Skip to main content

Waarom hebben KNRM-reddingboten zulke aparte namen?

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. De KNRM heeft veel verschillende type reddingboten. Weet jij waarom ze heten zoals ze heten?

Schenken met een speciale bestemming

De nieuwste reddingboot van de KNRM werd zaterdag 30 september bij KNRM Reddingstation Stellendam gedoopt met de naam Valerie Struis. De naam werd gegeven door de familie die geld schonk voor de bouw van de reddingboot. In de bijna 200 jaar dat de KNRM bestaat hebben reddingboten niet altijd een naam gedragen. De roeireddingboten hadden vrijwel allemaal een nummer in plaats van een naam.

In 1868 de eerste boot met naamgeving

In 1868 werd voor het eerst geld geschonken voor de bouw van een reddingboot met naamgeving. De gulle gever was de heer Josua van Eyk, lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zijn schenking was bestemd voor een roeireddingboot die de naam van zijn echtgenote en dochter, Contantia & Sophia, moest dragen en bestemd was voor het reddingstation Petten. Zijn initiatief moest bovendien worden gepubliceerd, zodat meer mensen zijn idee zouden navolgen. Dat gebeurde inderdaad in 1874 voor de roeireddingboot Emilie van Eierland op Texel. Sindsdien volgden vele andere reddingbootnamen. Vooral na 1895, toen stoom- en motorreddingboten gebouwd werden, kregen alle reddingboten de naam naar de wens van de schenker.

Het verhalenboek Wie goed doet

Een deel van de namen en de schenkers is beschreven in het boek “Wie goed doet…”. Wie geïnteresseerd is kan een exemplaar van het boek aanvragen. Of lees verder in onze blogs die online staan waar het verhaal van de namen wordt verteld van de Zeemanshoop, Frans Hogewind, Valerie Struis, Bert en Anneke Knape, Frans Verkade en de Jeanine Parqui. Wil jij meer informatie over schenken met een speciale bestemming?

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.