Skip to main content

Twee en half uur zwemmen…

De KNRM komt 35 keer per jaar in actie voor een man-over-boord (MOB) situatie. In veel gevallen volgde een langdurige zoekactie omdat het slachtoffer geen reddingsvest droeg en onder water verdwenen was, met fataal gevolg. Gelukkig liep onderstaande zoekactie naar een MOB goed af, mede dankzij een reddingvest.

Het is Reddingbootdag in Eemshaven en ook de Duitse collega’s van Borkum en Juist doen mee. Schipper Edze Knol en zijn opstappers zijn net bezig om een nieuwe groep belangstellenden aan boord van reddingboot Jan en Titia Visser te nemen, als ze worden opgeroepen door de schipper van zeiljacht Coriolis, die op de Eems een onbemand zeilschip heeft aangetroffen. De gasten van de Groninger reddingboot gaan snel van boord, reddingboot Alfried Krupp staakt zijn demonstratie onmiddellijk, en de reddingboot Hans Dittmer, die net op het station arriveert, maakt rechtsomkeert. Op de opgegeven locatie constateren de redders uit Eemshaven dat er inderdaad niemand aan boord van het zeiljacht is. Ze hebben het sterke vermoeden dat er iemand overboord is geslagen. De actie wordt onmiddellijk opgeschaald. De stations Lauwersoog en Schiermonnikoog worden opgeroepen, reddingboot Alfried Krupp lanceert nog hun bijbootje en vanuit de lucht helpen het vliegtuig van de Kustwacht en twee SAR-helikopters uit Nederland en Duitsland mee met de zoektocht.

TWEE EN HALF UUR ZWEMMEN...

Een kwartier na het opschalen komt het bericht dat de vermiste persoon in goede gezondheid is aangetroffen. Hij is naar Campen aan de Duitse kust gezwommen en heeft zich daar gemeld bij Bremen Rescue. Het is heel mooi dat hij zichzelf heeft gered, want een zwemmer zoeken is niet eenvoudig, legt Edze uit. 'Als je een bootje zoekt, dan weet je aan de hand van de stroming wel zo’n beetje welke kant het opgaat. Maar een mens is geen drijvend object. Je kunt eigenlijk niet inschatten welke kant hij opzwemt. Al was het in dit geval logisch dat hij naar de kust was gezwommen. Die was zichtbaar.' De man was bezig geweest met werkzaamheden aan zijn fok, toen het jacht een onverwachte beweging had gemaakt. Daardoor raakte hij te water. Hij was wel gezekerd met een lifeline, maar de boot was doorgevaren en het lukte hem niet om terug aan boord te komen. Daarop had hij de lifeline losgemaakt, in de hoop het trappetje aan de achterzijde van het jacht te kunnen grijpen. Ook dat was mislukt, waarop hij had besloten naar de kust te zwemmen. Edze: 'Wat heeft hij een geluk gehad! Hij moest ruim tweeënhalf uur zwemmen in de Eems, waar op veel plaatsen een sterke stroming staat. En dat bij een watertemperatuur van net twaalf graden.' De man heeft twee dingen goed gedaan, zegt Edze. 'Hij is erg rustig gebleven. Daarnaast droeg hij een reddingvest. De noodzaak hiervan is weer eens bewezen. Zonder dat had hij het misschien niet gered. En hij droeg zeilkleding met daaronder kleding in laagjes. De lucht tussen de laagjes heeft mogelijk voor enige isolatie gezorgd.'

Door een goede voorbereiding is veel ellende te voorkomen, maar ook hier zie je dat een onverwachte beweging aan boord enorme gevolgen kan hebben. Vraag de gratis digitale brochure aan met waardevolle tips en weetjes en maak automatisch kans op een GRATIS Man overboord training met de KNRM!

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wil je weten hoe je dat voorkomt?

Gerelateerde blogs

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.