HOME

KNRM Lifeguards actief op vier Friese Waddeneilanden

09-07-2016Nieuws lifeguards

Strandbewaking Redding Maatschappij met 11 strandposten
De KNRM verzorgt deze zomer wederom de strandbewaking op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Wassenaar. Op de vier Friese Waddeneilanden zijn de bekende reddingposten geplaatst. Vanaf zaterdag 9 juli tot en met zondag 4 september zijn hier dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur lifeguards aanwezig. Naast de succesvolle werving van nieuwe lifeguards zijn veel strandwachten van vorig jaar ook dit jaar weer actief.

KNRM Lifeguards zijn in de aanloop naar het zomerseizoen opgeleid tot Beach Lifeguard. Tevens hebben zij opleidingen gevolgd om te varen met de reddingwaterscooter of te rijden met terreinvoertuigen. KNRM Lifeguards en het materieel zijn herkenbaar aan de roodgele kleuren.

De bewaakte strandgedeelten zijn duidelijk herkenbaar aan de roodgele vlaggen aan de waterlijn waar tussen lifeguards toezicht houden. Het strand buiten deze vakken is onbewaakt, maar wordt wel vanuit de reddingposten in de gaten gehouden. De betekenis van de waarschuwingsvlaggen wordt uitgelegd aan boord van de veerboot en op borden bij de strandopgang. Voor specifieke informatie kunnen strandbezoekers vragen stellen aan de lifeguards. Tevens zijn strandfolders met getijdeninformatie en uitleg over gevaren beschikbaar.

De zichtbare aanwezigheid van lifeguards moet zorgen voor goed contact met de strandbezoekers, zodat uitleg gegeven kan worden over de gevaarlijke plaatsen in zee. In totaal kwamen KNRM Lifeguards in de zomer van 2015 1749 keer in actie. 1586 keer voor kleine EHBO gevallen zoals schaafwondjes of kwallenbeten, 39 keer voor grote EHBO gevallen waar een ambulance of trauma helikopter aan te pas moest komen en 36 keer voor een vermissing. Daarnaast zijn 13 reddingsacties uitgevoerd waarbij in problemen geraakte zwemmers zijn geholpen.

De KNRM verzorgt ook de strandbewaking op Wassenaar. De periode waarin toezicht wordt gehouden kan per locatie variëren. Op verzoek van de gemeente worden alleen in de zomermaanden lifeguards ingezet. 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht