Redders ruilen met buitenlandse collega’s

24 september 2016
hoofdkantoor

Van zaterdag 24 september tot zaterdag 1 oktober organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

De IMRF heeft, na het succes van afgelopen vier jaar, wederom de organisatie op zich genomen van de vijfde Europese reddingboot bemanningsuitwisseling. De IMRF exchange wordt mogelijk gemaakt door de support van partnerschappen van de Europese Unie. De kosten worden betaald worden door het Erasmus+ fonds vanuit het Lifelong Learning Program van de Europese Unie. In totaal doen twaalf landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Letland, Portugal, Estland, Denemarken, Curaçao en Nederland.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland. De buitenlandse vrijwilligers zullen Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meedraaien om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

De KNRM heeft een uitgebreid programma gemaakt, waarin het oefenen met de KNRM-reddingstations centraal staat. Daarnaast zijn er offshore veiligheidstrainingen op het maritiem opleidingsinstituut STC-KNRM, oefeningen met de NHV-SAR helikopter en een wadloopoefening. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Vijf vrijwilligers van de KNRM vertegenwoordigen de Redding Maatschappij in de volgende landen:
- Zweden: Mark (KNRM reddingstation Stellendam)
- Finland: Eduard (KNRM reddingstation Den Oever)
- Denemarken: Thijs (KNRM reddingstation Blaricum)
- Noorwegen: Rino (KNRM reddingstation Breskens)
- IJsland: Peter (KNRM reddingstation Wijk aan Zee)

Deelnemers aan de ‘IMRF Exchange’ plaatsen hun ervaringen, foto’s en verhalen op deze Facebook-pagina.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij