Slide

TV-SERIE REDDERS OP ZEE

Redders op zee op TV

Vrijwilligers van de KNRM nemen in de tv-serie Redders op zee letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan.

Voor de tv-serie zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een bodycam te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig worden achteraf de betrokken bemanningsleden en geredden thuis geïnterviewd.

 

Bekijk hier alle afleveringen

Op de dag na iedere uitzending, verschijnt hier wekelijks een nieuwe aflevering om terug te kijken. Wil je elke week de serie volgen? Stem dan af op NPO1, bij de EO om 21.20 uur.

Image

Aflevering 1

Hoe verwerken redders een indrukwekkende reddingsoperatie? Vandaag komen redders én broers Donny en Maikel in actie om een drenkeling te redden van de verdrinkingsdood.

Image

Aflevering 2

Wie zijn die vrijwilligers van de KNRM? Eén van die redders is voormalige stewardess Natascha. Zij koos heel bewust voor dit vrijwilligerswerk. Vandaag gaat zij op zoek naar een vermiste zwemmer.

Image

Aflevering 3

Wat vindt het thuisfront ervan dat vader of moeder, soms met gevaar voor eigen leven, anderen probeert te redden? Vandaag is reddingstation Ouddorp ingezet voor een reanimatie aan boord van een zeiljacht.

Image

Aflevering 4

Hoe verwerken de vrijwilligers een actie die niet goed afloopt? En hoe gaan deze stoere mannen en vrouwen om met hun eigen angsten? Redder Gerwin is in beeld en is er een reanimatie van een oudere dame op een boot. Een reanimatie die helaas niet goed afloopt.

Image

Aflevering 5

In deze aflevering komt reddingstation Marken in actie en wordt teruggeblikt op het noodlottige surfdrama in Scheveningen. 

Image

20 december 2022 | 21.20 uur

Vandaag zijn de broers Plug in IJmuiden weer in actie op de Noordzee en is Gerwin in Ouddorp druk met reddingen op de Grevelingen.

Image

Gered op NPOStart

Een aantal geredden van de KNRM vertellen hun verhaal achteraf in een serie afleveringen. Na elke uitzending van ‘Redders op zee’ verschijnt een nieuw interview van ‘Gered’ op NPOStart.

Word donateur!

Bent u ook onder de indruk na het kijken van de prachtige serie Redders op Zee? Wij wel! En vooral van de mooie beelden die gemaakt zijn van onze vrijwilligers die, als helden, dag en nacht klaar staan om mensen te helpen in nood op het water. Maar we zijn ook onder de indruk van u. U kunt namelijk het verschil maken voor onze vrijwilligers en hen financieel helpen, door NU Redder aan de wal te worden.

Er is geen minimumbijdrage, ieder bedrag is welkom. Wij gaan met zuinigheid en vlijt om met het door u gegeven geld. Uw gift vandaag is morgen een redding!

Image

De hoofdrolspelers

“We zijn gewoon onszelf”, zeggen alle deelnemers afzonderlijk van elkaar. “We doen het niet voor onszelf. We doen het niet om op televisie te komen. We doen het om de KNRM te helpen aan meer bekendheid.” Het is dezelfde instelling waarmee de mannen en vrouwen 24/7 klaarstaan voor hulpbehoevenden op het water.

Image

Donny, Maikel, Richard en Tom

In IJmuiden worden de broers Donny en Maikel Plug, Richard van der Hammen en Tom Otten gevolgd. Zij brengen een vrolijke noot in de serie. “We zijn altijd in voor een geintje, behalve aan boord”, zegt Donny. “KNRM is een groot onderdeel van ons leven. Onze opa en vader zaten ook als vrijwilliger op de reddingboot. Ik hoop dat mensen gaan zien dat ons werk geen Baywatch is. We zijn geen filmhelden, maar normale mensen die soms hun leven riskeren voor een ander.”

Eric, Ger en Natascha

Van reddingstation Ter Heijde zijn Eric van den Akker, Ger Burger en Natascha Ringeling de vrijwilligers in beeld. “Je moet er wel wat voor over hebben.” Natascha is thuis gefilmd, terwijl ze naar het boothuis rent nadat de pieper is afgegaan. “Ik woon tegenover het boothuis, dus dat vonden ze wel mooi”, zegt Natascha, de enige vrouw in de serie. Ger is blij dat er nu een tv-serie is. “In kustplaatsen weet iedereen wie de KNRM is, maar meer landinwaarts weten niet veel mensen dit. Dat moet veranderen.”

Image
Image

Dennis, Niels en Frank

Op Marken hadden maar liefst tien vrijwilligers zich aangemeld om mee te doen in de serie. “We wilden voorkomen dat de serie niet kon doorgaan als niemand zijn vinger opstak. Naamsbekendheid is belangrijk voor de KNRM en daar moet je wat voor over hebben”, zegt Dennis Boes. Samen met Niels Roos en Frank Schouten - die ook vrijwillig brandweerman is - vervult hij voor Marken de hoofdrol.” Op Marken is vrijwilligerswerk erg belangrijk. “Omdat we een schiereiland zijn, help je elkaar waar nodig”. 

Johan, Gerwin en Andreas

Van reddingstation Ouddorp zijn Johan Grinwis, Gerwin van Sighem en Andreas Hameeteman in de serie te volgen. “We maken ons niet druk om de camera’s”, zegt Andreas. “Reddingen zijn voor ons dagelijkse kost.” Zij hopen vooral dat de kijkers een beter beeld krijgen van de KNRM. Gerwin: “Veel mensen denken dat de KNRM en de Reddingsbrigade hetzelfde zijn en dat wij financiële steun van de overheid krijgen. Maar dat is niet zo.” Johan vult aan: “Het zou mooi zijn als de serie nieuwe donateurs oplevert, zodat we ons reddingwerk kunnen blijven doen.”

Image

De reddingstations

In de tv-serie worden vier van de 45 KNRM-reddingstations gevolgd. Elk reddingstation heeft een ander type werkgebied. Zee, haven, strand en binnenwater brengen allemaal hun eigen soort hulpverleningen met zich mee.

Image

IJmuiden

De reddingboot van IJmuiden vaart uit onder alle omstandigheden. Dat zie je terug in de acties: vervoer van patiënten van passerende zeeschepen, zoekacties naar surfers en honden die van de pier zijn gevallen.

Image

Ouddorp

Het Grevelingenmeer is populair onder watersporters en daardoor heeft Ouddorp een druk reddingstation. In het watersportseizoen rukken ze zo’n 150 tot 180 keer uit. Op het Grevelingenmeer zijn vooral surfers en zeilers te vinden.

Image

Ter Heijde

Ter Heijde is een echte strandplaats, vlakbij Monster. De acties bestaan veelal uit kusthulpverleningen aan mens en dier. De reddingboot in Ter Heijde moet gelanceerd worden vanaf het strand met behulp van een bootwagen.

Image

Marken

Marken is het enige reddingstation in de serie dat niet gelegen is aan de Noordzee. Ze redden en helpen mensen en dieren die in problemen zijn geraakt op het Markermeer. Bij slecht weer kan het daar ook flink tekeer gaan.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de KNRM. We hebben hieronder een aantal veelgestelde vragen beantwoord.
Staat uw vraag er niet tussen, ga dan naar Veelgestelde vragen.

Waarom zijn geredden herkenbaar in beeld gebracht? Mag dat?

Voor alle gefilmde beelden in de tv-serie Redders op zee hebben de deelnemers of nabestaanden van slachtoffers specifiek toestemming gegeven. Dit kan confronterend zijn, maar geeft ook een indringend beeld van de omstandigheden die de redders meemaken. Alle betrokkenen hebben vooraf de mogelijkheid gehad inzage te hebben in de videobeelden die van hen gemaakt zijn.

Waarom zijn redders vrijwilligers en niet betaalde krachten?

De vrijwilligers bij de KNRM zijn professionals op gebied van redden op het water.
Al onze vrijwilligers zijn professioneel opgeleid voor de taken die ze uitvoeren.
Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Hun belangeloze beschikbaarheid is niet in geld uit te drukken.

Gelukkig zijn er te weinig acties om op alle reddingstations betaalde krachten standby te laten zijn voor een eventuele noodoproep. Bovendien zou een volledige beroepsbemanning voor de KNRM onbetaalbaar zijn.

Vrijwilligers sluiten door hun motivatie en onvoorwaardelijke inzet goed aan op het reddingwerk op zee. Redden op zee vergt motivatie, moed en doorzettingsvermogen om op onverwachte momenten en onder slechte weersomstandigheden uit te voeren.

Image

Screentime Entertainment en de EO

De voorbereidingen voor de televisieserie begonnen al in 2019. Samen met Screentime Entertainment uit Amsterdam zijn verschillende reddingboten voorzien van kleine actiecamera’s. Met het beeldmateriaal van die camera’s is een proefaflevering gemaakt. De EO en de netmanager van NPO1 werden hier zo enthousiast van dat zij akkoord gaven voor zes afleveringen.

De intensieve samenwerking tussen Screentime en de KNRM-reddingstations heeft uiteindelijk geleid tot deze prachtige en openhartige serie over de vrijwilligers van de KNRM.

Met dank aan de EO en NPO1 voor de geboden zendtijd.

Wat kan ik geven?