Begin 1987 ontstond bij de inwoners van Andijk het idee om een reddingstation op te richten aan de West-Friese kust, vanwege het gebrek aan snelle hulpverlening. In die tijd was alleen het reddingstation in Enkhuizen aan deze zijde van het IJsselmeer inzetbaar voor het verlenen van hulp.
Na diverse gesprekken met de gemeente en andere instanties werd op 1 september ”Reddingstation Andijk ” opgericht. Er werd gestart als reddingsbrigade met een 4,5 meter rib, bemand door 10 vrijwilligers. Naast de varende tak werd er ook een grote groep leden geworven voor het reddend zwemmen. De zwemmende afdeling telde 50 tot 75 leden.
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.
Muts
Muts
Geef een warm hoofd en warme oren cadeau aan een vrijwillige redder!
Schippers van reddingboten hebben jaren ervaring en opleiding. Hun schippersopleiding leert ze nog beter leidinggeven. Investeer in de schippers van de toekomst!
Er zijn meer dan 50 buitenboordmotoren in gebruik op de reddingvloot. Ieder jaar worden er acht vervangen. Wilt u een grote gift doen en daar meer advies over? Neem dan contact met ons op.
Na vele inzetten verspreid over het IJsselmeer, maar ook het gedeelte Waddenzee bij Den Oever, werd in 1996 het reddingstation in Medemblik opgericht en in 2001 het reddingstation in Den Oever. Het inzetgebied voor Andijk werd hierdoor verkleind maar de dekkingsgraad en hulpverlening werd hierdoor sterk verbeterd.
Sinds de oprichting heeft het reddingstation met 4 verschillende reddingboten gevaren, variërende van een 4,5 meter tot een 9 meter lange rib. Deze laatste Delta-rib heeft zijn dienst gedaan tot het reddingstation, na 4 jaar gelieerd aan de KNRM te zijn geweest, in 2012 omgedoopt werd tot een officieel KNRM-reddingstation samen met Medemblik.
Sinds 2013 wordt er gevaren met Reddingboot ’T Span van het type Nikolaas-klasse. KNRM Andijk gevestigd op de Jachthaven van Andijk telt inmiddels 24 actieve varende vrijwilligers en heeft een mooie ploeg helpers aan wal. Wekelijks wordt er op dinsdagavond getraind en opgeleid. Omdat onze vrijwilligers EHBO-opleidingen volgen zijn wij ook op het land inzetbaar via burger AED. Al 35 jaar redden wij mens en dier op en om het water en zorgen wij samen met hulpdiensten dat onze wateren en kades veilig blijven.
Mis de boot niet! Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief
Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.