Skip to main content

Arriva vergroot zichtbaarheid van de KNRM tijdens het 200 jarig jubileumjaar

 • Fotogallery:
 • 08-05-2024

IJmuiden - Arriva steunt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ter gelegenheid van haar jubileumjaar door de zichtbaarheid van de organisatie te vergroten. Boodschappen van de KNRM zullen te zien zijn op de schermen van alle treinen en bussen van Arriva in Fryslân. Daarnaast worden in de zomermaanden bussen op Vlieland, Terschelling en Ameland voorzien van KNRM-bestickering. Deze initiatieven hebben tot doel om het belang van de KNRM en de inzet van haar 1.500 vrijwilligers voor Nederland te benadrukken.

Beide organisaties zijn bekend gezicht op de Waddeneilanden
Arriva heeft specifiek gekozen voor deze samenwerking omdat beide organisaties een belangrijke rol spelen bij het verblijf van de toeristen die jaarlijks naar de Waddeneilanden komen. Arriva brengt reizigers met haar bussen en treinen naar de veerbootterminals in Harlingen, Holwerd en Lauwersoog en rijdt ook de bussen op de eilanden zelf. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1824, is de KNRM al meer dan twee eeuwen actief op de Waddeneilanden, waar zij jaarlijks honderden reddingsacties uitvoert met haar reddingboten. Daarnaast leveren zij KNRM Lifeguards die toezicht houden op de stranden en hulp bieden wanneer dat nodig is.

Niet alleen de gezamenlijke zorg voor de toeristen bindt de organisaties “We zijn als Arriva trots op alle collega’s die in hun vrije tijd als vrijwilliger de maatschappij een beetje mooier maken. Ook op onze collega’s die dit bij de KNRM doen. Zo dragen we als vervoerder maar ook als individu ons steentje bij aan de samenleving” aldus regiodirecteur Milfred Hart van Arriva.

Jacob Tas, directeur van de KNRM: “Het vergroten van de zichtbaarheid is belangrijk voor de KNRM omdat wij een goed doel zijn met CBF keurmerk, zonder overheidssteun functioneren en gefinancierd worden door bijdragen van onze donateurs en uit nalatenschappen. Door meer mensen bekend te maken met het werk van de KNRM hopen we meer particuliere en zakelijke donateurs te kunnen werven. We zijn er heel trots op dat Arriva ons hierbij ondersteunt.”


Arriva
Arriva Nederland is onderdeel van Arriva Group. Arriva verzorgt personenvervoer en is actief in tien Europese landen. In Nederland telt Arriva zo’n 5.500 medewerkers. Je komt Arriva tegen in de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland. Naast trein- en busvervoer is Arriva  actief in de Nederlandse touringcarbranche onder de naam Arriva Touring. Arriva Touring verzorgt ook het vervoer op Schiphol Amsterdam Airport.


KNRM
In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar, een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes voor vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024.

Er is veel veranderd sinds 1824: van roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM'ers het werk geheel vrijwillig en kosteloos voor de hulpvrager doen. Dat is niet vanzelfsprekend, de KNRM opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder overheidssteun en kan haar werk doen dankzij particuliere en zakelijke donateurs, giften en nalatenschappen. 

Op dit moment worden de 75 reddingboten bemand door 1.500 vrijwilligers en komt KNRM jaarlijks meer dan 2.000 keer in actie voor noodmeldingen waarbij circa 4.000 mensen worden geholpen of gered. Naast het vieren en gedenken zal het jubileumjaar worden gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. Van Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, kusthulpverlening,  strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze KNRM Lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden van onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden.  

 

nieuwsbericht

 • Hits: 297

Rachel valt binnen

 • Fotogallery:

Zondagavond was de KNRM te zien op Zapp in het tv-programma Rachel valt binnen. I

In deze superleuke aflevering gaat Rachel op zoek naar een vermiste surfer samen met de helikopter van Politie Eenheid Den Haag en KNRM Scheveningen. De politiehelikopter heeft een speciale rescuestick aan boord. In Rachel valt binnen leggen we uit hoe dit een drijvende boei wordt.

 

 

nieuwsbericht

 • Hits: 278

Emotionele bijeenkomst bij doop KNRM-tulp 'Tara'

 • Fotogallery:
 • 29-04-2024

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de eigen tulp, die zij naar aanleiding van haar 200-jarig bestaan kreeg aangeboden, opgedragen aan iedereen voor wie de organisatie ooit wel is uitgevaren, maar niet heeft kunnen redden. De tulp werd Tara gedoopt, vernoemd naar de 12-jarige Tara Flinterman, die tijdens een schoolreis op de Waddenzee door een vallende giek werd geraakt en overleed. De ouders van Tara verrichtten op 29 april bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee de doop van de tulp. Na de doopplechtigheid is de tulpenbos door verschillende KNRM-reddingboten in estafette naar de Waddenzee gevaren, alwaar de bloemen in zee zijn gelegd.

De reddingboten van Vlieland, Terschelling en Harlingen kwamen op 31 augustus 2022 in actie in een poging het leven van Tara te redden. De toegesnelde hulp bleek te laat, Tara overleed ter plekke en de zorg van de redders verschoof naar het opvangen van haar klasgenoten en de begeleiders van de school. Die school was met een grote delegatie aanwezig bij de bijeenkomst in Noordwijk. De plechtigheid werd bijgewoond door de familie van Tara, door een delegatie van de school, door vrijwilligers van de drie genoemde reddingstations, maar óók door vertegenwoordigingen van de meeste KNRM-reddingstations, die allemaal ‘hun eigen Tara’s’ herdachten.

De Tara-tulpen zijn uiteindelijk op de Waddenzee, op de plek waar het fatale ongeval in 2022 plaatsvond, in zee gelegd, waarbij de vrijwillige redders van KNRM Vlieland, Terschelling en Harlingen een moment stillagen om Tara -en in haar álle slachtoffers- te gedenken. De bos was door meerdere reddingboten – in estafette – van Noordwijk naar Den Helder gevaren. Vanaf Den Helder deed de reddingboot van Vlieland het laatste deel van de vaarreis. De KNRM’er die toentertijd de daadwerkelijke reanimatie op zich nam, bleef de gehele reis bij de tulpenbos. Hij sprong tussen Noordwijk en Den Helder meermalen over van reddingboot op reddingboot.

 

banner

In aflevering 7 van de KNRM-podcast Redders op Zee
hoor je welke indruk het dramatische ongeval waarbij
Tara overleed maakte op de KNRM-vrijwilligers die
er alles aan gedaan hebben Tara te redden.

nieuwsbericht

 • Hits: 450

Herman den Blijker slaat eerste munt voor 200 jaar KNRM

 • Fotogallery:
 • 29-04-2024

Hollum, Ameland – Vandaag hebben Staatsecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane) Aukje de Vries en tv-kok Herman den Blijker de eerste herdenkingsmunt geslagen te ere van 200 jaar KNRM. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats in de botenloods van het Maritiem Centrum Abraham Fock op Ameland met behulp van een speciale slingerpers. Het KNRM 200 jaar Vijfje wordt geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. De munt is direct verkrijgbaar op www.knm.nl

Herman_den_Blijker.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staatssecretaris Aukje de Vries, chef-kok Herman den Blijker en KNM-muntmeester Bert van Ravenswaaij met de geslagen herdenkingsmunt voor het 200-jarig bestaan van de KNRM in het Abraham Fock-museum op Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema. 

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is gekozen als onderwerp van een bijzondere munt voor verzamelaars, omdat de organisatie een zeer belangrijke taak heeft. Met de herdenkingsmunt wordt stilgestaan bij het belang van een organisatie als de KNRM.

Herman den Blijker is blij dat hij bij dit bijzondere moment aanwezig kan zijn. “Als ik me bedenk hoe bewonderenswaardig serieus de KNRM-vrijwilligers mijn veiligheid nemen, dan voel ik me als recreant een stuk veiliger op het water wanneer ik mij bedenk dat de KNRM er áltijd is. Daarom ook vind ik het een eer om op deze dag iets terug te doen voor deze geweldige organisatie”.

Eerste munt t

V.l.n.r. KNRM Lifeguard Hein Willem Kootstra, staatssecretaris Aukje de Vries, ontwerpers van de munt Hendrik-Jan Grievink en Coralie Vogelaar, KNM-muntmeester Bert van Ravenswaaij, chef-kok Herman den Blijker, KNRM-directeur Jacob Tas en nazaat van Abraham Fock; Bart Fock. Fotograaf Jantina Scheltema. 

KNRM 200 Jaar uitgiften
Het KNRM 200 Jaar Vijfje is ontworpen door de kunstenaar Coralie Vogelaar, in samenwerking met Hendrik-Jan Grievink. Vogelaar keek vooral naar de dynamiek van het water en liet dit ook terugkomen in het ontwerp. Bij beweging van de munt lijkt het alsof de golven bewegen. Het KNRM 200 Jaar Vijfje is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten, waaronder het Gouden Tientje.

Alle KNRM 200 jaar uitgiften zijn te koop via www.knm.nl

Eerste munt t3

Staatssecretaris Aukje de Vries en KNRM-directeur Jacob Tas samen met de paarden die historische reddingboot Abraham Fock nog jaarlijks de zee in lanceren vanaf Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema. 

Eerste munt t4

Oud en nieuw samen op één foto. Historische reddingboot Abraham Fock is gelanceerd in zee vanaf Ameland. Op de achtergrond vaart de huidige reddingboot van KNRM Ameland, Anna Margaretha. Fotograaf Jantina Scheltema. 

Eerste munt t5

Historische reddingboot Abraham Fock, huidige reddingboten van KNRM Ameland Anna Margaretha en Maria Hofker en een waterscooter van de KNRM Lifeguards van Ameland. Fotograaf Jantina Scheltema

 

nieuwsbericht

 • Hits: 349

KNRM-bemanningen beloond met oorkonde

 • Fotogallery:
 • 24-04-2024

Op Schiermonnikoog zijn maandag 22 april de bemanningsleden van de reddingboten op Ameland en Schiermonnikoog beloond met een oorkonde voor hun inzet bij de reddingsactie van zeven opvarenden van de Fremantle Highway op 26 juli 2023. Het schip bepaalde vorig jaren enkele weken de nieuwspagina’s, toen het brandend ten noorden van de Waddeneilanden dreef.

De reddingboten van Ameland en Schiermonnikoog en de bergers van Rederij Noordgat stelden in de eerste uren van de brand alles in het werk om de opvarenden te kunnen evacueren. Dat kon in eerste instantie niet anders dan door het overboord laten springen van de Indiase bemanning. Door de grote hoogte van het schip vielen de mannen 30 meter naar beneden en raakten gewond door de klap op het water. Al snel werd daarom geadviseerd niet meer te springen, maar de reddinghelikopters af te wachten, die tien minuten later arriveerden.

Gewonden

Aan boord van de reddingboten hadden de redders de handen vol aan de verzorging van de gewonden. Ondanks reanimatiepogingen en hulp van de arts uit de reddinghelikopter, overleed één van de geredden aan zijn verwondingen. De KNRM besloot de redders voor hun bijzondere reddingsactie te belonen. Zij hadden vlak naast het enorme schip grote risico’s genomen om de geredden uit het water te vissen, pal naast het gloeiend hete schip, waaruit vette zwarte rook bulkte. Het redden en verzorgen van de zeven opvarenden maakte diepe indruk.

KNRM podcast aflevering 6

nieuwsbericht

 • Hits: 295

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.