Skip to main content

Televisieserie Redders op Zee

Bekijk hier alle afleveringen terug

Redders op zee op tv

KNRM vrijwilligers nemen in de tv-serie ‘Redders op zee’ letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe.. Letterlijk in hun functie als redder, figuurlijk als hoofdrolspeler in een tv-serie. De bescheiden redders van de KNRM treden niet graag op de voorgrond, maar als zij daarmee het reddingwerk van de reddingmaatschappij breder kunnen bekendmaken staan zij vooraan. Voor de tv-serie zijn op de reddingboten camera’s bevestigd en wordt de bemanning gevraagd om een bodycam te dragen op het overlevingspak. Deze actiebeelden worden in de serie gebruikt en waar nodig worden achteraf de betrokken bemanningsleden en geredden thuis geïnterviewd.

Bekijk hier alle afleveringen van Redders op zee

In seizoen 1 maak je kennis met een aantal van onze redders en kijk je mee in hun wereld als vrijwilliger bij de KNRM

Aflevering 1

Hoe verwerken redders een indrukwekkende reddingsoperatie? Vandaag komen redders én broers Donny en Maikel in actie om een drenkeling te redden van de verdrinkingsdood.

Aflevering 2

Wie zijn die vrijwilligers van de KNRM? Eén van die redders is voormalige stewardess Natascha. Zij koos heel bewust voor dit vrijwilligerswerk. Vandaag gaat zij op zoek naar een vermiste zwemmer.

Aflevering 3

Wat vindt het thuisfront er eigenlijk van dat vader of moeder vaak van huis is en, soms met gevaar voor eigen leven, anderen probeert te redden? Daarover gaan we in gesprek thuis bij redder Eric en zijn gezin.

Aflevering 4

Hoe verwerken de vrijwilligers een actie die niet goed afloopt? Redder Gerwin is in beeld en er is een reanimatie van een dame op een zeilboot.

Aflevering 5

In deze aflevering komt reddingstation Marken in actie en wordt teruggeblikt op het noodlottige surfdrama in Scheveningen.

Aflevering 6

Vandaag zijn de broers Plug in IJmuiden weer in actie op de Noordzee en is Gerwin in Ouddorp druk met reddingen op de Grevelingen.

Donateur

Ben je onder de indruk na het kijken van de prachtige serie Redders op Zee? Wij wel! Vooral van de mooie en soms spectaculaire beelden die zijn gemaakt van onze vrijwilligers, die dag en nacht klaar staan om mensen te helpen in nood op het water. Helden zijn het. Maar we zijn ook onder de indruk van jou. Jij kunt namelijk het verschil maken voor onze vrijwilligers door Redder aan de wal te worden. Met jouw hulp kunnen we opleidingen verzorgen en goed materieel aanschaffen.

Er is geen minimumbijdrage, ieder bedrag is welkom. Wij gaan zorgvuldig om met de donaties die we ontvangen. Jouw gift vandaag is morgen een redding!

De hoofdrolspelers

“We zijn gewoon onszelf”, zeggen alle deelnemers afzonderlijk van elkaar. “We doen het niet voor onszelf. We doen het niet om op televisie te komen. We doen het om de KNRM te helpen aan meer bekendheid.” Het is dezelfde instelling waarmee de mannen en vrouwen 24/7 klaarstaan voor hulpbehoevenden op het water.

IJmuiden

Donny, Maikel, Richard en Tom

In IJmuiden worden de broers Donny en Maikel Plug, Richard van der Hammen en Tom Otten gevolgd. Zij brengen een vrolijke noot in de serie. “We zijn altijd in voor een geintje, behalve aan boord”, zegt Donny. “KNRM is een groot onderdeel van ons leven. Onze opa en vader zaten ook als vrijwilliger op de reddingboot. Ik hoop dat mensen gaan zien dat ons werk geen Baywatch is. We zijn geen filmhelden, maar normale mensen die soms hun leven riskeren voor een ander.”

Eric, Ger en Natascha

Van reddingstation Ter Heijde zijn Eric van den Akker, Ger Burger en Natascha Ringeling de vrijwilligers in beeld. “Je moet er wel wat voor over hebben.” Natascha is thuis gefilmd, terwijl ze naar het boothuis rent nadat de pieper is afgegaan. “Ik woon tegenover het boothuis, dus dat vonden ze wel mooi”, zegt Natascha, de enige vrouw in de serie. Ger is blij dat er nu een tv-serie is. “In kustplaatsen weet iedereen wie de KNRM is, maar meer landinwaarts weten niet veel mensen dit. Dat moet veranderen.”
Ter heide
Marken

Dennis, Niels en Frank

Op Marken hadden maar liefst tien vrijwilligers zich aangemeld om mee te doen in de serie. “We wilden voorkomen dat de serie niet kon doorgaan als niemand zijn vinger opstak. Naamsbekendheid is belangrijk voor de KNRM en daar moet je wat voor over hebben”, zegt Dennis Boes. Samen met Niels Roos en Frank Schouten - die ook vrijwillig brandweerman is - vervult hij voor Marken de hoofdrol.” Op Marken is vrijwilligerswerk erg belangrijk. “Omdat we een schiereiland zijn, help je elkaar waar nodig”.

Johan, Gerwin en Andreas

Van reddingstation Ouddorp zijn Johan Grinwis, Gerwin van Sighem en Andreas Hameeteman in de serie te volgen. “We maken ons niet druk om de camera’s”, zegt Andreas. “Reddingen zijn voor ons dagelijkse kost.” Zij hopen vooral dat de kijkers een beter beeld krijgen van de KNRM. Gerwin: “Veel mensen denken dat de KNRM en de Reddingsbrigade hetzelfde zijn en dat wij financiële steun van de overheid krijgen. Maar dat is niet zo.” Johan vult aan: “Het zou mooi zijn als de serie nieuwe donateurs oplevert, zodat we ons reddingwerk kunnen blijven doen.”
Ouddorp

De reddingstations

In de tv-serie worden vier van de 45 KNRM-reddingstations gevolgd. Elk reddingstation heeft een ander type werkgebied. Zee, haven, strand en binnenwater brengen allemaal hun eigen soort hulpverleningen met zich mee.
Bekijk de aflevering over Kiki

De webserie 'Gered'

In 'Gered' vertellen vier geredden het verhaal van hun eigen redding. Ze delen hun ervaringen en welke impact deze op hun leven heeft gehad. Heel even kijk je mee in deze belangrijke 'echte' momenten en beleef je samen met de geredden het moment van hun redding.

Screentime Entertainment

De voorbereidingen voor de televisieserie begonnen al in 2019. Samen met Screentime Entertainment uit Amsterdam zijn verschillende reddingboten voorzien van kleine actiecamera’s. Met het beeldmateriaal van die camera’s is een proefaflevering gemaakt. De EO en de netmanager van NPO1 werden hier zo enthousiast van dat zij akkoord gaven voor zes afleveringen.

De intensieve samenwerking tussen Screentime en de KNRM-reddingstations heeft uiteindelijk geleid tot deze prachtige en openhartige serie over de vrijwilligers van de KNRM. Met dank aan de EO en NPO1 voor de geboden zendtijd.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.