Skip to main content

Er werd een verkeerde kitesurfer gevonden tijdens een grote zoekactie

De KNRM zet zich al sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat de KNRM veel mooie, heldhaftige of emotionele verhalen kent van reddingsacties. We nemen je in deze blog mee naar 14 april 2015, toen de redders van Ouddorp en Stellendam een "verkeerde" kitesurfer ternauwernood konden redden. Lees je mee?

De kale man bleek een dikke haardos te hebben

De verkeerde persoon het leven redden. Kan dat? Normaliter niet, zou je zeggen. Toch overkwam het de redders van Ouddorp en Stellendam. Een oververmoeide, onderkoelde kitesurfer werd pas na een lange zoektocht gevonden. Tot bij het aan boord nemen de ‘kale man’ een dikke haardos bleek te hebben…

Het Kustwachtcentrum gaf aan het einde van de middag groot alarm toen een kitesurfer meldde dat zijn surfmaatje al een hele tijd niet meer was gezien. Juist vanwege die tijdsspanne aarzelde de Kustwacht geen moment en alarmeerde de reddingboten Antoinette en Neeltje Struijs van Stellendam, de Baron van Lynden van Ouddorp en de Jeanine Parqui van Hoek van Holland. Ook werden een helikopter en een vliegtuig ter plaatse gestuurd. Vanaf het strand startten enkele brandweerwagens, alsmede een truck van de KNRM een zoekactie op.

We hadden geen tijd om verbaasd te zijn

Ondanks al die zoekende eenheden bleef resultaat lange tijd uit. Pas om 20.20 uur meldde de reddingboot van Ouddorp een surfer in het water, ongeveer kilometer uit de kust van Voorne. Ondanks de hoge zeegang slaagden de Ouddorpers erin de man aan boord te nemen. Terwijl de helikopter de man van de reddingboot overnam, werd aan de Kustwacht gemeld dat ‘alle hens waren gered’.

Voor de zekerheid vroeg de Kustwacht om een signalement van de surfer. Zoveel mogelijk uiterlijke kenmerken van de oververmoeide, onderkoelde surfer werden vanaf de reddingboot doorgegeven. Het antwoord van de Kustwacht was te bizar voor woorden: Het was hem niet… De surfer waar naar werd gezocht, was kaal. Helemaal kaal. “Dan zit je mekaar wel een beetje gek aan te kijken”, stelt Eric Rodenhuis, KNRM-schipper in Stellendam. “We hadden alleen geen tijd om verbaasd te zijn. De zoekactie moest direct weer worden opgestart. Er was immers nog een surfer kwijt…”.

Het was een bizarre samenloop van omstandigheden

Die tweede zoekactie duurde maar kort. Enkele minuten nadat de eerste surfer was gevonden, werd de tweede via de kantelklep op het achterdek van de Antoinette getrokken. De tweede man bleek kaal… Beide surfers werden met de helikopter met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht, alwaar zij volledig herstelden.

Aanvankelijk werd er hard gelachen om deze bizarre samenloop van omstandigheden. Maar al snel drong ook de ernst van de situatie door. Rodenhuis: “Denk je eens in wat er gebeurd was als de Kustwacht niet om een signalement had gevraagd. Of hoe het was gelopen als we als eerste de ‘goede man’ hadden gevonden. In beide gevallen waren we teruggekeerd naar de haven in de vaste overtuiging dat we alle hens hadden gered. Terwijl we in werkelijkheid een mens in zee hadden achterlaten. Een mens dat ons waarschijnlijk had zien varen. Daar moet je lang over nadenken…”

 

Bekijk hierboven de aflevering bij Pauw en Witteman uit 2015 over deze reddingsactie.

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wil je weten hoe je dat voorkomt?

Gerelateerde blogs

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.