Skip to main content

‘Wij bereiken plekken waar een ambulance niet kan komen’

Jakobus: ‘Een ruiterpad, het Noordzeestrand of een afgelegen duingebied, met ons KHV bereiken we plekken waar de ambulance niet kan komen. In de terreinwagen zitten AED- en EHBO koffers en er is ruimte voor een brancard en ambulancepersoneel. Zodra op Texel de ambulance een melding krijgt, wordt meteen bepaald of de inzet van het KHV nodig is.’

Ga voorbereid op pad 

Van een onwel geworden zwemmer, een gewonde wandelaar tot een vermist kind op een zomerse stranddag. Zo’n twintig keer per jaar rukt het KHV uit op Texel. ‘Doordat wij met ons voertuig snel bij een slachtoffer zijn, maken we echt het verschil. Ook kennen we alle hoeken en gaten van het eiland. Vaak hebben slachtoffers geen flauw idee waar ze zijn. Wij vragen wat ze op dat moment om zich heen zien of waar ze langs liepen. En dan weten we vaak wel genoeg.’ 

Jakobus geeft dan ook graag de tip om voorbereid op pad te gaan. ‘Weet waar je fietst, wandelt of zwemt. Als je alleen gaat, laat dit iemand weten. En vergis je niet in afstanden, want die kunnen soms best tegenvallen.’ 

 

Vrijwilligers 

Jakobus en zijn KNRM-collega’s doen het reddingwerk naast hun gewone baan. “Het is onze hobby, maar wel een heel bijzondere. Je kunt echt wat betekenen voor een ander. We mogen werken met professioneel materieel én krijgen er een hoop kameraadschap voor terug.”

‘Wij bereiken plekken waar een ambulance niet kan komen’ Veel mensen kennen de reddingboten van de koninklijke nederlandse redding maatschappij (knrm) wel. Maar wist je dat we ook speciale voertuigen hebben voor hulp in duin en bos? zo ook op texel, waar KNRM’er Jakobus Staal chauffeur is van het kusthulpverleningsvoertuig (khv). Jakobus: ‘Een ruiterpad, het Noordzeestrand of een afgelegen duingebied, met ons KHV bereiken we plekken waar de ambulance niet kan komen. In de terreinwagen zitten AED- en EHBO koffers en er is ruimte voor een brancard en ambulancepersoneel. Zodra op Texel de ambulance een melding krijgt, wordt meteen bepaald of de inzet van het KHV nodig is.’ Ga voorbereid op pad  Van een onwel geworden zwemmer, een gewonde wandelaar tot een vermist kind op een zomerse stranddag. Zo’n twintig keer per jaar rukt het KHV uit op Texel. ‘Doordat wij met ons voertuig snel bij een slachtoffer zijn, maken we echt het verschil. Ook kennen we alle hoeken en gaten van het eiland. Vaak hebben slachtoffers geen flauw idee waar ze zijn. Wij vragen wat ze op dat moment om zich heen zien of waar ze langs liepen. En dan weten we vaak wel genoeg.’  Jakobus geeft dan ook graag de tip om voorbereid op pad te gaan. ‘Weet waar je fietst, wandelt of zwemt. Als je alleen gaat, laat dit iemand weten. En vergis je niet in afstanden, want die kunnen soms best tegenvallen.’    Vrijwilligers  Jakobus en zijn KNRM-collega’s doen het reddingwerk naast hun gewone baan. “Het is onze hobby, maar wel een heel bijzondere. Je kunt echt wat betekenen voor een ander. We mogen werken met professioneel materieel én krijgen er een hoop kameraadschap voor terug.”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Materiaal van de KNRM

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.