Gouden Wimpel verkiezing 2015

19 januari 2016

Op 19 februari staat de uitreiking gepland van de Gouden, de Zilveren en de Bronzen Wimpel 2015. Prijzen voor bedrijven, organisaties en particulieren die zich op een opvallend lovenswaardige wijze hebben ingezet voor de KNRM.

Daarbij gaat het níet om operationele inzet, maar om zaken die naamsbekendheid, goodwill en inkomsten (in natura) betreffen. De uitreiking vindt plaats in het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk aan Zee, de winnaar van de allereerste Zilveren Wimpel (2011).

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Bij de nominatie wordt gekeken naar:

  • Uniciteit van het initiatief
  • Diversiteit in aanbod (bedrijven, organisaties en particulieren)
  • Combinatie van arbeidsintensiteit en hoogte van de bijdrage
  • Staat 2015 op zich of heeft de initiatiefnemer een langere band met de KNRM?

Uit het grote aanbod van initiatieven is voor 2015 de volgende voorselectie gemaakt:

Hans Sterkenburg

Hans Sterkenburg (1947) werd in 2004 gevraagd voor de Plaatselijke Commissie van het KNRM-reddingstation Egmond. Tegenwoordig met meerdere taken, waaronder die van vice-voorzitter en Coördinator Opleiden & Oefenen. Daarnaast werd de oud-ondernemer in 2012 gevraagd of hij directeur wilde worden van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Sterkenburg leidde het museum naar en door een grote en complexe verbouwing, die in 2015 is afgerond. Dat Sterkenburg deze verantwoordelijke taak als vrijwilliger op zich heeft genomen, is bewonderenswaardig.

Laura Borneman

Laura Borneman werd in 2004 vrijwillig Reddingwinkelhouder voor de KNRM, hetgeen betekende dat zij in haar vrije tijd artikelen van de KNRM verkocht ten bate van het goede doel. In het zomerseizoen beheerde zij daarvoor de oude reddingbootloods in Hindeloopen, een toeristische trekpleister. Een bijzonder tijdrovende klus: ze had de loods soms hele dagen open. Maar zeker ook omdat Laura het de laatste jaren helemaal alleen deed. En dat terwijl de Reddingwinkel al lang geen winkeltjes meer had in den lande… Laura was zó enthousiast dat zij van diverse leveranciers voorraden in consignatie kreeg om toch door te kunnen verkopen. Tot dit jaar, toen Laura ervoor koos te stoppen. De KNRM heeft haar vasthoudendheid gezien en haar grenzeloze trouw in deze taak verdient een nominatie.

Mastervolt

Mastervolt is al jaren een goede leverancier van de KNRM. Met name voor elektronische systemen aan boord van reddingboten. In 2015 besloot Mastervolt haar rol als leverancier geheel anders te vullen: Zij boden de KNRM voor onbetaalde tijd aan dat zij in het vervolg leveringen, service én onderhoud kosteloos zouden gaan uitvoeren. Voor de gehele vloot, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. De grootte van dit aanbod, gekoppeld aan het structurele karakter ervan, maakt het initiatief van Mastervolt tot een bijzonder prijzenswaardige.

Nogepa

Nogepa is een belangenorganisatie voor bedrijven die in Nederland vergunningen hebben om olie en gas op te sporen en te winnen. De KNRM onderhoudt al jaren nauwe banden met Nogepa, bijvoorbeeld waar het gaat om gereddencapaciteit voor olieplatforms. Elk jaar is Nogepa met een grote en zware delegatie aanwezig op het Reddersgala. Twee jaar geleden kwam daar een extra ondersteuning bij: Jaarlijks doneert Nogepa nu € 100.000,- euro, een enorm bedrag dat conform afspraak wordt besteed aan de brandstofkosten van reddingboten van de Arie Visser-klasse. Een gewaardeerde en zeer voorname bijdrage!

Peter Tuinman

De bekende acteur Peter Tuinman (tegenwoordig Baantjer in het theater) is al decennialang een KNRM-supporter. In de jaren ’90 maakte hij twee lange films met de KNRM, Branding Brekers en Behoud en Terug op Station, waarmee hij voor velen het gezicht van de KNRM werd. Minder bekend is dat hij ook aan veel korte KNRM-films meewerkte. In beeld of als voice-overstem. Hij maakte radiospots voor de KNRM en presenteerde meerdere edities van het Reddersgala. Deze oer-Fries heeft bijzonder veel betekend voor de naamsbekendheid van de KNRM. Niet als formeel ambassadeur (die heeft de KNRM niet), maar als goede vriend waar de KNRM te allen tijde een beroep op kan doen.

Stichting Helden der Zee Fonds Dorus Rijkers

Dit vermogensfonds realiseert al jaren grote projecten voor de KNRM. Het bestuur van DRF is zeer nauw betrokken bij het wel en wee van de KNRM en van daaruit kwamen en komen grote donaties voort die de bouw mogelijk maakten van bijvoorbeeld de reddingboot Dorus Rijkers en het KNRM-boothuis in Dordrecht. Tevens bekostigde het Dorus Rijkers Fonds de aanschaf van een groot aantal PLB’s, een waterveiligheidscampagne onder basisschoolkinderen en de aanschaf van een nieuwe reddingboot voor Medemblik (slechts een kleine greep uit de vele projecten). De grote bijdragen van dit fonds zijn jaar in jaar uit bijzonder belangrijk voor de KNRM.

Ton Bruns

Zeezeiler Ton Bruns schreef in eigen beheer het boek Kan je vrijen als het stormt? over zijn zeilreis rond de wereld. Bruns deed dat niet om er geld aan te verdienen: Van elk verkocht exemplaar doneert Bruns 5 euro aan het KWF en 5 euro aan de KNRM. De rest van het geld gaat op aan de kosten. Bruns is een bevlogen idealist die bijkans dagelijks probeert zijn boek aan de man te brengen, daarbij steevast de twee doelen onder de aandacht brengend van zijn gehoor. Meewegende de enorme hoeveelheid tijd en energie die het kost om überhaupt een boek te schrijven, is dit ronduit bewonderenswaardig.

Vakantiepark De Krim

Vakantiepark De Krim op Texel houdt jaarlijks een campagne waarin zij haar gasten automatisch donateur maakt van de KNRM, op kosten van het vakantiepark. Jaarlijks gaat dat om ongeveer 150 nieuwe Redders aan de Wal. De gasten krijgen daarmee de kans om (op Texel) naar Reddingbootdag te gaan. De actie van De Krim zorgt voor naamsbekendheid en een grote financiële bijdrage. Dat het park die bijdrage uit eigen zak betaald, wordt bijzonder gewaardeerd.

Van Oord

Baggerbedrijf Van Oord ondersteunt de KNRM op vele terreinen. Elk jaar is Van Oord met een delegatie aanwezig op het Reddersgala, maar stelt op die avond ook elk jaar een lucratief veilingkavel ter beschikking. Dit jaar bijvoorbeeld een geheel verzorgde, luxe reis naar Rio de Janeiro. Een aanbod dat de KNRM 10.000 euro opleverde. Daarnaast levert Van Oord structurele ondersteuning aan het reddingstation Hoek van Holland en incidentele support aan diverse andere reddingstations, waaronder Urk. Tevens is Van Oord altijd bereid intensief mee te denken aan voor de KNRM ingewikkelde projecten. Kortom: de KNRM doet nooit vergeefs een beroep op dit maritieme topbedrijf.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij