KNRM vrijwilligers nemen in de tv-serie ‘Redders op zee’ letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe.. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan.
Voor de tv-serie zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een bodycam te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig worden achteraf de betrokken bemanningsleden en geredden thuis geïnterviewd.
In seizoen 1 maak je kennis met een aantal van onze redders en kijk je mee in hun wereld als vrijwilliger bij de KNRM
Ben je onder de indruk na het kijken van de prachtige serie Redders op Zee? Wij wel! Vooral van de mooie en soms spectaculaire beelden die zijn gemaakt van onze vrijwilligers, die dag en nacht klaar staan om mensen te helpen in nood op het water. Helden zijn het. Maar we zijn ook onder de indruk van jou. Jij kunt namelijk het verschil maken voor onze vrijwilligers door Redder aan de wal te worden. Met jouw hulp kunnen we opleidingen verzorgen en goed materieel aanschaffen.
Er is geen minimumbijdrage, ieder bedrag is welkom. Wij gaan zorgvuldig om met de donaties die we ontvangen. Jouw gift vandaag is morgen een redding!
“We zijn gewoon onszelf”, zeggen alle deelnemers afzonderlijk van elkaar. “We doen het niet voor onszelf. We doen het niet om op televisie te komen. We doen het om de KNRM te helpen aan meer bekendheid.” Het is dezelfde instelling waarmee de mannen en vrouwen 24/7 klaarstaan voor hulpbehoevenden op het water.
In IJmuiden worden de broers Donny en Maikel Plug, Richard van der Hammen en Tom Otten gevolgd. Zij brengen een vrolijke noot in de serie. “We zijn altijd in voor een geintje, behalve aan boord”, zegt Donny. “KNRM is een groot onderdeel van ons leven. Onze opa en vader zaten ook als vrijwilliger op de reddingboot. Ik hoop dat mensen gaan zien dat ons werk geen Baywatch is. We zijn geen filmhelden, maar normale mensen die soms hun leven riskeren voor een ander.”
Van reddingstation Ter Heijde zijn Eric van den Akker, Ger Burger en Natascha Ringeling de vrijwilligers in beeld. “Je moet er wel wat voor over hebben.” Natascha is thuis gefilmd, terwijl ze naar het boothuis rent nadat de pieper is afgegaan. “Ik woon tegenover het boothuis, dus dat vonden ze wel mooi”, zegt Natascha, de enige vrouw in de serie. Ger is blij dat er nu een tv-serie is. “In kustplaatsen weet iedereen wie de KNRM is, maar meer landinwaarts weten niet veel mensen dit. Dat moet veranderen.”
Op Marken hadden maar liefst tien vrijwilligers zich aangemeld om mee te doen in de serie. “We wilden voorkomen dat de serie niet kon doorgaan als niemand zijn vinger opstak. Naamsbekendheid is belangrijk voor de KNRM en daar moet je wat voor over hebben”, zegt Dennis Boes. Samen met Niels Roos en Frank Schouten - die ook vrijwillig brandweerman is - vervult hij voor Marken de hoofdrol.” Op Marken is vrijwilligerswerk erg belangrijk. “Omdat we een schiereiland zijn, help je elkaar waar nodig”.
Van reddingstation Ouddorp zijn Johan Grinwis, Gerwin van Sighem en Andreas Hameeteman in de serie te volgen. “We maken ons niet druk om de camera’s”, zegt Andreas. “Reddingen zijn voor ons dagelijkse kost.” Zij hopen vooral dat de kijkers een beter beeld krijgen van de KNRM. Gerwin: “Veel mensen denken dat de KNRM en de Reddingsbrigade hetzelfde zijn en dat wij financiële steun van de overheid krijgen. Maar dat is niet zo.” Johan vult aan: “Het zou mooi zijn als de serie nieuwe donateurs oplevert, zodat we ons reddingwerk kunnen blijven doen.”
In de tv-serie worden vier van de 45 KNRM-reddingstations gevolgd. Elk reddingstation heeft een ander type werkgebied. Zee, haven, strand en binnenwater brengen allemaal hun eigen soort hulpverleningen met zich mee.
In IJmuiden ligt de reddingboot in de vissershaven en kan onder alle omstandigheden uitvaren. Die diversiteit zie je terug in de acties: vervoer van patiënten van passerende zeeschepen, zoekacties naar surfers en honden die van de pier vallen.
Het Grevelingenmeer is populair onder watersporters en daardoor heeft Ouddorp een druk reddingstation. In het watersportseizoen rukken ze zo’n 150 tot 180 keer uit. Op het Grevelingenmeer zijn vooral surfers en zeilers te vinden.
Ter Heijde is een echte strandplaats, vlakbij Monster. De acties bestaan veelal uit kusthulpverleningen aan mens en dier. De reddingboot in Ter Heijde moet gelanceerd worden vanaf het strand met behulp van een bootwagen.
Marken is het enige reddingstation in de serie dat niet gelegen is aan de Noordzee. Ze redden en helpen mensen en dieren die in problemen zijn geraakt op het Markermeer. Bij slecht weer kan het daar ook flink tekeer gaan.
In 'Gered' vertellen vier geredden het verhaal van hun eigen redding. Ze delen hun ervaringen en welke impact deze op hun leven heeft gehad. Heel even kijk je mee in deze belangrijke 'echte' momenten en beleef je samen met de geredden het moment van hun redding.
De voorbereidingen voor de televisieserie begonnen al in 2019. Samen met Screentime Entertainment uit Amsterdam zijn verschillende reddingboten voorzien van kleine actiecamera’s. Met het beeldmateriaal van die camera’s is een proefaflevering gemaakt. De EO en de netmanager van NPO1 werden hier zo enthousiast van dat zij akkoord gaven voor zes afleveringen.
De intensieve samenwerking tussen Screentime en de KNRM-reddingstations heeft uiteindelijk geleid tot deze prachtige en openhartige serie over de vrijwilligers van de KNRM.
Met dank aan de EO en NPO1 voor de geboden zendtijd.
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.