25 jaar Reddingbootdag

25 jaar Reddingbootdag

rbdomslag.jpg

25 jaar Reddingbootdag

Aanstaande zaterdag is het alweer zover, voor de 25ste keer openen de meeste reddingstations van de KNRM hun deuren en heten zij de bezoekers van harte welkom op hun jaarlijkse opendag. Voor de bezoeker ziet het er allemaal strak uit, met vele leuke  activiteiten in en om het reddingstation, voor de KNRM-ers gaat hier vaak een maandenlange voorbereiding aan vooraf.

Reddingbootdag is in 1994 in het leven geroepen om donateurs van de KNRM ruimschoots de gelegenheid te bieden kennis te maken met het materieel en vrijwilligers. Het concept van Reddingbootdag is door de jaren heen hetzelfde gebleven. Donateur zijn, betekent meevaren, en wie wil meevaren moet donateur worden. De laatste jaren levert dit per editie ongeveer 1.000 nieuwe Redders aan de wal op. Wat evenzo belangrijk is zijn de stralende trouwe donateurs die trots zijn om op ‘hun’ reddingboot mee te varen.

Naast het meevaren zijn er talloze activiteiten te vinden in en rondom het reddingstation. Van demonstraties door collega hulpverleners zoals de brandweer, politie en/of ambulance tot springen in een reddingsvlot. Onderstaand geeft een indruk van de meest uiteenlopende activiteiten die de vrijwilligers van de KNRM organiseren om het tot een succesvolle dag te maken.

Via de iconische steiger op Texel De Cocksdorp worden de passagiers naar de reddingboot begeleid.

In Katwijk aan Zee worden doorlopend verschillende spectaculaire demonstraties gegeven.

In Eemshaven is niet alleen de KNRM te vinden, maar ook de Duitse collega’s van de DGzRS sluiten graag aan om ‘der Seenotkreuzer’’ te tonen aan het publiek.

Op verschillende reddingstations brengt de Search and Rescue-helikopter een bezoek, vaak met een spectaculaire fly-by.

Maak kennis met de vrijwilligers van de KNRM, ze vertellen graag over het werk wat ze doen.

Ook Rinus Redder is te vinden op de verschillende stations, spot jij Rinus aanstaande zaterdag?

Fotografie: Vincent Snoek

Vandaag de dag zijn alle reddingboten snel, maar dat is niet altijd zo geweest. De verschillende historische reddingboten zijn te vinden door het hele land heen bij de reddingstations. Benieuwd hoe het vroeger was aan boord van de reddingboot? Stap aan boord en vaar mee met de voormalig schepen van de KNRM.

Het meevaren met de reddingboot is een van de topactiviteiten, maar is alleen voor de donateurs van de KNRM. Let op! Door regelgeving mogen de reddingboten maximaal 12 passagiers per keer meenemen, het meevaren is daarom niet gegarandeerd.

Ga je naar Reddingbootdag toe en maak je ook nog eens prachtige foto’s? Vergeet dan niet jouw foto te uploaden op Instagram en/of Twitter met #RBD19 en maak kans op een van de drie prijzen!

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij