomerperiode ben je als KNRM lifeguard werkzaam op één van de Friese Waddeneilanden. Tussen de roodgele vlaggen (volgens het internationale bewakingssysteem) zorgen jij en jouw collega’s ervoor dat strandbezoekers onder toezicht kunnen baden of zwemmen, waarbij de lifeguards de garantie kunnen geven om binnen 5 minuten hulp te kunnen bieden. Buiten deze zone houden lifeguards beperkt toezicht.

Daarnaast zorgen de lifeguards zelf voor dagelijks onderhoud aan het materieel en rapporteren zij over alle uitgevoerde dienstverleningen.

De opleiding en overtocht naar het eiland wordt vergoed door de KNRM. Het verblijf wordt ook geregeld.

Wat verwacht de KNRM van de lifeguards?

KNRM lifeguards moeten aan een paar voorwaarden voldoen om de kwaliteit waar de KNRM voor staat te waarborgen. Strandbezoekers verwachten immers een bepaalde mate van professionaliteit met betrekking tot de hulp die verleend wordt door de opstappers en lifeguards van de KNRM.

We verwachten van de lifeguards dat zij:

 • Affiniteit hebben voor het strand en de zee
 • Een sportieve instelling hebben
 • Een open houding en communicatief vaardig zijn naar publiek
 • Een goed observatievermogen hebben
 • Alert en geconcentreerd werken
 • Onder stress kunnen werken
 • Meewerken aan teambuilding
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal

Daarnaast zijn de KNRM lifeguards een aantal weken veel actief in groepsverband en zij delen de huisvesting met elkaar. Dit vereist even wat aanpassingsvermogen, maar is juist ook heel gezellig.

Heb je belangstelling om lifeguard te worden en ben jij in de zomer minimaal 4 weken beschikbaar? Meld je aanhet individuele sollicitatietraject of schrijf je in voor meer informatie.

In welke periode ben je als lifeguard werkzaam?

Gedurende een aaneengesloten periode van minimaal 4 weken in de zomer worden de strandposten op de Friese Waddeneilanden bewaakt door lifeguards van minimaal 18 jaar oud. Het is dus belangrijk dat jij dan ook minimaal 4 aaneengesloten weken beschikbaar bent in de zomermaanden juli en augustus.

Voorafgaand aan het seizoen volg je tevens een zesdaagse opleiding tot Beach Lifeguard om het internationaal erkende Beach Lifeguard diploma te behalen, zodat je aan de slag kan in deze leuke en goed betaalde bijbaan. Jouw beschikbaarheid geef je tijdens de sollicitatieprocedure aan. Aan de hand van deze beschikbaarheid wordt je ingepland.

Weekendbaan
Op Ameland kun je ook aan de slag als lifeguard in het weekend voor en na de zomermaanden. Ben jij dus ook de weekenden in juni en september beschikbaar? Dan kun je wellicht ook in de weekenden aan de slag!

Wat zijn de opleidingen die je moet volgen?

Voor je aan de slag kunt als KNRM Lifeguard dien je aan te tonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt om de dagelijkse werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Dit doe je door het overhandigen van een door de International Lifesaving Society (ILS) erkent beach lifeguard diploma. Mocht je dit diploma nog niet hebben, dan biedt de KNRM je een opleiding aan op dit diploma te behalen.

Aanvullende opleidingen
Als je wordt ingedeeld op een werklocatie waar een reddingwaterscooter (RWC) of 4WD voertuig staat gestationeerd, dan kan het zijn dat je naast het beach lifeguard diploma enkele aanvullende opleidingen dient te volgen. In dit geval de 4WD rijopleiding of de RWC basisopleiding. Ook voor deze opleidingen geldt dat de KNRM je deze opleidingen aanbiedt op het moment dat je hier nog geen geldig diploma voor hebt.

Vergoeding van opleidingskosten
Alle KNRM opleidingen vinden plaats in het voorseizoen (mei en juni), zodat alle lifeguards voorbereid het seizoen in gaan. Wanneer je ingeroosterd bent, word je uitgenodigd om aan de voor jou relevante opleidingen deel te nemen. De kosten voor de opleidingen worden door de KNRM vergoed, mits je minimaal 4 weken werkt in het seizoen.

Meer informatie over de opleidingen vind je hier:

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

KNRM Lifeguards staan bij de KNRM ingeschreven als werknemer en verdienen een marktconform salaris. Als lifeguard krijg je een bruto uurloon, exclusief 8% vakantiegeld. 

Goed betaalde bijbaan - zomerbaan - vakantiewerk

Let op: Bovenstaande tabel dient ter referentie. De lonen voor 2021 worden aangepast op basis van onder andere de looninflatie.
 

Verder hanteert de KNRM vaste voorzieningen:

 • De KNRM hanteert een vaste onkostenvergoeding voor vervoer en veerboottickets.
 • Elke lifeguard krijgt een volledig KNRM lifeguard kledingpakket (Gaastra Pro) in bruikleen bestaande uit shirts, korte en lange broek, windstopper, jas, fluitje, pet en wetsuit.
 • Op de Waddeneilanden krijgen KNRM lifeguards een huurfiets ter beschikking.
 • De huisvesting wordt lokaal geregeld, waarbij je als één groep vaak een accommodatie deelt. Dit verschilt per Waddeneiland.
 • KNRM lifeguards moeten zelf zorgen voor eten en drinken. Hiervoor wordt geen vergoeding verstrekt.
 • Elke KNRM lifeguard ontvangt een pas waarmee je op diverse locaties korting krijgt op lunch, diner of entree.
Wanneer is de selectiedag?

De selectiedagen voor de zomer van 2021 worden nog ingepland. Vraag het informatiepakket alvast aan, zodat je op de hoogte wordt gehouden van de verdere procedure.

Waar verblijf ik tijdens mijn werk als lifeguard?

Als je lifeguard bent voor de KNRM werk je op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Je hoeft niet zelf te zorgen voor overnachting, want je krijgt als lifeguard een verblijf toegewezen. De grootte en locatie is afhankelijk op welk eiland je wordt ingedeeld.

Iedere locatie heeft zijn eigen charme en beleving. Wil je meer lezen over de verschillende lifeguard posten? Klink hieronder op het desbetreffende eiland.

Een dag als lifeguard op: Terschelling

Als KNRM lifeguard verblijf je op het eiland. Na een gezamenlijk ontbijt met collega’s fiets je naar het boothuis van Paal 8.

Strandwacht worden

In de zomermaanden houden lifeguards dagelijks toezicht op recreanten op het strand en in de zee. Iedere zomer zijn de KNRM lifeguards werkzaam op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Wil je ook strandwacht worden? Vraag het informatiepakket aan of meld je aan voor de selectiedag!

Werken op het strand

De lifeguards worden door de gemeente ingezet om de strandbezoekers een plezierige en vooral veilige strandbeleving te geven. Dit doen ze door de bezoekers te informeren over het weer, het getij en mogelijke gevaren in zee, door toezicht te houden op zwemmers en door reddingsacties uit te voeren wanneer de mensen alsnog in de problemen komen.

Goed betaald vakantiewerk

Gedurende een aaneengesloten periode van minimaal 4 weken in de zomer worden de strandposten op de Friese Waddeneilanden bewaakt door lifeguards van minimaal 18 jaar oud. Voorafgaand aan het seizoen volgen zij een zesdaagse opleiding tot Beach Lifeguard om het internationaal erkende Beach Lifeguard diploma te behalen, zodat zij deze leuke en goed betaalde bijbaan in de zomermaanden kunnen vervullen.

Weekendbaan op Ameland

Deze vakantiebaan kan ook als weekendbaan ingestoken worden, wanneer je naast minimaal 4 weken in de zomerperiode ook in de volgende weekenden beschikbaar bent om KNRM lifeguard op Ameland te zijn:

 • 25 juni - 27 juni 2021
 • 2 juli - 4 juli 2021
 • 10 september – 12 september 2021
 • 17 september – 19 september 2021

KNRM Lifeguards

x