Redders oefenen met helikopter

6 juni 2018
dordrecht

In de uitvoering van de Search and Rescue taak die de KNRM vervuld, wordt met diverse organisaties samengewerkt. Met die partners wordt regelmatig geoefend om de vaardigheden op peil te houden en ook om de contacten te onderhouden.

Een van deze organisaties is NHV, Noordzee Helikopters Vlaanderen. Vanaf (onder meer) de helibasis op de Rotterdamse Maasvlakte zijn zij inzetbaar voor zoekacties en redding op zee en op de ruime binnenwateren.

Onlangs had KNRM reddingstation Dordrecht de mogelijkheid voor een gezamenlijke oefening en kon met de reddingboot Tjepke Ekkelboom een avond worden geoefend op de Oude Maas, samen met de SAR heli van NHV.

Zowel voor de bemanning van de reddingboot als voor de bemanning van de heli zijn dit waardevolle oefeningen. Vanuit de helikopter kan men een heli-redder laten zakken naar het water om een drenkeling aan boord te kunnen nemen.

Ook kan men tijdens de vaart een heliredder aan boord van de reddingboot afzetten en deze, al dan niet vergezeld van een slachtoffer, weer terug aan boord nemen.

Gedurende de avond konden deze beide scenario’s meerdere malen worden beoefend. Voor de bemanning van de reddingboot is het een bijzondere ervaring de boot eens uit de lucht te kunnen bekijken!

Ook voor de schippers van passerende binnenvaartschepen was dit een niet alledaags schouwspel op de Oude Maas.

Aan het einde van de oefening kwam bij de Tjepke Ekkelboom de melding binnen dat er ter hoogte van Puttershoek een persoon te water was geraakt. Gelukkig bleek de drenkeling al snel zelfstandig de oever te hebben bereikt en kon een zoekactie uitblijven.

We bedanken de medewerkers van NHV voor de prettige en leerzame oefening.