Skip to main content

Onduidelijke vermissing leidt tot grote zoekactie vermiste surfer

Datum: zondag 11 juni 2017 | Sectie: De Koog - Texel

Zondagmiddag om 17.48 uur wordt reddingstation de Koog gealarmeerd voor een surfer in problemen. Na telefonisch contact met het Kustwachtcentrum (KWC) blijkt het te gaan om een surfer die vermist wordt tussen paal 17 en paal 20.

Het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) lanceert reddinboot Zalm bij paal 20 en de bemanning gaat zoekslagen maken. Het KHV zoekt op het strand verder naar eventuele aanwijzingen. Er wordt navraag gedaan bij strandpaviljoens, strandhuisjes worden gecheckt en voorbijgangers ondervraagd. Dan stuit het KHV op een verlaten surfboard, helemaal opgetuigd, aan de waterlijn met niemand in de omgeving. Navraag bij Duitse strandgasten leert dat zij een surfplank hebben gezien die een tweede plank het strand op sleepte. De twee surfers zijn daarna de duinen over gelopen en zijn niet meer te bekennen. De Zalm heeft ook nog niets gevonden. We laten een bemanningslid achter met een portofoon bij het surfboard voor het geval de eigenaar terug komt.

Het KWC besluit dan op te schalen en de heli Rescue 6 en de reddingboten Joke Dijkstra en Beursplein 5, van collega stations Den Helder en De Cocksdorp te alarmeren. Gezien de hoeveelheid daglicht die nog te gaan is, wordt met meer eenheden de kans groter dat er iets gevonden wordt.

Het KHV vraagt inmiddels bij paal 17 aan diverse surfers of iemand iets weet. Na diverse onsamenhangende verhalen, in drie talen, bij elkaar opgeteld te hebben, komen we aan bij een jongeman die de gezochte persoon blijkt te zijn. Hij is vanaf de camping achter de duinen met de auto naar paal 17 gereden, onbewust van het feit dat hij vermist werd.

Na materiaalpech te hebben gehad met zijn surfplank, heeft een vriend hem uit het water gesleept, heeft hij zijn surfuitrusting meegenomen naar de camping en is hij naar paal 17 gereden. Zijn vriend is inmiddels weer terug op het strand bij zijn verlaten uitrusting en is blij dat de KNRM zijn professionele surfuitrusting, t.w.v ruim 6500 euro,hoger op het strand heeft gelegd, vanwege het opkomend water.

De politie is inmiddels bij paal 17 gearriveerd om de identiteit van de vermiste surfer te bevestigen en als alles dan klopt kan het KWC de zoekactie beeindigen. Ietwat geschrokken van wat ze teweeg hebben gebracht nemen we afscheid van de surfers en gaan retour station.

" scrolling="no" width="100%" frameborder="0" height="360">

De Koog - Texel

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.