Skip to main content

Word jonge redder

Jouw cadeaupakket ligt klaar

Sluit je aan bij team jonge redders!

Houd jij van water en actie? En wil je alles weten over het redden van mensen of zelf redder worden later? Kom dan ook bij Team Jonge Redders! Dat is de jeugdclub van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Als teamlid beleef jij de avonturen mee van Koen, Tess, Olaf, Rinus en scheepshond Douwe.

ALS JONGE REDDER KRIJG JE VAN ONS

  • Als welkom twee vrijkaartjes voor het reddingsmuseum
  • Een doeboek met strips en leuke spelletjes 
  • Drie keer per jaar  het Jonge Redders magazine met alles over de KNRM en spannende verhalen over gave reddingacties 
  • Op de jaarlijkse Reddingbootdag kun je meevaren op de reddingboot

Voor op school

Wil je een spreekbeurt houden over de KNRM? Dan helpen wij je graag met informatie, filmpjes en foto’s om een goed cijfer te scoren. En wil jij ervoor zorgen dat je juf en/of meester in de klas in de les aandacht besteedt aan het redden van mensen op het water? Laat ze dan zien hoe je op deze pagina een lespakket aanvraagt. Hieronder vind je alle pakketten voor je spreekbeurt en/of je klas. 

KNRM spreekbeurtboekje

In het spreekbeurtboekje lees je alles over de KNRM. Hoe werkt dat nou als de pieper gaat en de redders uitrukken? Hoe is de KNRM ontstaan en waarom is de KNRM zo belangrijk in een land als Nederland?

KNRM spreekbeurtfilm

De film ' Redders op woest water' kan je na je spreekbeurt als leuke opdracht voor jouw klas gebruiken. Bij de film kan je een vragenformulier gebruiken waarvan de antwoorden terug te vinden zijn in de film. Kan jouw klas alle antwoorden vinden?

Je kan het vragenformulier HIER downloaden

KNRM spreekbeurt-PowerPoint

Het is belangrijk om je spreekbeurt mooi te presenteren. Wij hebben alvast een mooie PowerPoint-presentatie voor jou gemaakt met onze mooiste foto's. Jij kan deze presentatie verder uitwerken tot jouw persoonlijke spreekbeurt.

KNRM Spreekbeurtfoto's

Wij hebben een aantal mooie stoere foto's van onze redders, lifeguards en reddingboten voor jouw verzameld. Deze foto's kan je downloaden en gebruiken om jouw spreekbeurt nog mooier te maken.

KNRM spreekbeurtvideo's

Je kent natuurlijk al ons programma Redders op Zee, maar wist je dat we over de jaren ook heel veel mooie video's hebben gemaakt van allerlei soorten reddingen en acties? Je kan de link van de video toevoegen aan je PowerPoint en zo maak je jouw spreekbeurt nog interactiever.

KNRM spreekbeurtpakket

Vind je het veel leuker om een fysiek boekje en een grote KNRM poster te ontvangen? Je kan dit spreekbeurtpakket (voor een bijdrage in de verzendkosten van € 2,95) bij ons bestellen.

We zijn druk bezig met een mooi nieuw spreekbeurtpakket over de KNRM. Dit zal vanaf augustus 2024 weer beschikbaar zijn.

Je kunt tot die tijd het online spreekbeurtpakket downloaden.

Tips voor een goede spreekbeurt

Het belangrijkste is natuurlijk dat jij het onderwerp van je spreekbeurt heel erg leuk vindt. Zo breng je je enthousiasme over op je klasgenoten. De volgende tips helpen je spreekbeurt overzichtelijk te houden.

  • Gebruik niet teveel tekst in je Powerpoint-presentatie 
  • Zet grote foto's in je presentatie waarbij je veel kunt vertellen
  • Schrijf je hele verhaal op, zodat je je verhaal goed onthoudt
  • Schrijf steekwoorden op een briefje. Dit briefje kan je bij je houden tijdens de presentatie als geheugen steuntje
  • Bezoek een reddingstation en stel vragen aan de redders. De antwoorden kan je verwerken in je spreekbeurt. Of nog beter maak een vlog!
  • Kijk ook eens op onze social media kanalen. Hier vind je nog meer informatie en de laatste reddingen

Lespakketten

KNRM schoolpakket

Voor de groepen 6 t/m 8 hebben we een les gemaakt over de KNRM, redden op zee en vrijwillige redders. Leuk om met jouw klas te doen! Vertel je juf of meester erover. 

Dit pakket is vanaf september 2024 weer beschikbaar.

Download een KNRM kleurplaat

Welkom bij het team!

Rinus is de oudste van het vrijwilligersteam. Rinus is visserman en heeft een vishandel in Waterdam. Vroeger was Rinus schipper op de reddingboot, net als zijn vader en opa. Maar op de nieuwe reddingboot heeft hij het roer overgedragen aan Koen.

Koen werkt voor het theater. Hij bouwt decors en speelt soms mee in een toneelstuk. Op de reddingboot is hij de ‘regisseur’ en zorgt hij dat reddingen goed verlopen.

Tess kwam een paar jaar geleden kijken op de open dag van de KNRM en is meteen vrijwilliger geworden. Tess kan erg goed varen en stuurt de reddingboot koersvast door de woeste golven. In de zomer is ze ook lifeguard op het strand.

Olaf is een echte waterrat. Hij kon al zwemmen toen hij drie was. Hij durft alles en springt als eerste overboord om een drenkeling te redden. Olaf is gamesbouwer. Als hij vrij is vind je hem op zijn surfplank in de branding. Later wil hij ook schipper worden, dus Rinus en Koen zijn het grote voorbeeld voor Olaf.

Douwe is de scheepshond. Hij is als pup uit een sloot gered door Koen. Nu vaart Douwe mee op de reddingboot.

Reddingsbrigade

Wil je ook redder worden bij de KNRM? Dat kan vanaf 18 jaar, maar wist je dat het ook mogelijk is om lid te worden van een reddingsbrigade bij jou in de buurt? Bij sommige reddingsbrigades mag je al lid worden vanaf 6 jaar. Je leert er zwemmend redden en je kunt het Junior Redder-diploma halen. Je bent dan een lifesaver: je kunt jezelf veilig uit het water krijgen, maar ook je vrienden en vriendinnen redden. Vanaf 16 jaar kun je worden opgeleid tot lifeguard.

De 153 reddingsbrigades in Nederland zijn niet zomaar verenigingen. Ze hebben een belangrijke taak. 2750 lifeguards van de Reddingsbrigade houden toezicht aan het strand, grote meren en ander binnenwater in Nederland. Ze voeren zo nodig reddingacties uit en helpen als er iemand gewond raakt. Deze redders zijn net als bij de KNRM vrijwilligers. Op de website van Reddingsbrigade Nederland vind je een reddingsbrigade bij jou in de buurt.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.