Skip to main content

Vader en zoon gered uit Veluwemeer

Onderkoeling is een van de vaste onderwerpen die aan bod komen bij de opleiding van de KNRM. Het is het belangrijk om de verschillen tussen lichte en ernstige onderkoeling te herkennen en te weten wat je moet doen. In het rapport hieronder liggen vader en zoon liggen al drie kwartier in het koude water van het Veluwemeer als ze door de KNRM gered worden. De vrijwilligers uit Elburg zijn precies op tijd, want de drenkelingen zijn al behoorlijk onderkoeld.

 De pieper geeft Prio 1, vaartuig omgeslagen. De opgegeven locatie is om en nabij het eiland Pierland in het Veluwemeer. Terwijl reddingboot Evert Floor zich daarheen spoedt, heeft schipper in opleiding Marcel Voorneveld contact met het KWC. ‘Het was onbekend om hoeveel personen het ging', zegt hij. ‘Het zou er ook maar één kunnen zijn, die mogelijk ook al op de kant stond.’ De omgeslagen zeilboot, een gehuurde polyvalk, ligt ondersteboven en is vanwege de grijze onderkant aanvankelijk slecht te zien. Dan ontdekken de vrijwilligers door de verrekijker opeens iemand in het water. Als ze dichterbij komen, komt er nog iemand vanachter de boot vandaan. Het zijn vader en zoon, die al drie kwartier in het water liggen en tot drie keer toe vergeefs geprobeerd hebben het jachtje weer overeind te krijgen. Het Veluwemeer is op veel plekken kniediep, maar op de locatie van het ongeval is dat twee meter. De drenkelingen hadden dus niet naar de kant kunnen waden. Marcel: ‘Ze hadden tot dan toe gedaan wat watersporters altijd geleerd wordt: blijf bij je boot, dat is je redding. Toen wij aankwamen hadden ze net een keuzemoment: blijven we bij de boot of niet? Het was een flink stuk zwemmen naar de wal.’

Horizontaal

Het is die dag 11 graden en de wind maakt het extra koud. Vader en zoon zijn uitgeput en onderkoeld. Marcel: ‘We vroegen of ze zelf uit het water konden komen. Dat konden ze. Ze lagen nog verticaal in het water. De twee drenkelingen worden via het plateau aan de achterkant van de reddingboot aan boord geholpen, ontdaan van overtollige kleding en op een thermobrancard gelegd. Reddingboot Evert Floor zet koers naar de Bremerbergse Hoek, waar een ambulance klaarstaat. Daar treffen ze een goede bekende: ambulancebroeder Anthon Wolf is secretaris van de KNRM Elburg. ‘De KNRM had de slachtoffers supergoed ingepakt, inclusief het hoofd. Daar verlies je veel warmte’, zegt Anthon. ‘De overdracht aan ons was ook goed. Zo zien wij dat graag.’

Door een goede voorbereiding is veel ellende te voorkomen. Vraag de gratis digitale brochure aan met waardevolle tips en weetjes en maak automatisch kans op een GRATIS Man overboord training met de KNRM!

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wil je weten hoe je dat voorkomt?

Gerelateerde blogs

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.