Skip to main content

Hoe lanceer je een reddingboot?

Het rijdende reddingstation Op plaatsen langs de kust, waar geen haven is, heeft de KNRM reddingboten gestationeerd die met een lanceervoertuig worden gelanceerd. Met deze trekkerbootwagencombinatie kunnen reddingboten ook bij slecht weer worden ingezet voor reddingen. Zo werkt het!
 
  1. Reddingboot en lanceervoertuig staan gereed in boothuizen. De boot staat op de grond, de bootwagen staat er omheen. Hydraulische stempels kunnen de boot van de grond tillen om te worden vervoerd. 
  2. Bij alarm tilt de chauffeur van het lanceervoertuig de reddingboot op en rijdt vooruit het boothuis uit naar het strand. Op het strand maakt de hele combinatie een draai om achteruit de zee in te rijden. De boot staat dan met de steven naar zee gericht. 
  3. De chauffeur tilt met het lanceervoertuig de reddingboot in de hoogste stand, zodat de boot vrij blijft van de golven. De waterdichte trekker kan de hele combinatie tot 2 meter diep het water in rijden, totdat er voldoende diepte is om de boot te lanceren. 
  4. Op het sein van de schipper laat de trekkerchauffeur de boot razendsnel in het water zakken. De boot ligt vrij van de stempels en kan zee kiezen. De timing luistert nauw. Bij slecht weer kiest de schipper het juiste lanceermoment tussen twee brandinggolven. 
  5. Bij terugkeer vaart de reddingboot het strand op. De chauffeur rijdt met de bootwagen om de boot heen, tilt de reddingboot op en kan in 5 minuten weer gereedstaan voor een lancering.

Hoe lanceer je een reddingboot? Het rijdende reddingstation op plaatsen langs de kust, waar geen haven is, heeft de KNRM reddingboten gestationeerd die met een lanceervoertuig worden gelanceerd. Met deze trekkerbootwagencombinatie kunnen reddingboten ook bij slecht weer worden ingezet voor reddingen. Zo werkt het! De Reddingboot en het lanceervoertuig staan gereed in boothuizen. De boot staat op de grond, de bootwagen staat er omheen. Hydraulische stempels kunnen de boot van de grond tillen om te worden vervoerd.  Bij alarm tilt de chauffeur van het lanceervoertuig de reddingboot op en rijdt vooruit het boothuis uit naar het strand. Op het strand maakt de hele combinatie een draai om achteruit de zee in te rijden. De boot staat dan met de steven naar zee gericht.  De chauffeur tilt met het lanceervoertuig de reddingboot in de hoogste stand, zodat de boot vrij blijft van de golven. De waterdichte trekker kan de hele combinatie tot 2 meter diep het water in rijden, totdat er voldoende diepte is om de boot te lanceren.  Op het sein van de schipper laat de trekkerchauffeur de boot razendsnel in het water zakken. De boot ligt vrij van de stempels en kan zee kiezen. De timing luistert nauw. Bij slecht weer kiest de schipper het juiste lanceermoment tussen twee brandinggolven.  Bij terugkeer vaart de reddingboot het strand op. De chauffeur rijdt met de bootwagen om de boot heen, tilt de reddingboot op en kan in 5 minuten weer gereedstaan voor een lancering. Opstapper Thijs was eerder al eens op bezoek bij het KNRM station in Ter Heijde om antwoord te zoeken op de vraag hoe de reddingboten van de KNRM over het strand de zee in komen. In onderstaande video geeft hij antwoord op deze vraag.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Materiaal van de KNRM

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.