Om de KNRM zo goed mogelijk door te geven aan volgende generaties heeft ze de afgelopen tijd gewerkt aan een ESG-strategie: plannen op het gebied van duurzaamheid, goed bestuur en diversiteit en inclusie. Wat houden die plannen in?
Juist omdat de KNRM binnenkort 200 jaar bestaat, is het goed om na te denken over de toekomst: hoe willen we de organisatie vormgeven, zodat ze minimaal nog 200 jaar bestaat? En liever nog langer natuurlijk. Dan is het goed om te kijken naar een aantal gebieden, die worden gevangen in de zogenaamde ESG-strategie. Dat is een internationale term, die wordt gebruikt om te beschrijven of en hoe een organisatie ‘sociaal verantwoordelijk’ opereert.
De afkorting staat voor Environmental (milieu-aspecten), Social (sociale aspecten) & Governance (bestuursaspecten). Wat is de impact van een organisatie op het gebied van milieu, samenleving en bestuur? Factoren zoals energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden daarbij meegewogen. De KNRM is hierbij pro bono geholpen door adviesbureau Bain & Company.
Speerpunten voor de toekomst
In 2016 heeft de Europese Unie, mede namens Nederland, het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel van dat akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celcius. Om die doelen te halen is afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder CO2 moet uitstoten. In 2050 is het de bedoeling dat de EU-lidstaten klimaatneutraal zijn. De KNRM wil hier uiteraard haar steentje aan bijdragen. Maar de KNRM is op veel punten een afwijkende organisatie. Gemiddelden gelden voor ons eigenlijk net niet en veel is maatwerk per reddingstation. Toch heeft de KNRM een aantal speerpunten voor de toekomst vastgesteld om zo te zorgen voor een positieve impact op milieu, samenleving en bestuur. Denk aan richtlijnen die moeten leiden tot het verminderen van de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door te testen met de biodiesel HVO100 en energie op te wekken door zonnepanelen. Maar ook om de werkomgeving zo veilig mogelijk te maken voor iedereen die bij de KNRM werkt, zowel professioneel als vrijwillig. Het goede nieuws is: op veel deelgebieden uit die ESG-strategie heeft de KNRM al een goede uitgangspositie of is er continue verbetering.
Minder CO2-uitstoot
Onder de G van Governance vallen zaken die te maken hebben met goed bestuur: is een organisatie transparant over zijn financiën, betalen ze belasting, wordt er eerlijk ingekocht? Directeur Jacob Tas: “We hebben gezegd als KNRM: daar gaan we in onze ESG-strategie niet extra op inzetten. Want dat is bij ons al goed voor elkaar. En we worden ook nog in de gaten gehouden door instanties, zoals het CBF, die ons de erkenning als goed doel geven.”
Onder de E van Environmental vallen allerlei gebieden die te maken hebben met het milieu, denk aan de scheiding van afval, biodiversiteit en dierenwelzijn, en watermanagement. Op die vlakken zet de KNRM stappen. Jacob: “Maar we hebben vooral gekozen voor punten waar we veel in een klap kunnen verbeteren, bijvoorbeeld de CO2-uitstoot. Het grootste gedeelte van die uitstoot komt bij de reddingboten vandaan, daar valt winst te behalen. Als we nou kunnen zorgen dat die CO2-uitstoot in de komende jaren een stuk minder wordt, dan voldoen we in 2035 waarschijnlijk aan de doelen die gesteld zijn in het klimaatakkoord van Parijs voor 2050. Dat is onze wens. Plus dat een flink deel van de elektriciteit die we nodig hebben, dan op een groene manier wordt opgewekt (zie kader Update duurzaamheid).”