Prinses Beatrix al 41 jaar beschermvrouwe van de KNRM

Prinses Beatrix op werkbezoek bij de KNRM

Prinses Beatrix al 41 jaar beschermvrouwe van de KNRM

H.K.H. Prinses Beatrix is al geruime tijd Beschermvrouwe van de KNRM. En wie denkt dat dat een puur symbolische rol is, heeft het mis. De prinses is uitermate betrokken bij het werk van de redders. Zij bracht meerdere formele én informele bezoeken aan de KNRM, waaronder twee naamgevingen en doop van reddingboten. Eén van die plechtigheden vond plaats in 1999, als onderdeel van het 175-jarig bestaan van de Redding Maatschappij. Vanuit de Ridderzaal verrichtte zij op afstand de doop van de reddingboot Koning Willem I, de huidige reddingboot van Schiermonnikoog. 

De andere plechtigheid vond plaats op 3 april 1984 in Rotterdam, waar Hare Majesteit de reddingboot met daarop haar naam ‘Koningin Beatrix’ doopte. Een bijzondere boot voor de toenmalige K.Z.H.M.R.S. De Koningin Beatrix was de eerste grote RIB-reddingboot in Nederland. Deze reddingboot was de basis voor wat we nu kennen als de Johannes Frederik klasse en maakte het mogelijk om sneller dan ooit met een grote boot ter plaatse te komen.

Het Koningshuis heeft altijd een nauwe band gehad met de KNRM. Door generaties heen heeft de Koninklijke familie warme belangstelling getoond voor het werk van de vrijwillige redders op zee. Als zichtbaar resultaat van de relatie hebben er altijd reddingboten gevaren die vernoemd waren naar leden van het Koninklijk Huis.

Predikaat "Koninklijk"

Koningin Juliana verleende in 1949 aan de twee toenmalige reddingmaatschappijen bij hun 125-jarig bestaan het predicaat “Koninklijk”. Dit predicaat werd in 1991, na de fusie tot de KNRM door Koningin Beatrix bestendigd. Tegenwoordig moet elke 25 jaar het predicaat opnieuw worden aangevraagd voor bestendiging.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is momenteel beschermvrouwe van de KNRM.

In de reddingvloot van de KNRM staan sinds 1824 achttien reddingboten met een koninklijke naamgeving. Een van deze reddingboten is de Koning Willem 1 van KNRM Schiermonnikoog.

Auteur: KNRM
Locatie: IJmuiden
Datum: 31 januari 2022