Skip to main content

Van het strand - Hester van Wieren

 
Naam: Hester van Wieren
Leeftijd: 26
Dagelijks leven: verpleegkundige IC
KNRM Lifeguard sinds: 2015

“Ik wilde een actieve zomerbaan”, vertelt Hester van Wieren, “en toen ik op internet zocht, stuitte ik op de KNRM Lifeguards. Dat leek mij wel wat. We gingen vroeger vaak naar de Waddeneilanden op vakantie, dus het ‘eilandleven’ trok mij wel. ”Hester gaf zich op en werd uitgenodigd voor de selectiedag. Daarna volgde ze de lifeguard opleiding. “We leerden ook hoe we moesten omgaan met de waterscooter en hoe je met een 4x4 door mul zand rijdt; heel nuttig, want dat is echt een aparte techniek.”

Vakantiewerk op Terschelling

“De eerste twee jaar deed ik als lifeguard vakantiewerk op Terschelling, dat ik als voorkeur had opgegeven”, aldus Hester, “het eiland heeft een groot,druk strand en er komen veel jongeren. We verbleven als lifeguards toen met z’n allen in een hotel. In mijn derde jaar ben ik naar Ameland gegaan, omdat je daar met een hechte ploeg op het strand woont en werkt, en dus nog meer het strandleven meekrijgt. Buiten ‘werktijd’ kun je lekker surfen en kitesurfen.”

Overeenkomsten

Aanvankelijk volgde Hester een opleiding aan het CIOS in Heerenveen, maar later stapte ze over naar de zorg en nu werkt ze als IC-verpleegkundige. Ziet ze overeenkomsten tussen haar werk en het lifeguarden? “Op het strand heb je veel contact met mensen. Je spreekt ze aan om ze te wijzen op risico’s. Kortom, je leert goed communiceren en omgaan met mensen. Dat geldt natuurlijk ook voor mijn werk. Teamwork is een ander raakvlak, evenals EHBO. Op Terschelling ben ik een keer betrokken geweest bij een reanimatie van een drenkeling waarbij we als lifeguards eerste hulp verleenden. Een ander incident betrof een badgast die door een val in een kuil zijn heup had gebroken. Ook daar hebben we eerste hulp verleend, voordat de ambulance kwam. Dan zie je wat andere disciplines bijdragen, dat was voor mij een waardevolle ervaring. Zo weet ik wat er aan een ziekenhuisopname vooraf kan gaan.”“Wat de KNRM goed heeft geregeld”, vervolgt Hester, “is de nazorg. Na die reanimatie volgde meteen een evaluatiegesprek en nadien werden we gebeld. Heel professioneel!”

Preventief bezig

Een reanimatie op het strand is gelukkig een uitzondering. “Er zijn genoeg dagen dat het rustig is”, weet Hester, “hooguit moet je een pleister plakken. Maar we zijn op onze post altijd alert en preventief bezig. We wijzen mensen bijvoorbeeld op het gevaar vanaf landige wind. Dan moet je niet met een opblaasbedje de zee in. Er zijn altijd eigenwijze mensen die dat toch willen. Dan moet je een beetje streng zijn; als je het slim aanpakt, luistert iedereen wel.”Voor mensen die vakantiewerk als lifeguard overwegen, heeft Hester een kernachtige boodschap: “Lifeguard zijn is leerzaam, leuk en geeft veel voldoening!”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.