Skip to main content

Waar ben ik?

De KNRM komt elk jaar meer in actie voor noodgevallen, die grotendeels veroorzaakt worden door gebrek aan kennis en ervaring van de om hulp vragende watersporter (6% in 2019). Dit wordt mede veroorzaakt door het groeiend aantal mensen dat een boot huurt in plaats van bezit, en daardoor het schip en het varen onvoldoende beheerst. De man in onderstaande verslag blijkt geen zeilervaring te hebben…

Een zeiljacht vertrekt ’s avonds met bestemming Hoorn en raakt niet ver buiten Enkhuizen aan de grond. Doordat er al diverse opstappers op het reddingstation aanwezig waren voor de wekelijkse oefenavond, is de reddingboot snel onderweg. Maar in de richting Hoorn treffen ze geen jacht aan. Schipper Eddy Koopman neemt telefonisch contact op met het jacht en vraagt of ze het Naviduct hebben gepasseerd. Dat blijkt niet het geval. Daardoor wordt het de redders duidelijk dat ze meer richting Urk moeten zoeken.

Na een korte zoekactie met beide reddingboten vinden ze het zeiljacht, dat vastzit op de ondiepte van het Enkhuizerzand ten oosten van Enkhuizen. Ze slepen de boot naar de haven en adviseren de schipper dringend om daar te overnachten. Die is het daar helemaal mee eens. Hij blijkt geen enkele zeilervaring te hebben, maar was er toch in het donker op uitgegaan.

Hoe gaan de Enkhuizer vrijwilligers om met dit soort gevallen? Eddy: ‘We berispen nooit iemand. Sommige mensen zouden eigenlijk het water niet op moeten, maar wij oordelen niet. We geven wel advies, in dit geval dus om het bij daglicht weer te proberen. Ook zeggen we tegen mensen: begin met kleine stukjes varen en bouw zo ervaring op. Zorg dat je een waterkaart aan boord hebt en zorg ook dat je die een beetje kunt lezen. En kijk op internet. Tegenwoordig is er heel veel informatie beschikbaar waarmee je je kunt voorbereiden.’ Het was alweer de 110e actie van station Enkhuizen dit jaar. ‘Het hoogste aantal ooit was 112, dus we stevenen af op een record,’ zegt Eddy. ‘We kunnen het meestal wel bijsloffen, want bij het merendeel van de acties gaat het om motorstoringen in het zicht van de haven. We zijn daardoor snel uit en thuis. Dat is bij buitenstations vaak wel anders.’

Fotografie: Roel Ovinge

Door een goede voorbereiding is veel ellende te voorkomen. Vraag de gratis digitale brochure aan met waardevolle tips en weetjes en maak automatisch kans op een GRATIS Man overboord training met de KNRM!

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wil je weten hoe je dat voorkomt?

Gerelateerde blogs

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.