Van de champagnefles die bij de doop kapot moet slaan. Tot aan een muntje op de kiel bij de bouw van een schip. In de scheepvaart zijn veel tradities en rituelen. Alles voor een behouden vaart en veilige terugkeer van schip en bemanning. Ook de KNRM heeft sommige tradities uit de oude scheepvaart overgenomen. Waarom wordt er bijvoorbeeld bij de kiellegging van een nieuwe reddingboot een koperen muntje op de kiel geplaatst?
Wat is een kiellegging?
De kiellegging van een schip is de markering van de start van de bouw. Na lange voorbereidingen, tekeningen en berekeningen worden op de scheepswerf de eerste onderdelen van een nieuwe reddingboot in elkaar gezet.
"De bouw van een boot begint met de kiel, het onderste gedeelte van een boot. Daarmee worden de eerste contouren zichtbaar", vertelt Koos van der Bent, oud operationeel inspecteur en al ruim 30 jaar werkzaam bij de KNRM. "Die kiellegging is een speciaal ceremonieel moment voor bouwers en de KNRM als opdrachtgever. Je kunt het zien als een soort geboortefeestje van een boot. Onder toeziend oog van de schenker die geld gedoneerd heeft voor de bouw, worden de laatste spanten van de kiel aan elkaar gelast. Daarna gaat de werf verder met de bouw van de rest van de boot."