Aan de grond. KNRM helpt

Aan de grond. KNRM helpt

Aan de grond. KNRM helpt

Aan de grond. KNRM helpt

De app KNRM Helpt is heel praktisch voor watersporters. De app bevat een volgfunctie, actuele weersinformatie, vaarkaarten en nuttige gegevens in de omgeving van je positie, zoals marifoonkanalen en veiligheidsinformatie. Hij is bruikbaar bij tochtplanning én je kunt er hulp mee inroepen. Ben je in nood, dan druk je op de rode knop. Zoek je hulp, dan druk je op de groene knop. Gratis te downloaden via Google Play of de App Store.

De app kwam onder meer van pas toen een zeiljacht vastliep op het Veerse Meer.

Er leek geen vuiltje aan de lucht. Sterker, het was een lekkere zeildag, eind juni, met een noordoostenwind van bijna 5 Beaufort. Samen met zijn vrouw zeilde Mathy Vaessen hun Victoire 28 zeiljacht ‘Vlinder’ van Veere naar de Zandkreeksluis. Mathy heeft al jarenlang zeilervaring en kent het Veerse Meer goed. Hij vertelt: “Vanwege de noordoostenwind moesten we op een gegeven moment gaan kruisen. We bleven keurig binnen de tonnen van de vaargeul, maar we probeerden natuurlijk wel zo lang mogelijke slagen te maken om voortgang te boeken. Net voorbij de Bastiaan de Langeplaat liepen we ineens aan de grond, nog vóór de boeienlijn. De boot had best wat snelheid en lag onder helling, dus we kwamen flink vast te zitten. Er was geen paniek aan boord. Ik ben wel eens eerder vastgelopen en toen lukte het om op eigen kracht weer los te komen. Dus dat probeerden we nu ook.” De pogingen bleken evenwel tevergeefs. Hoe de scheepsmotor van 13 pk ook zijn best deed, de ‘Vlinder’ bleef vastzitten.

Het toeval wilde dat de KNRM-reddingboot ‘Oranje’ uit Veere in de buurt een zeiljacht hielp waarvan de mast overboord was gegaan. “Ik ben best wel terughoudend in het vragen van hulp aan de KNRM”, zegt Mathy, “want ik weet dat het allemaal vrijwilligers zijn die bij een hulpaanvraag worden opgepiept. Maar nu waren ze toch op het water bezig. Alarm slaan via de Kustwacht op marifoonkanaal 16 is nogal een stap, zeker als er geen direct gevaar dreigt. De app KNRM Helpt is makkelijker en laagdrempelig, in een situatie als de onze.” Om assistentie te vragen drukte Mathy daarom op de groene knop in KNRM Helpt app. “Ik kreeg snel de Alarmcentrale aan de lijn en gaf mijn gegevens door. De telefonist vroeg mij de marifoon aan te zetten en meldde dat hij hulp inschakelde. Ik zei nog dat we er geen haast mee hadden; we waren niet in nood.”

Nadat de andere klus was geklaard, voer de bemanning van de ‘Oranje’ naar de ‘Vlinder’. De mannen vroegen eerst wat er was gebeurd en overlegden wat er het beste kon worden gedaan. Vervolgens brachten ze een sleeptros over die via een klamp op de schootlier gezet. Deze lier kan grote krachten weerstaan. De ‘Oranje’ begon te trekken, maar kreeg geen beweging in het zeiljacht. Nadat de tros anders was belegd en na wat manoeuvreren lukte het tenslotte toch om de ‘Vlinder’ vlot te krijgen.

“Het verliep allemaal perfect”, zegt Mathy terugblikkend, “we hebben de KNRM-vrijwilligers bedankt, hebben het zeil weer gezet en hebben onze weg vervolgd. Wel hebben we voor de zekerheid kortere slagen gemaakt…”

Dit kunnen we leren van het voorval

  1. De boeienlijn ligt niet altijd precies boven de grens diep-ondiep.
  2. Houd een veilige marge aan ten opzichte van de boeienlijn, zeker met een kieljacht.
  3. Bewaar rust aan boord; bekijk wat de opties zijn.
  4. Download vooraf de app KNRM Helpt; die komt vroeg of laat van pas.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij