Skip to main content

Nieuwe bootwagen reddingstation Blaricum volledig elektrisch

Datum: donderdag 12 oktober 2023 | Sectie: Vlootvernieuwing

Reddingstation Blaricum krijgt een nieuwe bootwagen. En niet zomaar een standaard bootwagen. De wagen die vanaf eind november de eveneens nieuwe Blaricumse reddingboot Pieter Houbolt richting het water zal brengen is speciaal voor dit reddingstation ontwikkeld én volledige elektrisch. 

 Gert-Jan Wijker, projectmanager bij de KNRM, vertelt trots over de ins en outs van de Twin Track, ook wel de zelfrijdende bootwagen genoemd. "Hij is niet helemaal zelfrijdend hoor, er staat wel een vrijwilliger op de wagen die via een bedieningsconsole alles bestuurt. Maar de Twin Track heeft wel een eigen aandrijving, er is dus geen trekker of auto nodig om het voertuig naar het water te rijden." Daar zat nog wel een uitdaging, omdat bij het Gooimeer soms sprake is van zeer lage waterstanden. Maar de nieuwe bootwagen is zo ontworpen dat als hij grotendeels onderwater staat om de boot te lanceren nog steeds goed functioneert. 

Accu

Ook over de accucapaciteit is goed nagedacht. Want stel je voor dat de reddingboot na een actie weer terug is op het reddingstation en meteen daarna weer opgeroepen wordt. Trekt de accu dit? 

Gert-Jan: "De accu vormt geen beperking voor acties. Deze is zo uitgerust dat de bootwagen zo'n zes keer op en neer naar het boothuis kan rijden zonder tussendoor opladen. Daarbij hebben we een snellader waarmee de accu na een paar uur weer voorzien is met voldoende energie voor een nieuwe actie. En binnen twaalf uur is de accu in z'n geheel opgeladen." 

Duurzaam reddingstation

Maar het meest bijzondere aan deze elektrische bootwagen vindt Gert-Jan het feit dat deze nauwelijks milieubelastend is. Van de duurzame materialen waarmee het voertuig is gebouwd tot aan de stille elektrische aandrijving. "De uitstoot in water en buitenlucht is minimaal. Als KNRM verduurzamen we stapje voor stapje. Maar dit is toch echt wel een grote stap hoor. Dit nieuwe voertuig mag straks ook in Natura2000 gebieden rijden. Blaricum heeft natuurlijk recent ook een nieuwe reddingboot gekregen die op HVO100-brandstof vaart en daardoor 90% minder broeikasgassen uitstoot. In combinatie met de elektrische bootwagen is Blaricum één van onze eerste reddingstations die voldoet aan de duurzaamheidsambities van de KNRM. Dit is een belangrijke stap richting de komende tien jaar waarin we steeds meer nieuwe duurzame aandrijvingen gaan realiseren." 

Gert-Jan verwacht dat de Twin Track vanaf eind november klaar is om reddingboot Pieter Houbolt te lanceren. 

Vlootvernieuwing

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.