Skip to main content

Vuurtoren Jan van Speijk weer in het licht

Datum: dinsdag 07 juni 2016 | Sectie: Egmond aan Zee

Het licht van de vuurtoren Jan van Speijk werpt al jaren zijn licht ver over zee en sinds kort wordt de toren zelf ook weer van onderen belicht. De oude elektrische installatie werd een aantal maanden geleden door Rijkswaterstaat afgekeurd. Terecht want door de weerselementen waren de lampen hoognodig aan vervanging toe.

De oude installatie diende direct te worden afgesloten hetgeen dus betekende dat de vuurtoren ’s Avonds niet meer ...belicht was. Gezien de installatie in 2009 ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de vuurtoren was aangebracht en gesponsord was door lokale initiatieven moest er nu ook weer gezocht worden naar sponsoren. KNRM-station Egmond aan Zee, hoofdgebruiker van de vuurtoren, klopte hierop aan bij de vereniging egmondaanzee.info en de dorpsbelangen vereniging Parel aan Zee.

Egmondaanzee.info is een website, die informeert over Egmond en keuze geeft uit de vele accommodaties in de Egmonden. Tevens promoot egmondaanzee.info de Egmonden op allerlei gebieden zowel in het binnen- als buitenland. Het bestuur was van mening dat de vuurtoren niet onbelicht kon blijven en doneerde een aanzienlijk bedrag.

Dorpsbelangen vereniging Parel aan Zee zet zich onder andere in voor de leefbaarheid en welzijn in Egmond aan Zee. Tal van projecten zijn door de Parel succesvol begeleidt en hebben ervoor gezorgd dat Egmond aan Zee op diverse vlakken leefbaarder en mooier is geworden. Ook de Parel aan Zee heeft een behoorlijke grote donatie gedaan om de nieuwe installatie te realiseren.

De Gemeente Bergen werkte ook mee om de aanschaf te bewerkstelligen. Dit alles werd gecompleteerd doordat MG Visserelektrochniek uit Egmond aan Zee de installatie met korting kon leveren en de installatie geheel vrijblijvend heeft geplaatst. Sinds afgelopen maand is de vuurtoren in de avonduren weer prachtig rondom verlicht.

De vuurtoren van Egmond aan Zee is een officieel kustlichtbaken, weliswaar onbemand, waarvan het licht 45 kilometer ver over zee schijnt. Tijdens de Visserijdag op zaterdag 18 juni is de vuurtoren voor publiek opengesteld. In de maanden juli en augustus is deze op vrijdagavonden van 19.00u-2130u tevens te bezichtigen. KNRM Egmond aan Zee is hoofdgebruiker en heeft met Rijkswaterstaat een contract hiervoor. De vuurtoren heeft op verschillende punten hoognodig onderhoud nodig. KNRM Egmond aan Zee heeft hierover nauw contact met de eigenaars, Rijkswaterstaat en Domeinen, en probeert dit op allerlei manieren onder de aandacht te brengen.

(foto's : Dirk Sander)

Egmond aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.