Grote brand aan boord van het vrachtschip de Fremantle Highway

Grote brand aan boord van het vrachtschip de Fremantle Highway

26 juli 2023
IJmuiden

Rond 00:30 uur vannacht ging bij de bemanning van KNRM Ameland de pieper af vanwege een vaartuig dat in brand stond. Als eerste schip ter plaatse was het al snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Ook KNRM Schiermonnikoog werd gealarmeerd, evenals de Kustwachthelikopters en een speciaal scheepsbrandweerteam in Rotterdam.

Dikke rookpluimen verzamelden zich boven het schip 'de Fremantle Highway'. De hitte was al vanaf een flinke afstand voelbaar. Al snel werd duidelijk dat de bemanning van het vrachtschip zo snel mogelijk geëvacueerd moest worden. Het brandweerteam werd afgezegd en de helikopters vlogen zo vlug mogelijk naar Ameland.

De reddingboten Anna Margaretha en Koning Willem 1, en de Hurricane van Rederij Noordgat, lagen naast het schip klaar voor de evacuatie. Zeven bemanningsleden zijn van het voorschip (bijna 30 meter hoog) het water ingesprongen en door de KNRM en Rederij Noordgat uit het water gehaald.

 

Zodra de helikopters nabij waren is daarmee gestopt. De hoogte was te gevaarlijk. Bovendien hadden de geredden rook ingeademd, ademden moeilijk of hadden brandwonden. Eén van hen moest gereanimeerd worden. De anderen kregen zuurstof toegediend. De hulp van de arts uit de helikopter werd op de reddingboot neergelaten en gaf goede aanwijzingen. Nadat de eerste hulp was verleend, voeren de twee reddingboten, inclusief de geredden vanaf de Hurricane naar Lauwersoog. In Lauwersoog stonden inmiddels ambulances klaar om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

'De drenkelingen waren er slecht aan toe, zowel door het inademen van rook als door de sprong van grote hoogte,' aldus schipper Willard. De overige opvarenden zijn door de kustwachthelikopter van boord gehaald. Helaas is één opvarende overleden, de directe oorzaak van overlijden is nog onbekend.

Op dit moment wordt om de stabiliteit van het schip te bewaren de brand aan boord van de Fremantle Highway niet meer geblust. In plaats daarvan worden de zijkanten van het schip gekoeld en is er een verbinding gemaakt om het schip op zijn plek te houden.

Image
Locatie van het vrachtschip de Fremantle Highway

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij